Itt a háború váratlan hatása: meglepő hírek érkeztek a magyar mezőgazdaságról

Itt a háború váratlan hatása: meglepő hírek érkeztek a magyar mezőgazdaságról

agrarszektor.hu
2022-ben jelentős zavart okozott a globális mezőgazdasági piacokon az orosz-ukrán háború, amely jócskán felhajtotta az energiaárakat Európában. Ezzel együtt mezőgazdasági termékek és inputanyagok áraiban is drasztikus emelkedés volt megfigyelhető. Az unión belül Magyarországon nőttek a legnagyobb mértékben a mezőgazdasági termelés költségei, de a beruházáshoz nem kapcsolódó ráfordítások átlagárának növekedése is jócskán meghaladta az uniós átlagot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az ukrán-orosz háború jelentős zavart okozott 2022-ben a globális mezőgazdasági piacokon. A háború februári kitöréséig ugyanis Oroszország is, Ukrajna is jelentős exportőr volt a gabonafélék, a búza, a kukorica, az olajos magvak, így különösen a napraforgó és a műtrágya terén - olvasható az Eurostat elemzésében. Fontos továbbá megemlíteni, hogy az energiaárakat jócskán felhajtották az Európai Unió orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségének fokozatos megszüntetésére irányuló intézkedései. Ez azonban ugyancsak határozott lökést adott a legfontosabb mezőgazdasági termékek és inputanyagok árában bekövetkezett erőteljes emelkedésnek.

2021 harmadik negyedéve és 2022 harmadik negyedéve között a mezőgazdasági termékek uniós átlagára (kibocsátás) összességében jelentős, 30%-os emelkedést mutatott ugyanazon termékek kosarát illetően. Ez az áremelkedés további gyorsulását jelentette, ami 2021 Q2 és 2022 Q2 között egyébként is 25%-os volt. Különösen erős, 52%-os drágulás volt tapasztalható a gabonafélék, 49%-os a tojás, és 42%-os a tej esetében. Ugyanebben az időszakban a jelenleg a mezőgazdaságban felhasznált áruk és szolgáltatások (vagyis a beruházáshoz nem kapcsolódó ráfordítások) átlagára az EU egészében 35%-kal emelkedett ugyanazon "kosár" ráfordításai esetében, ami hasonló mértékű, 36%-os emelkedést jelentett, mint 2021 második negyedéve és 2022 második negyedéve között. Ezen a kosáron belül is jelentős áremelkedések voltak; a műtrágyák és talajjavító szerek uniós átlagára megduplázódott, összességében 101%-kal nőtt, az energia és kenőanyagok 60%-kal lettek drágábbak, de a takarmányok ára is jelentősen, 35%-kal emelkedett.

Mezőgazdasági termelés költségeinek alakulása 2022 harmadik negyedévében 2021 harmadik negyedévéhez képest (Forrás: Eurostat)
A mezőgazdasági termelés költségeinek alakulása 2022 harmadik negyedévében 2021 harmadik negyedévéhez képest (Forrás: Eurostat)

A vizsgált időszakban minden tagállamban nőtt mind a beruházáshoz nem kapcsolódó ráfordítások, mind pedig a mezőgazdasági termelés átlagos ára. A mezőgazdasági kibocsátás átlagárának növekedési üteme ebben az időszakban Magyarországon volt a legmagasabb 61%-kal, ezt követte Litvánia 54%-kal és Szlovákiában 46%-kal. A legkisebb növekedési ütemet 5-5%-kal Cipruson és Máltán, valamint 9%-kal Görögországban figyelték meg. A beruházáshoz nem kapcsolódó ráfordítások átlagárának legjelentősebb növekedési üteme 73%-kal Litvániában volt tapasztalható, ezt követte 68%-kal Lettország és harmadikként 60%-kal Magyarország. A legkisebb, 13%-os növekedési ütemet Máltán mérték, ezt követte 24%-kal Dánia és 25%-kal Olaszország.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58