Drasztikusan drágulnak ezek az élelmiszerek Magyarországon: itt az újabb áremelkedés

agrarszektor.hu
2022. júniusában a fogyasztói árak átlagosan 11,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,5 százalékkal nőttek - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb közleményéből.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A KSH legfrissebb adatközlése szerint 12 hónap alatt, a 2021-es év júniusához viszonyítva az élelmiszerek ára 22,1%-kal emelkedett, ezen belül legjelentősebb a margarin áremelkedése volt 58,1%-kal. Ezt követte a sajt 43,4%-kal, a száraztészta 39,9%-kal és a kenyér 39,7%-kal. A baromfihús 37,1%-kal, a tejtermékek 36,5%-kal, a tojás 34,3%-kal, a péksütemények 31,1%-kal, a tej pedig 24,9%-kal drágult. Átlag alatti mértékben, 11,3%-kal nőtt a sertéshús ára, a csokoládé, kakaó 6,5%-kal, a cukor pedig 5,7%-kal került többe. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 7,3%-kal emelkedett, ezen belül a szeszes italok 9,5%-kal drágultak. A járműüzemanyagok ára 11,2%-kal lett magasabb.

2022. májushoz viszonyítva, vagyis egy hónap alatt átlagosan 1,5%-kal nőttek a fogyasztói árak. Az élelmiszerek 2,9%-kal drágultak, ezen belül a margarin 12,7%-kal, a rizs 6,6%-kal, a sajt 5,9%-kal, a pedig tejtermékek 5,1%-kal kerültek többe, mint májusban. A baromfihús ára 4,7%-kal, a péksütemények 4%-kal, a száraztészta 3,7%-kal, a tej 3,6%-kal, az alkoholmentes üdítőitalok 3,3%-kal emelkedtek. A házon kívüli étkezés 3,1%-kal, a kenyér 2,0%-kal drágult, az idényáras élelmiszerek ára 1%-kal csökkent. A szeszes italok és a dohányáruk ára egyaránt 0,8%-kal nőtt.

A KSH ezen kívül kimutatta, hogy a 2022-es év január-június közötti időszakában az előző év azonos időszakához képest fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 9,4%-kal nőttek. A nyugdíjas háztartások körében ez az emelkedés 9,2%-os volt.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?