Durva, ami a mezőgazdaságban zajlik: meglepő dolog történt a termelői árakkal

agrarszektor.hu
Az előző havi megtorpanás után júniusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak a májusi 45,4 százalék után júniusban átlagosan 48,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A növénytermesztési és kertészeti termékek ára 52,3%-kal volt magasabb a tavaly júniusinál, ami 4,5 százalékponttal gyorsabb éves növekedés a májusinál. Az élő állatok felvásárlási árának 43,1%-os emelkedése is 4,0 százalékponttal nagyobb, míg az állati termékek drágulása 8,7 százalékponttal 31,7%-ra fékeződött le, ám ez a nem részletezett "egyéb állati termékek" áremelkedésének lefékeződéséből ered, mert a tojás és a tej ára a májusinál 4,6, illetve 8,1 százalékponttal gyorsabban, vagyis 31,4%-kal, illetve 43,6%-kal emelkedett.

A növényi termékek áremelkedésének gyorsulását a zöldségek és a gyümölcsök váltották ki, a zöldségfélék éves drágulása május óta 14,5 százalékponttal 27,7%-osra ugrott, a gyümölcsöké 21,3 százalékponttal szökött fel 1,8%-ra, míg májusban átlagosan 19,5%-kal olcsóbbak voltak az egy évvel korábbinál.

A KSH adatai alapján legjobban a fejeskáposzta drágulása gyorsult fel 13,8 százalékponttal 17,8%-osra, 12,5 százalékponttal 24,1%-osra emelkedett a fejes saláta árának emelkedése, az uborka árának 21,3%-os emelkedése 7,1 százalékponttal magasabb a májusinál. Május után lelassult a paradicsom, a vöröshagyma és a zöldbab drágulása. A karfiol ára 1,6%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, míg májusban 2,2%-kal még olcsóbb volt. A paradicsom 27,6%-os éves áremelkedése 4,2 százalékponttal szerényebb az előző havinál, a vöröshagyma a májusi 27,7% helyett júniusban 13%-kal került többe, mint egy éve, a zöldbab pedig a májusi 36,3% helyett 6,2%-kal volt drágább, mint egy éve. A gyümölcsök között az alma ára 3,6%-kal alacsonyabb volt a tavaly júniusinál, míg májusban még 14,9%-kal maradt el az egy évvel korábbitól, a körte árának emelkedése 6,5 százalékponttal 25,4%-ra ment fel.

A gabonafélék felvásárlási ára átlagosan 71,1%-kal magasabb a tavaly júniusinál, ami 2,3 százalékponttal mérsékeltebb éves növekedést jelent a májusinál, a lassulást a kukorica hozta, a májusinál 14,5 százalékponttal mérsékeltebb, 59,9%-os éves emelkedést mutatott. A búza áremelkedése 13,2 százalékponttal 83,0%-ra gyorsult, valamint a rozs és a zab drágulása is tovább erősödött a májusi ütemhez képest. A burgonya árának 5,7%-os emelkedése 6,0 százalékponttal alacsonyabb az előző havinál.

A vágósertések felvásárlási ára a májusihoz hasonlóan 38,6%-kal emelkedett, ám a vágómarhák ára 9,7 százalékponttal szökött fel, így 45,9%-kal lett magasabb a tavaly júniusinál. A vágóbaromfi ára átlagosan 50%-kal lett magasabb a tavaly júniusinál, ami 7,1 százalékponttal élénkebb emelkedés a májusinál. A tyúkfélék ára az átlaghoz hasonlóan 50,7%-kal emelkedett egy év alatt és 6,4 százalékponttal gyorsult, a liba felvásárlási ára 26,7 százalékpontot ugrott 57,8%-ra, a pulyka ára 37,5%-kal lett magasabb, ami 4,6 százalékponttal gyorsabb a májusi emelkedésnél, míg az élő kacsák felvásárlási ára 2,1 százalékponttal 61,1%-ra emelkedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33