Nesze neked magyar mezőgazdaság: megdöbbentő számok láttak napvilágot

Nesze neked magyar mezőgazdaság: megdöbbentő számok láttak napvilágot

MTI
Döbbenetes mértékben megugrottak a mezőgazdasági árak az elmúlt években Magyarországon. Míg 2021-ben a mezőgazdasági árak alig több mint 19 százalékkal voltak magasabbak az előző évihez képest, ez 2022-ben már csaknem elérte az 50 százalékot is. Közel háromszorosára nőttek a ráfordítások költségei is, ugyanakkor az agrárolló is csaknem kétszeresére nyílt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Jelentős áremelkedés volt megfigyelhető a magyar mezőgazdaságban az elmúlt években. Míg 2021-ben, a koronavírus-világjárvány utáni óvatos nyitás évében csak mintegy 19,3%-kal nőttek meg a mezőgazdasági árak az előző évhez képest, ez a drágulás 2022-ben már 49,7%-os volt - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI által közzétett grafikonból. Egy korábbi elemzés ezt a növekedést 49,4%-ra értékelte, igaz, abban a decemberi adatok még nem voltak feldolgozva, csak az egyes évek január-november közötti időszakát értékelte.

Ha a növényi és kertészeti termékek árait nézzük, azt láthatjuk, hogy 2021-ben ezek 27,7%-kal nőttek meg a 2020-as szinthez képest. Egy évvel később azonban további 51,5%-os drágulás volt megfigyelhető ezen a téren, vagyis 2020 és 2022 között közel 93,5%-kal nőttek a növényi és kertészeti termékek árai. Vagyis alig két év alatt duplájára nőttek ezek a költségek. Nincs jobb helyzet az élő állat és állati termékek terén sem. Míg 2021-ben csak 4,1%-kal nőttek az árak ebben a kategóriában a 2020-as szinthez képest, 2022-ben ez a drágulás már 45,6%-os volt. Az élő állatok és állati termékek esetében az áremelkedés 2020-2022 között 51,5%-os volt.  

A mezőgazdasági árak alakulása Magyarországon 2021/2022 viszonylatában (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)
A mezőgazdasági árak alakulása Magyarországon 2021/2022 viszonylatában (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)

A mezőgazdasági ráfordítások árait vizsgálva látható, hogy 2021-ben ezek csak 17,1%-kal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. 2022-ben azonban itt is egy jelentős drágulás történt, és a 2021-es évhez képest 44,7%-kal nőttek meg a ráfordítások költségei, vagyis két év alatt ezen a téren 69,4%-os drágulás volt megfigyelhető. Jó hír viszont, hogy az agrárolló, ami 2021-ben (az előző évhez képest) 1,9%-kal emelkedett, 2022-ben 3,5%-ra ugrott fel. És ha az agrárolló 100% felett van, akkor a termelők árviszonyokból eredő jövedelmi helyzete javul.

Az egyes mezőgazdasági árak emelkedése mögött bonyolult, több tényezős folyamatok húzódnak meg, a növényi és kertészeti termékeknél például a műtrágyák és inputanyagok drágulásai, az ellátási láncokban tapasztalt zavarok és fennakadások, a növényvédő szerek uniós kivonásai, vagy éppen az időjárás okozta kihívások. Állattartói oldalról pedig a takarmányok és más inputanyagok árának megugrását, illetve az Európai Unióban egyre hangosabbá váló, az állattartás és a húsfogyasztás radikális csökkentését követelő csoportok hatását kell megemlíteni, de az állatjólétre vonatkozó szabályozás változásait sem szabad figyelmen kívül hagyni. 2020-2021 között a koronavírus közvetett és közvetlen hatásai voltak ugyancsak jelentősek, a 2022-es évet pedig alapjaiban határozta meg az aszály és az orosz-ukrán háború. Ez utóbbi közvetlenül hatott az energiaárakra, valamint a műtrágyák áraira is, lévén egészen sokáig komoly bizonytalanság volt azt illetően, hogy lesz-e elegendő műtrágya a 2023-as évre, bár ez utóbbi probléma mostanra megoldódni látszik.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?