Megjöttek a friss számok: így változtak a termelői árak a magyar agráriumban

Megjöttek a friss számok: így változtak a termelői árak a magyar agráriumban

MTI
Szeptemberben a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 61 százalékkal voltak magasabbak mint egy évvel korábban, az emelkedés üteme az augusztusi 2,2 százalékpont után 8,1 százalékponttal ugrott meg - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Az élő állatok felvásárlási ára 69,2%-kal lett magasabb a tavaly szeptemberinél, ami 14,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az augusztusi 55,7%-osnál. Az állati termékek árának 55,0%-os emelkedésével az élő állatok és állati termékek együtt 64,3%-os éves emelkedést mutattak, ami 10,4 százalékponttal haladja meg az előző havit.

A élő sertések felvásárlási ára 99,7%-kal, azaz a tavaly szeptemberinek majdnem kétszeresére nőtt, ami az augusztusinál 35,3 százalékponttal nagyobb emelkedés. A baromfik felvásárlási ára 55,7%-kal nőtt egy év alatt. A tej ára 64,8%-kal, a tojásé pedig 51,7%-kal nőtt, ami 15,9 százalékponttal nagyobb emelkedés az augusztusinál.

A növénytermesztési és kertészeti termékek termelői ára átlagosan 59,5%-kal volt magasabb a tavaly szeptemberinél, ami 7,0 százalékponttal nagyobb éves növekedés az augusztusinál. A legnagyobb élénkülést az olajos növények árának felszökkenése mutatta, amely 12,7 százalékpontos volt és 52,7%-on állt szeptemberben. A napraforgómag termelői ára 66,4%-kal volt magasabb mint egy éve, ami 30,9 százalékponttal meredekebb éves emelkedés az augusztusinál.

A burgonya átlagos árszintje szeptemberben 44,5%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál, ami 7,2 százalékponttal nagyobb éves emelkedés az előző havinál. A gabonafélék felvásárlási ára átlagosan 82,3%-kal volt magasabb a tavaly szeptemberinél. A búza termelői ára 77,7%-kal, a kukoricáé 84,5%-kal lett magasabb a tavaly szeptemberinél. A gyümölcsök átlagára második hónapja volt alacsonyabb a tavalyinál, szeptemberben még 0,9% maradt az augusztusi 1,7%-os csökkenésből. A gyümölcsök felvásárlási ára tavaly októbertől májusig elmaradt az egy évvel korábbitól, csak júniusban és júliusban mutatott mérsékelt emelkedést. Egyedül a zöldségfélék áremelkedése lassult le szeptemberben: a 39,8%-os éves drágulás 4,2 százalékponttal mérsékeltebb az augusztusinál.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?