Meglepő fordulat a mezőgazdaságban: váratlan dolog történt a felvásárlási árakkal

Meglepő fordulat a mezőgazdaságban: váratlan dolog történt a felvásárlási árakkal

MTI
Februárban 27 százalékkal voltak magasabbak a mezőgazdasági felvásárlási árak, mint egy évvel korábban, a drágulás üteme 4,6 százalékponttal lassabb a januárinál és 34 százalékkal fékeződött le a szeptemberi 61 százalékos tetőzéséhez képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Februárban a növénytermesztési és kertészeti termékek átlagos árszintje 16,5%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál, ami 6,2 százalékponttal mérsékeltebb emelkedést mutat a januárinál és 36,5 százalékponttal fékeződött le a tavaly júliusi csúcshoz képest. Az élőállatok felvásárlási ára a januári 11,3 százalékpont lefékeződés után 1,2 százalékpontot visszakorrigált ugyan, de az 55,6%-os éves emelkedés így is 13,6 százalékponttal mérsékeltebb a szeptemberi csúcspontnál.

A növényi termékek árának februári alakulása változatosan alakult: miközben a burgonya a és gyümölcsök áremelkedése  7,7, illetve 9,4 százalékponttal élénkebb volt a januárinál, addig a gabonafélék áremelkedése 8,7, a zöldségeké 8,4, az ipari növényeké pedig 7,7 százalékponttal lassult az előző havihoz képest. Februárban a burgonya felvásárlási ára ezzel 57,3%-kal, a gyümölcsöké átlagosan 19,5%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A gabonaárak februári 22,3%-os éves emelkedése 60 százalékponttal lassabb a szeptemberi csúcsnál, a zöldségek ára még mindig 30,2%-kal magasabb, míg az ipari növények felvásárlási ára már átlagosan 6,6%-kal alacsonyabb a tavaly februárinál a KSH adatai szerint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?