Itt a háború nem várt hatása: meglepő hírek érkeztek a magyar mezőgazdaságról

Itt a háború nem várt hatása: meglepő hírek érkeztek a magyar mezőgazdaságról

A 2022-es év év eseményei, különösen az Oroszország és Ukrajna között kitört háború komoly problémákat okozott a globális mezőgazdasági piacokon, hiszen egyébként mind Oroszország, mind Ukrajna a gabonafélék, a búza, a kukorica, az olajos magvak (különösen a napraforgó) és a műtrágya jelentős exportőre volt. Az energia ára már 2021 őszén elkezdtek emelkedni, de a háború kitörése után szabályosan kilőttek az energiaárak, ami szintén alátámasztotta a legfontosabb mezőgazdasági termékek és inputanyagok árának erőteljes emelkedését. Magyarországon az uniós átlagnál jóval nagyobb mértékben nőttek mind a mezőgazdasági termelés költségei, mind pedig a beruházáshoz nem kapcsolódó ráfordítások átlagára.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az orosz-ukrán háború jelentősen megzavarta a 2022-es globális mezőgazdasági piacokat, hiszen mind Oroszország, mind Ukrajna a háború kitöréséig a gabonafélék, a búza, a kukorica, az olajos magvak (különösen a napraforgó) és a műtrágya jelentős exportőre volt. Az energiaárak már 2021 őszén elkezdtek emelkedni, de a háború kitörése után az Európai Unió orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségének fokozatos megszüntetésére irányuló intézkedései felhajtották az energiaárakat. Mindez alátámasztotta a legfontosabb mezőgazdasági termékek és inputanyagok árának erőteljes emelkedését, amint azt az Eurostat új adatai is mutatják. Magyarországon azonban az uniós tagállamok átlagánál jóval nagyobb mértékben növekedtek az árak, csak Litvánia és Észtország előzi meg hazánkat ezen a téren. Ez annak fényében különösen aggasztó, hogy az első negyedévben Magyarország még az uniós középmezőnyhöz tartozott az áremelkedések terén.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jócskán megdrágult a mezőgazdasági termelés Európában

2021 második negyedéve és 2022 második negyedéve között a mezőgazdaságban jelenleg fogyasztott áruk és szolgáltatások, azaz a beruházáshoz nem kapcsolódó inputok átlagára 36%-kal ugrott meg az ugyanazon típusú inputok esetében. Jelentős áremelkedés volt tapasztalható a műtrágyák és talajjavító szerek esetében, amelyeknek 116%-kal nőtt meg az ára, valamint az energiánál és a kenőanyagoknál, ahol 61-61%-os volt a növekedés esetében. Ugyanebben az időszakban a mezőgazdasági termékek, vagyis a kibocsátás átlagára is jelentősen, 25%-kal emelkedett ugyanezen termékkosár esetében. Különösen nagy, 68%-os áremelkedés volt tapasztalható a gabonaféléknél, de az olajos magvak és olajos gyümölcsök árai is 59%-kal nőttek meg, a tojás előállítása pedig 45%-kal drágult meg.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatása szerint a mezőgazdasági termelői árak szintje 40,3%-kal, a mezőgazdasági ráfordítások árszintje pedig 40,6%-kal nőtt 2022 első fél évében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növényi termékek termelői ára 44,2%-kal, az élő állatok és állati termékek ára 31,5%-kal emelkedett a 2021. első félévi szinthez képest. A mezőgazdasági termelés során közvetlenül használt anyagok körében a műtrágyaárak átlagosan valamivel több mint a háromszorosára emelkedtek, azonban a növényvédő szerek árai is megnőttek 16,7%-kal, az állatgyógyászati készítmények pedig 10,4%-kal lettek drágábbak, de a takarmányok árában is jelentős drágulást lehetett tapasztalni, itt az árak 38,9%-kal emelkedtek. A vizsgált anyagok közül a vetőmagok ára 18,5%-kal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

Nemcsak a termelés, a beruházás árai is megszaladtak

2021 második negyedéve és 2022 második negyedéve között minden uniós tagállamban nőtt mind a beruházáshoz nem kapcsolódó ráfordítások, mind a mezőgazdasági termelés átlagos ára. A mezőgazdasági kibocsátás átlagárának növekedési üteme ebben az időszakban 65%-kal Litvániában, 53%-kal Észtországban és 43%-kal Magyarországon volt a legnagyobb. A legkisebb, alig 7%-os növekedési ütemet Dániában, valamint 12-12%-kal Máltán és Portugáliában figyelték meg. Az áraemelkedés uniós átlaga megközelítőleg 24% volt a vizsgált időszakban. Mint fentebb említettük, a termelés árának növekedését illetően Magyarország az első negyedévben még a tagállamok középmezőnyébe tartozott, még ha a hazai áremelkedés az uniós átlag fölött volt is.

A beruházáshoz nem kapcsolódó ráfordítások átlagárának legjelentősebb növekedési üteme Litvániában volt tapasztalható, ahol 91%-os növekedést regisztráltak az Eurostat szakemberei. A második legnagyobb, 62%-os növekedést Lettországban mérték, a harmadikat pedig Horvátországban, ahol 50%-kal nőtt a beruházáshoz nem kapcsolódó ráfordítások átlagára. Magyarország szintén a dobogó közelében, egészen pontosan a negyedik helyen van ezen a listán, 48-49%-os költségnövekedéssel. Ez négyszerese az első negyedévben mért áremelkedésnek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 18. 13:32