Erre senki nem számított: meglepő számok jöttek a magyar mezőgazdaságról

Erre senki nem számított: meglepő számok jöttek a magyar mezőgazdaságról

agrarszektor.hu
Határozottan nőtt az Európai Unió mezőgazdasági termelése 2021-ben. Az Eurostat adatai alapján tavaly az EU mezőgazdasági termelésének értéke alapáron 449,5 milliárd eurót tett ki, ami egy 8%-os növekedést jelent a 2020-as évhez képest. Ez a változás a mezőgazdasági termékek és szolgáltatások egészének áremelkedéséből eredt, amelynek becsült mértéke 7,5%-os volt. Közben azonban a kibocsátás volumene alig változott 2020-hoz képest, a becslések szerint csak 0,8%-kal nőtt. Magyarországon a vizsgált időszakban 14%-kal nőtt a mezőgazdasági termelés, amivel hazánk az unió 6. legjobban teljesítő állama volt 2021-ben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mindannak az értéke, amit az Európai Unió mezőgazdasági ágazata 2021-ben megtermelt, 449,5 milliárd euró volt; ez magában foglalja a termények, az állatok és a mezőgazdasági szolgáltatások értékét, valamint néhány olyan árut és szolgáltatást, amelyek ugyan nem tekinthetőek szigorúan mezőgazdasági jellegűeknek, mégsem lehet külön mérni őket - derült ki az Eurostat legfrissebb elemzéséből. Az uniós mezőgazdasági össztermelésnek 2021-ben valamivel több mint a fele (55,3%) a növénytermesztésből származott (248,7 milliárd euró), ezen belül a gabonafélék és a zöldségek, valamint a kertészeti növények voltak a legértékesebbek. A teljes kibocsátás valamivel több mint egyharmada (36,3%) származott állatokból és állati termékekből (163,1 milliárd euró), többségük csak a tejből és a sertésekből. A fennmaradó részt (8,4) a mezőgazdasági szolgáltatások 21,6 milliárd eurója és az agráriumtól elválaszthatatlan, de nem mezőgazdasági jellegű tevékenységek 16,2 milliárd eurója tették ki.

A tagállamok hozzájárulásai jelentősen eltérőek voltak, ami a termelt mennyiségek, a kapott árak, valamint a termesztett növények, a tenyésztett állatok, a begyűjtött állati termékek és a kínált szolgáltatások összetétele közötti különbségeket tükrözi. Az EU mezőgazdasága teljes termelési értékének több mint fele (57,8%) az úgynevezett "Nagy Négyes" országaiból származott: Franciaország 18%-kal, vagyis 82,4 milliárd euróval, Olaszország 14%-kal, tehát 61,2 milliárd euróval, Németország 13%-kal, összesen 59,2 milliárd euróval és Spanyolország ugyancsak 13%-kal, egészen potnosan 57,1 milliárd euróval járult hozzá az unió költségvetéséhez. A tagállamok következő csoportját Hollandia 30,6 milliárd eurós (7%), Lengyelország 27,9 milliárd eurós (6%) és Románia 21,1 milliárd eurós (5%) hozzájárulással alkotta. Az EU mezőgazdasági termelésének 2021-es összértékének több mint háromnegyede (75,5 %) ebből a hét tagállamból származott.

Az uniós tagállamok többségében a mezőgazdasági termelés értéke 2021-ben 2020-hoz képest növekedett. A legnagyobb mértékű növekedést, 37%-ot Bulgáriában regisztrálták, ezt követte Románia 25%-kal és Csehországban 16%-kal. Az uniós átlag a 8%-os növekedés volt, Spanyolországban 10%-kal, Franciaországban és Hollandiában 8%-kal, Olaszországban és Lengyelországban 6%-kal, Németországban pedig 3%-kal nőtt a mezőgazdasági kibocsátás értéke. Ezzel szemben Finnországban, Máltán és Cipruson a mezőgazdasági kibocsátás értéke 2021-ben nagyjából változatlan maradt a 2020-as szinthez képest, Dániában azonban csökkent 2%-kal, Szlovéniában pedig 4%-kal.

Magyarországon 2021-ben megközelítőleg 9,57 milliárd euróval járult hozzá az Európai Unió mezőgazdasági termeléséhez, ami egy 2,1%-os részesedést jelent. A régióban Románia után Magyarország hozzájárulása volt a legnagyobb, Ausztria ugyanis 8,5 milliárd euróval, Szlovákia 2,5 milliárd euróval, Szlovénia pedig mindössze 1,3 milliárd euróval járult hozzá az EU agráriumának termeléséhez. Ha az unió egészét nézzük, elmondhatjuk, hogy Magyarország a középmezőnyben van, olyan országok mellett, mint Portugália (9,6 milliárd euró), Belgium (10,2 milliárd euró), Svájc (10,3 milliárd euró) és Dánia (11,4 milliárd euró). A mezőgazdasági termelés értéke 2021-ben mintegy 14%-kal emelkedett hazánkban a 2020-as évhez képest. Ezzel Magyarország a 6. helyet foglalja el a rangsorban, amivel az EU élmezőnyébe tartozik.

Mindezek előállítása költségekkel járt. A gazdáknak a termelési folyamat során inputként felhasznált árukat és szolgáltatásokat kellett megvásárolniuk: többek között vetőmagokat, műtrágyát, takarmányt és üzemanyagot vásároltak a traktorjaikhoz, valamint állatorvosi szolgáltatásokat. Ezeket az inputköltségeket a számviteli kontextusban "folyó termelőfelhasználásnak" nevezik. A mezőgazdasági ágazat folyó termelőfelhasználása 2021-ben az EU egészében 260,2 milliárd eurót tett ki. Ez 10%-kal volt magasabb, mint 2020-ban. A mezőgazdasági kibocsátás és a folyó termelőfelhasználás értékének változása 2021-ben a mezőgazdaság által előállított bruttó hozzáadott érték 6%-os növekedését eredményezte.

A költségek egy része az állattenyésztéshez kapcsolódik, hiszen itt rengeteg takarmányra van szükség. 2021-ben ez tette ki a teljes folyó termelőfelhasználás közel kétötödét (38,9 %), az állatorvosi szolgáltatások pedig további 2,4%-ot adtak. Hasonlóképpen a növénytermesztéshez is kapcsolódnak költségek: a gazdálkodóknak vetőmagokra és növényekre volt szükségük, ami az összköltség 5,1%-át tette ki, de sokan használtak növényvédő szereket, gyomirtókat, rovarirtókat és peszticideket (4,5%), valamint műtrágyákat és talajjavító szereket (7,5%). Az egyéb költségek minden gazdaságtípusra jellemzőek, függetlenül attól, hogy speciális vagy vegyes típusú gazdaságról van-e szó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?