2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Nesze neked magyar mezőgazdaság: megdöbbentő számok láttak napvilágot

Nesze neked magyar mezőgazdaság: megdöbbentő számok láttak napvilágot

MTI
Döbbenetes mértékben megugrottak a mezőgazdasági árak az elmúlt években Magyarországon. Míg 2021-ben a mezőgazdasági árak alig több mint 19 százalékkal voltak magasabbak az előző évihez képest, ez 2022-ben már csaknem elérte az 50 százalékot is. Közel háromszorosára nőttek a ráfordítások költségei is, ugyanakkor az agrárolló is csaknem kétszeresére nyílt.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Jelentős áremelkedés volt megfigyelhető a magyar mezőgazdaságban az elmúlt években. Míg 2021-ben, a koronavírus-világjárvány utáni óvatos nyitás évében csak mintegy 19,3%-kal nőttek meg a mezőgazdasági árak az előző évhez képest, ez a drágulás 2022-ben már 49,7%-os volt - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI által közzétett grafikonból. Egy korábbi elemzés ezt a növekedést 49,4%-ra értékelte, igaz, abban a decemberi adatok még nem voltak feldolgozva, csak az egyes évek január-november közötti időszakát értékelte.

Ha a növényi és kertészeti termékek árait nézzük, azt láthatjuk, hogy 2021-ben ezek 27,7%-kal nőttek meg a 2020-as szinthez képest. Egy évvel később azonban további 51,5%-os drágulás volt megfigyelhető ezen a téren, vagyis 2020 és 2022 között közel 93,5%-kal nőttek a növényi és kertészeti termékek árai. Vagyis alig két év alatt duplájára nőttek ezek a költségek. Nincs jobb helyzet az élő állat és állati termékek terén sem. Míg 2021-ben csak 4,1%-kal nőttek az árak ebben a kategóriában a 2020-as szinthez képest, 2022-ben ez a drágulás már 45,6%-os volt. Az élő állatok és állati termékek esetében az áremelkedés 2020-2022 között 51,5%-os volt.  

A mezőgazdasági árak alakulása Magyarországon 2021/2022 viszonylatában (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)
A mezőgazdasági árak alakulása Magyarországon 2021/2022 viszonylatában (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)

A mezőgazdasági ráfordítások árait vizsgálva látható, hogy 2021-ben ezek csak 17,1%-kal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. 2022-ben azonban itt is egy jelentős drágulás történt, és a 2021-es évhez képest 44,7%-kal nőttek meg a ráfordítások költségei, vagyis két év alatt ezen a téren 69,4%-os drágulás volt megfigyelhető. Jó hír viszont, hogy az agrárolló, ami 2021-ben (az előző évhez képest) 1,9%-kal emelkedett, 2022-ben 3,5%-ra ugrott fel. És ha az agrárolló 100% felett van, akkor a termelők árviszonyokból eredő jövedelmi helyzete javul.

Az egyes mezőgazdasági árak emelkedése mögött bonyolult, több tényezős folyamatok húzódnak meg, a növényi és kertészeti termékeknél például a műtrágyák és inputanyagok drágulásai, az ellátási láncokban tapasztalt zavarok és fennakadások, a növényvédő szerek uniós kivonásai, vagy éppen az időjárás okozta kihívások. Állattartói oldalról pedig a takarmányok és más inputanyagok árának megugrását, illetve az Európai Unióban egyre hangosabbá váló, az állattartás és a húsfogyasztás radikális csökkentését követelő csoportok hatását kell megemlíteni, de az állatjólétre vonatkozó szabályozás változásait sem szabad figyelmen kívül hagyni. 2020-2021 között a koronavírus közvetett és közvetlen hatásai voltak ugyancsak jelentősek, a 2022-es évet pedig alapjaiban határozta meg az aszály és az orosz-ukrán háború. Ez utóbbi közvetlenül hatott az energiaárakra, valamint a műtrágyák áraira is, lévén egészen sokáig komoly bizonytalanság volt azt illetően, hogy lesz-e elegendő műtrágya a 2023-as évre, bár ez utóbbi probléma mostanra megoldódni látszik.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?