Hova tűnik a magyar marha? Nem sokat látnak belőle a hazai vágóhidak

Hova tűnik a magyar marha? Nem sokat látnak belőle a hazai vágóhidak

agrarszektor.hu
Noha az Amerikai Egyesült Államok marhahústermelése az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához képest nem változott jelentősen, a termelői árakban két számjegyű növekedést lehetett megfigyelni. A Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének (AKI PÁIR)legfrissebb elemzése alapján a marhahús importjában és exportjában is növekedés várható. Brazília marhahúsexportja jelentősen csökkent az előző évi értékhez képest, az Európai Unióé viszont kis mértékben nőtt. Az élőmarha és a marhahús behozatala terén az EU-ban is visszaesést regisztráltak az utóbbi időszakban. Magyarország komoly mértékben növelte az élőmarha-exportját, az import viszont nem változott jelentős mértékben. Marhahús tekintetében mind a kivitel, mind a behozatal komolyan csökkent.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) februárban megjelent előrevetítése szerint az USA marhahústermelése nem módosul számottevően 2022 első negyedévében a 2021. január-márciusihoz képest. Az USDA szakértői a hízóbika termelői árának közel 18%-os és a vágótehén árának 17%-os növekedésére számítanak ugyanekkor. A belső fogyasztásban és a marhahúsexportban nem várható változás, mindemellett a marhahús importja 15%-kal lehet több - olvasható az AKI PÁIR legfrissebb elemzésében.

Az USDA adatai szerint az Egyesült Államok marhahús-kibocsátása 2%-kal csökkent, borjúhústermelése nem változott 2022 januárjában 2021 januárjához viszonyítva. A bika ára 9,8%-kal emelkedett 2022 januárjában az egy évvel korábbihoz képest. Az USA marha- és borjúhúskivitele 17%-kal növekedett 2021-ben 2020-hoz képest. Az élő szarvasmarha exportja 59%-kal nőtt a vizsgált időszakban, a fő célpiacra, Kanadába 45%-kal több élő állat került. Az USA marha- és borjúhús-behozatala nem módosult, élőszarvasmarha-importja 16%-kal csökkent ezzel egy időben.

Brazíliában a szarvasmarha ára brazil reálban kifejezve 17%-kal emelkedett 2022 januárjában az előző év azonos hónapjának átlagárához képest. A Brazil Marhahúsexportőrök Szövetségének (ABIEC) adatai szerint Brazília marhahúskivitele 1 millió 846 ezer tonna volt 2021-ben, ami 8%-os csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Kínába 723 ezer tonna brazil marhahús került, ami közel 17%-kal kevesebb a 2020-ban szállított volumennél.

Az Európai Bizottság adatai szerint a közösség (EU27) 647 ezer tonna élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon 2021 január-novemberében, 1%-kal többet, mint egy évvel korábban (az adat nem tartalmazza az Egyesült Királyságba irányuló kivitel mennyiségét). A legnagyobb piacok Izrael (61 ezer tonna), Hongkong (43 ezer tonna) és a Fülöp-szigetek (41 ezer tonna) voltak.

Az unió élőmarha- és marhahúsimportja 3%-kal 203 ezer tonnára csökkent 2021 január-novemberében a 2020 azonos időszakában beszállított mennyiséghez képest (az adat nem tartalmazza az Egyesült Királyságból származó mennyiséget). A behozatal csaknem 80%-a Brazíliából, Argentínából és Uruguayból származott. Az Európai Unióban a fiatal bika "R3" kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára 4,53 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2022 januárjában, 24%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A tehén "O3" ára 32%-kal, az üsző "R3" ára 16%-kal emelkedett a vizsgált időszakban.

A KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja 22%-kal emelkedett 2021 január-novemberében 2020 hasonló időszakához képest. A főbb partnerek Ausztria, Törökország, Horvátország, Koszovó és Olaszország voltak. Magyarország élőmarha-importja nem változott számottevően, az élő szarvasmarha több mint fele Németországból, Lettországból, Hollandiából és Romániából származott. A marhahúsexport mennyisége 12%-kal mérséklődött, ugyanekkor értéke nem módosult lényegesen. A marhahúsimport volumene 18%-kal csökkent, míg értéke 6%-kal nőtt. A magyar marhahús külföldi lehetőségeiről korábban az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a fiatal bika termelői ára 967 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2022 januárjában, ami 24%-os növekedést jelent 2021 azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágóüsző ára 21%-kal, a vágótehéné pedig 20%-kal nőtt a vizsgált időszakban. A KSH adatai szerint a marharostélyos fogyasztói ára (2770 forint/kilogramm) 19%-kal emelkedett 2022 januárjában az egy évvel korábbihoz képest.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?