Itt vannak a friss számok: durván drágulnak ezek a termékek a mezőgazdaságban

Itt vannak a friss számok: durván drágulnak ezek a termékek a mezőgazdaságban

MTI
Rendkívüli áremelkedések történtek a magyar mezőgazdaságban az elmúlt időszakban. Amíg 2020-ban a januártól novemberig tartó időszakban még csak közel 8 százalékkal drágultak a mezőgazdasági termékek az előző év azonos időszakához képest, ez 2021-ben már több mint 18 százalékos áremelkedés volt, sőt, az árak növekedése 2022-ben már megközelítette az 50 százalékot.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A 2020-as években egyre jelentősebb drágulás volt megfigyelhető a mezőgazdasági termékek árában. Ha megvizsgáljuk az elmúlt néhány év január-november közötti időszakát, azt láthatjuk, hogy a mezőgazdasági árak az előző évi szinthez képest folyamatosan, mind nagyobb és nagyobb mértékben növekedtek - derült ki a KSH, az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI legfrissebb grafikonjából.

2020-ban a januártól novemberig tartó időszak során a növénytermesztési és kertészeti termékek árai összesen 10,9%-kal növekedtek az előző év azonos időszakához képest. Ez a növekedés 2021-ben már 27,1%-os volt, 2022-ben pedig szabályosan megugrottak az árak. A tavalyi évben ugyanis 52,1%-os volt a növénytermesztési és kertészeti termékek drágulása a 2021-es szinthez képest.

Sokkal látványosabb áremelkedés látható az élő állatok és állati termékek terén. Amíg 2020-ban az előző évhez képest mindössze 2,4%-os volt az árak növekedése, 2021-ben pedig ehhez képest további 3,3%-kal drágultak meg a termékek, 2022-ben kilőttek az árak. Tavaly az egy évvel korábbi szinthez képest 43,4%-os áremelkedést regisztráltak Magyarországon.

A mezőgazdasági árak alakulása Magyarországon 2020-2022 között (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)
A mezőgazdasági árak alakulása Magyarországon 2020-2022 között (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)

Ha a mezőgazdasági termékeket összességükben nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy a 2020-as év január-novemberében 7,7%-kal nőttek meg az árak, egy évvel később, 2021-ben az az áremelkedés azonban már 18,7%-os volt. Az igazi nagy ugrás itt is a tavalyi év során történt, amikor a mezőgazdasági termékek mintegy 49,4%-kal kerültek többe a vizsgált időszakban, mint az előző évben ugyanekkor.

Az egyes termékek áremelkedései mögött bonyolult, többrétű folyamatok húzódnak meg, mint például a műtrágyák és inputanyagok drágulásai, a növényvédő szerek uniós kivonásai, vagy éppen az időjárás okozta kihívások. Állattartói oldalról pedig a takarmányok és más inputanyagok árának megugrását, illetve az Európai Unióban egyre hangosabbá váló, az állattartás és a húsfogyasztás radikális csökkentését követelő csoportok hatását kell megemlíteni. 2020-2021 között a koronavírus közvetett és közvetlen hatásai voltak ugyancsak jelentősek, a 2022-es évet pedig alapjaiban határozta meg az aszály és az orosz-ukrán háború. Ez utóbbi közvetlenül hatott az energiaárakra, valamint a műtrágyák áraira is, lévén egészen sokáig komoly bizonytalanság volt azt illetően, hogy lesz-e elegendő műtrágya a 2023-as évre.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?