Hova tűnik a magyar marha? Nem sokat látnak belőle a hazai vágóhidak

Hova tűnik a magyar marha? Nem sokat látnak belőle a hazai vágóhidak

agrarszektor.hu
Noha az Amerikai Egyesült Államok marhahústermelése az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához képest nem változott jelentősen, a termelői árakban két számjegyű növekedést lehetett megfigyelni. A Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének (AKI PÁIR)legfrissebb elemzése alapján a marhahús importjában és exportjában is növekedés várható. Brazília marhahúsexportja jelentősen csökkent az előző évi értékhez képest, az Európai Unióé viszont kis mértékben nőtt. Az élőmarha és a marhahús behozatala terén az EU-ban is visszaesést regisztráltak az utóbbi időszakban. Magyarország komoly mértékben növelte az élőmarha-exportját, az import viszont nem változott jelentős mértékben. Marhahús tekintetében mind a kivitel, mind a behozatal komolyan csökkent.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) februárban megjelent előrevetítése szerint az USA marhahústermelése nem módosul számottevően 2022 első negyedévében a 2021. január-márciusihoz képest. Az USDA szakértői a hízóbika termelői árának közel 18%-os és a vágótehén árának 17%-os növekedésére számítanak ugyanekkor. A belső fogyasztásban és a marhahúsexportban nem várható változás, mindemellett a marhahús importja 15%-kal lehet több - olvasható az AKI PÁIR legfrissebb elemzésében.

Az USDA adatai szerint az Egyesült Államok marhahús-kibocsátása 2%-kal csökkent, borjúhústermelése nem változott 2022 januárjában 2021 januárjához viszonyítva. A bika ára 9,8%-kal emelkedett 2022 januárjában az egy évvel korábbihoz képest. Az USA marha- és borjúhúskivitele 17%-kal növekedett 2021-ben 2020-hoz képest. Az élő szarvasmarha exportja 59%-kal nőtt a vizsgált időszakban, a fő célpiacra, Kanadába 45%-kal több élő állat került. Az USA marha- és borjúhús-behozatala nem módosult, élőszarvasmarha-importja 16%-kal csökkent ezzel egy időben.

Brazíliában a szarvasmarha ára brazil reálban kifejezve 17%-kal emelkedett 2022 januárjában az előző év azonos hónapjának átlagárához képest. A Brazil Marhahúsexportőrök Szövetségének (ABIEC) adatai szerint Brazília marhahúskivitele 1 millió 846 ezer tonna volt 2021-ben, ami 8%-os csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Kínába 723 ezer tonna brazil marhahús került, ami közel 17%-kal kevesebb a 2020-ban szállított volumennél.

Az Európai Bizottság adatai szerint a közösség (EU27) 647 ezer tonna élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon 2021 január-novemberében, 1%-kal többet, mint egy évvel korábban (az adat nem tartalmazza az Egyesült Királyságba irányuló kivitel mennyiségét). A legnagyobb piacok Izrael (61 ezer tonna), Hongkong (43 ezer tonna) és a Fülöp-szigetek (41 ezer tonna) voltak.

Az unió élőmarha- és marhahúsimportja 3%-kal 203 ezer tonnára csökkent 2021 január-novemberében a 2020 azonos időszakában beszállított mennyiséghez képest (az adat nem tartalmazza az Egyesült Királyságból származó mennyiséget). A behozatal csaknem 80%-a Brazíliából, Argentínából és Uruguayból származott. Az Európai Unióban a fiatal bika "R3" kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára 4,53 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2022 januárjában, 24%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A tehén "O3" ára 32%-kal, az üsző "R3" ára 16%-kal emelkedett a vizsgált időszakban.

A KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja 22%-kal emelkedett 2021 január-novemberében 2020 hasonló időszakához képest. A főbb partnerek Ausztria, Törökország, Horvátország, Koszovó és Olaszország voltak. Magyarország élőmarha-importja nem változott számottevően, az élő szarvasmarha több mint fele Németországból, Lettországból, Hollandiából és Romániából származott. A marhahúsexport mennyisége 12%-kal mérséklődött, ugyanekkor értéke nem módosult lényegesen. A marhahúsimport volumene 18%-kal csökkent, míg értéke 6%-kal nőtt. A magyar marhahús külföldi lehetőségeiről korábban az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a fiatal bika termelői ára 967 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2022 januárjában, ami 24%-os növekedést jelent 2021 azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágóüsző ára 21%-kal, a vágótehéné pedig 20%-kal nőtt a vizsgált időszakban. A KSH adatai szerint a marharostélyos fogyasztói ára (2770 forint/kilogramm) 19%-kal emelkedett 2022 januárjában az egy évvel korábbihoz képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02