Problémás élelmiszereket találtak Magyarországon: lépett a hatóság
Az elmúlt ünnepi időszak élelmiszerbiztonságát növelte a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés.
A vörösszárnyú keszeg a sugarasúszójú halak osztályának pontyalakúak rendjébe, ezen belül a pontyfélék családjába tartozó faj. Egyes vidékeken pirosszeműként is ismert.
A vörösszárnyú keszeg jellemzői és megjelenése
A vörösszárnyú keszeg Európa és Anatólia vizeiben őshonos, minden nagyobb folyó- és állóvízben előfordul, patakokban viszont ritkább. Főleg vízinövényekkel, például hínárral benőtt, iszapos fenekű, csendes vizeket kedveli. Magyarországon az álló- és lassú folyású vizekben, csatornákban, holtágakban csapatosan él.
A vörösszárnyú keszeg teste oldalról lapított, magas, a hát, és a has erősen ívelt. A faroknyél rövid és magas, a feje aránylag kicsi, a homlok pedig egészen lapos. A száj felső állású, az alsó állkapocs előbbre áll, mint a felső. Az úszók közül a mell- és a hasúszó aránytalanul kicsi, a hát- és a farokúszó jól fejlett. A vörösszárnyú keszeg pikkelyei nagyok, vastagok és kemények. Az oldalvonal teljes, a has irányában erősen ívelt.
A 30-35 cm-es, fél kilós példányok már nagynak számítanak esetében, 8 évesen lesz nagyjából 20 cm hosszú. A vörörsszárnyú keszeg nagyobb állománya növényzettel dúsan benőtt tavakban, holtágakban fejlődik ki. A hímek egyébként 3, a nőstények 2 éves korukban válnak ivaréretté. A tejesek színezete élénkebbé válik az ívást megelőző időszakban, a nászkiütések a fejen és a test elülső részén nem olyan kifejezettek, mint más pontyfélénél. Az ívás áprilistól júniusig tart.
Első táplálékuk apró zooplankton szervezetek és algák a vörösszárnyú keszegeknek. Fejlődésük során fokozatosan térnek át a fajra jellemző táplálékbázis, a magasabb rendű növények fogyasztására. Egyes adatok szerint a kifejlett példányok nem kizárólagos növényevők, szívesen fogyasztanak állati eredetű táplálékot, mint például férgeket, rovarlárvákat, rákokat is. A vörösszárnyú keszegek hosszú életűek.
Az elmúlt ünnepi időszak élelmiszerbiztonságát növelte a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés.
A Balaton halállományának védelme egyre nagyobb kihívást jelent a helyi szakembereknek, kiélezett a küzdelem.
Az édesvízi fajok negyedét fenyegeti a kihalás veszélye, sürgős beavatkozásra van szükség.
Minden idők második legmagasabb licitjének lehettünk tanúi a tokiói halpiac hagyományos újévi árverésén.
A kormoránok Európában napi 1000 tonna halat fogyasztanak, jelentős pénzügyi veszteségeket okozva.
A 2025-ös Év hala Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 10 000 forint.
Ma már vásárolhatunk olyan biológiai szereket is, melyek élő mikrobiológiai szervezeteket tartalmaznak.
Vadai Ágnes országgyűlési képviselő az Agrárszektor cikkére hivatkozva tett fel kérdését Nagy István agrárminiszternek.
Hiába az egyre nagyobb érdeklődés, még mindig van némi bizalmatlanság a mezőgazdasági drónok iránt a magyar termelők részéről.
Szigorúbb tesztelésre kötelezné a pulykatermelőket az amerikai mezőgazdasági minisztérium.
Az élelmiszerek csomagolásán megtaláljuk, hogy azok meddig fogyaszthatók, ám helytelen tárolással ez az időtartam lerövidülhet.
Az Alföldi Tej Kft. termékein a KMÉ-védjegy nemcsak presztízs, hanem garancia is a magas minőségre.