2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Meglepő fordulat a mezőgazdaságban: váratlan dolog történt a felvásárlási árakkal

Meglepő fordulat a mezőgazdaságban: váratlan dolog történt a felvásárlási árakkal

MTI
Februárban 27 százalékkal voltak magasabbak a mezőgazdasági felvásárlási árak, mint egy évvel korábban, a drágulás üteme 4,6 százalékponttal lassabb a januárinál és 34 százalékkal fékeződött le a szeptemberi 61 százalékos tetőzéséhez képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Februárban a növénytermesztési és kertészeti termékek átlagos árszintje 16,5%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál, ami 6,2 százalékponttal mérsékeltebb emelkedést mutat a januárinál és 36,5 százalékponttal fékeződött le a tavaly júliusi csúcshoz képest. Az élőállatok felvásárlási ára a januári 11,3 százalékpont lefékeződés után 1,2 százalékpontot visszakorrigált ugyan, de az 55,6%-os éves emelkedés így is 13,6 százalékponttal mérsékeltebb a szeptemberi csúcspontnál.

A növényi termékek árának februári alakulása változatosan alakult: miközben a burgonya a és gyümölcsök áremelkedése  7,7, illetve 9,4 százalékponttal élénkebb volt a januárinál, addig a gabonafélék áremelkedése 8,7, a zöldségeké 8,4, az ipari növényeké pedig 7,7 százalékponttal lassult az előző havihoz képest. Februárban a burgonya felvásárlási ára ezzel 57,3%-kal, a gyümölcsöké átlagosan 19,5%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A gabonaárak februári 22,3%-os éves emelkedése 60 százalékponttal lassabb a szeptemberi csúcsnál, a zöldségek ára még mindig 30,2%-kal magasabb, míg az ipari növények felvásárlási ára már átlagosan 6,6%-kal alacsonyabb a tavaly februárinál a KSH adatai szerint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?