Itt a háború sokkoló hatása: döbbenetes hírek érkeztek az európai mezőgazdaságról

Itt a háború sokkoló hatása: döbbenetes hírek érkeztek az európai mezőgazdaságról

agrarszektor.hu
Az orosz-ukrán háború kirobbanása jelentős zavarokat okozott a globális mezőgazdasági piacokon, különösen mindkét fél jelentős exportőrnek számít a gabonafélék, az olajos magvak és a műtrágya tekintetében. Ez pedig nemcsak az élelmiszerárakon, de a mezőgazdasági termelési átlagárakon, valamint az inputanyagok árának emelkedésén is látható volt 2022 első negyedévében, akár az előző év negyedik negyedévéhez, akár 2021 első negyedévével hasonlítjuk össze az idei adatokat - olvasható az Eurostat oldalán. Magyarország ebben a viszonylatban az uniós tagállamok középmezőnyében található, még úgy is, hogy az EU-ban tapasztalható áremelkedések átlagos szintjénél nagyobb mértékben nőttek hazákban az árak.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

2022-ben jelentősen megzavarta a globális mezőgazdasági piacokat az orosz-ukrán háború kitörése, különösen mivel mind Oroszország, mind pedig Ukrajna a gabonafélék, a búza, a kukorica, az olajos magvak (különösen a napraforgó) és a műtrágya jelentős exportőre volt. Ez ugyanis hozzájárult a piacok instabilitásának növekedéséhez, ami pedig a legfontosabb mezőgazdasági termékek és inputanyagok árának erőteljes emelkedéséhez vezetett - derült ki az Eurostat elemzéséből. Idén az első negyedévben a mezőgazdaságban jelenleg felhasznált áruk és szolgáltatások (azaz a beruházáshoz nem kapcsolódó ráfordítások) átlagára 9,5%-kal emelkedett 2021 negyedik negyedévéhez képest. Ezt követte a műtrágyák és talajjavítók 21,2%-os növekedése, valamint az energia és a kenőanyagok 17,4%-os drágulása, illetve az állati takarmányok 9,2% os, erőteljes áremelkedése támogatott. A mezőgazdasági termékek kibocsátási átlagára mindeközben összességében 6%-kal emelkedett.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az elemzés szerint a legutóbbi negyedéves áremelkedés alapja a tavalyi év első negyedének kezdete óta tartó folyamatokon alapul. Éves szinten a beruházáshoz nem kapcsolódó mezőgazdasági inputanyagok átlagos ára 27,4%-kal ugrott meg az EU-ban 2022 első negyedéve és az előző év azonos időszaka között. Különösen jelentős a műtrágyák és talajjavító szerek árának emelkedése, ami átlagosan majdnem az előző évi szint kétszeresére az unióban, összesen 96,2%-os. Említést érdemel továbbá az is, hogy az energia és kenőanyagok átlagára valamivel több mint felével, végső soron 55,6%-kal nőtt. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a gabonafélék és az energia drágulása az állati takarmányokra is átgyűrűzött, 22,9%-kal növelve meg az árakat.

A mezőgazdasági termelés átlagára 2021 első negyedéve és 2022 első negyedéve között 19,9%-kal emelkedett az EU-ban. Különösen erőteljes áremelkedés volt tapasztalható többek között a gabonafélék esetében, ahol átlagosan 41,5%-kal nőttek meg az árak, valamint az olajos magvaknál, ahol 51,7%-kal lettek drágábbak a termékek. Az áremelkedés emellett a szarvasmarha-ágazatnál (24,2%), a baromfiágazatnál (22,2%) és a tejágazatnál (21,4%) érezhető különösképpen.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az uniós tagállamok közül a mezőgazdasági termelés átlagárának legnagyobb mértékű növekedését (18,1%-ot) a 2022-es év első negyedévében az előző év negyedik negyedévéhez képest, Litvániában regisztrálták. Ezt követte Románia 14,4%-kal és Hollandia 13,9%-kal. Horvátországban az mezőgazdasági termelés átlagára 5,8%-kal volt alacsonyabb a vizsgált időszakban a takarmánynövények árának csökkenése miatt. Szlovákiában 0,8%-kal, Görögországban pedig 0,4%-kal csökkent az árindex ebben az időszakban. Magyarországon a mezőgazdasági termelés átlagára 10,5%-kal nőtt. A beruházáshoz nem kapcsolódó ráfordítások átlagárának legjelentősebb növekedési üteme szintén Litvániában volt, 24,5%-kal, amelyet 18,9%-kal Lettország és 14,6%-kal Szlovákia követtek. Minden tagállamban emelkedést regisztráltak, de a legkisebb mértékű, mindössze 4,7%-os emelkedést Máltán mérték a szakemberek, valamint Szlovéniában és Portugáliában, ahol egyaránt 6,2%-os volt a növekedés. Magyarországon a vizsgált időszakban az inputanyagok ára 12%-kal nőtt, amivel abszolút az uniós középmezőnyben van hazánk, noha az uniós átlagnál magasabb mértékű növekedést regisztráltak mindkét vizsgált területen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?