Drasztikus lépéseket sürgetnek a szakemberek: ezen múlhat az egész világ élelmezése

Drasztikus lépéseket sürgetnek a szakemberek: ezen múlhat az egész világ élelmezése

agrarszektor.hu
A globális élelmezésbiztonságról, annak legfőbb problémáiról és ezek lehetséges megoldásairól tárgyaltak New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésének keretén belül az Amerikai Egyesült Államok, az Európai Unió, az Afrika Unió, Spanyolország, Németország, Indonézia, Kolumbia és Nigéria kormányainak vezetői. A csúcstalálkozó résztvevői hét pontból álló cselekvési tervet fogalmaztak meg a globális élelmezési rendszerek megszilárdításáról és az ismert kihívások és problémák kezeléséről.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2022. szeptember 20-án találkoztak New Yorkban az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Közgyűlése keretén belül az Amerikai Egyesült Államok, az Európai Unió, az Afrika Unió, Spanyolország, Németország, Indonézia, Kolumbia és Nigéria kormányainak vezetői, hogy a globális élelmezésbiztonságról, és az annak kapcsán tapasztalható problémákról, illetve ezek lehetséges megoldásairól tárgyaljanak. A vezetői csúcstalálkozó résztvevői közös nyilatkozatban erősítették meg elkötelezettségüket, hogy sürgősen, széles körben és közösen lépjenek fel a világ több százmillió emberének sürgős élelmezésbiztonsági és táplálkozási szükségleteinek kielégítése érdekében.

Mint írták, az élelmezési rendszerek és a globális élelmezésbiztonság kritikus pillanatban van. A világméretű világjárványok, a klímaválság okozta növekvő nyomás, a magas energia- és műtrágyaárak, valamint az elhúzódó konfliktusok - beleértve Oroszország ukrajnai invázióját is - súlyosbították a termelési és ellátási láncokat, és drámaian megnövelték a globális élelmezésbiztonságot, különösen a legkiszolgáltatottabbak esetében.

Az aláíró felek rögzítették, hogy a globális élelmezésbiztonsági problémákat csak úgy lehet leküzdeni, ha a globális közösségen belül közösen, innovatív partnerségeket hoznak létre, beleértve a nemzetközi pénzügyi intézményeket és más kulcsfontosságú érdekelt feleket is. Emellett elkötelezték magukat az ENSZ és a regionális és szubregionális szervezetek, valamint a civil társadalmi szervezetek közötti nemzetközi együttműködés és partnerségi kezdeményezések megerősítése mellett. Mint jelezték, 2022. szeptember 20-ig több mint 100 ENSZ-tagállam támogatta a Út a globális élelmezésbiztonsághoz - Felhívás a cselekvésre című dokumentumot.

A találkozó résztvevői emellett azt is hangsúlyozták, hogy sürgősen és összehangoltan kell cselekedni a 2021-es élelmezési rendszerekkel foglalkozó csúcstalálkozó céljainak teljesítése érdekében, valamint azért, hogy azonnal reagálni kell a felmerülő humanitárius szükségletekre, illetve hogy ellenállóbb mezőgazdaság és élelmezési rendszereket kell kiépíteni. Ez utóbbit az alábbi hét konkrét cselekvési irányvonal mentén képzelték el az aláíró felek:

  1. Új, kiegészítő pénzügyi adományok biztosítása a kulcsfontosságú humanitárius szervezeteknek, hogy lehetőség szerint minél hatékonyabban nyújthassanak azonnali életmentő humanitárius segítséget.
  2. Lehetőség és szükség szerint természetbeni adományok és a szükséges kapcsolódó költségek biztosítása a kulcsfontosságú humanitárius szervezetek számára az élelmiszer-alapanyagok szállításához és kiszállításához az érintett országok kormányai vagy a humanitárius szervezetek által felmért szükségletek alapján.
  3. Az élelmiszer-, műtrágya- és mezőgazdasági piacok nyitvatartása, és az indokolatlan korlátozó intézkedések, például az élelmiszerekre és műtrágyákra vonatkozó exporttilalmak elkerülése, ugyanis ezek növelik a piac ingadozását, és globális szinten veszélyeztetik az élelmezésbiztonságot és a táplálkozást.
  4. A műtrágyatermelés növelésének támogatása, ahol lehetséges és szükséges, a hiányok ellensúlyozása, a műtrágyainnovációk felgyorsítása és kiterjesztése, forgalmazásuk támogatása, valamint a műtrágyák hatékonyságának maximalizálására irányuló módszerek előmozdítása.
  5. A fenntartható mezőgazdaság és élelmezési rendszerek támogatására irányuló erőfeszítések felgyorsítása a mezőgazdasági termelékenység erősítése révén, különösen a leginkább érintett országokban, hogy növeljék ellenálló képességüket és támogassák a hazai termelést, adott esetben az igazságos és méltányos energiaátmenet támogatására irányuló erőfeszítések révén is, hogy azok ellenállóbbá és elérhetőbbé váljanak mindenféle méretű termelő számára, beleértve a kistermelőket is;
  6. Növelni kell a kutatásba és technológiába történő beruházásokat a tudományosan megalapozott és az éghajlatváltozással szemben ellenálló mezőgazdasági innovációk - beleértve a vetőmagokat is - kifejlesztése és végrehajtása érdekében, amelyek hozzájárulnak a fenntartható és ellenálló mezőgazdasági ágazatok és élelmiszerrendszerek kiépítéséhez.
  7. Az élelmiszer-rendszereket érintő piacok, köztük a határidős piacok figyelemmel kísérése a teljes átláthatóság biztosítása érdekében, valamint a globális élelmiszerpiaci fejleményekre vonatkozó megbízható és időszerű adatok és információk megosztása, különösen az érintett nemzetközi szervezeteken keresztül.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?