Rengeteg import marha áramlik Magyarországra: nincs elég hazai

Rengeteg import marha áramlik Magyarországra: nincs elég hazai

agrarszektor.hu
2023 január-november időszakában a tehenek és bikák tekintetében jelentősen csökkent a szarvasmarhavágás Magyarországon, ugyanakkor az üszőknél növekedést lehetett megfigyelni. Az élőmarha exportja a tavalyi év első 10 hónapjában ugyancsak erős csökkenést mutatott, miközben az import csaknem egyharmadával nőtt. Ezzel szemben a marhahúsnak az exportja és az importja is csökkent hazánkban. Hasonló folyamatok voltak megfigyelhetők az Egyesült Államokban is, ahol a tavalyi év első 11 hónapjában a marhahús és a borjúhús termelése is csökkent. A marhahús és élőmarha exportja az USA-ban jelentősen csökkent, Brazíliában ellenben enyhe növekedést regisztrálhattak ezen a téren.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

2023 január-novemberében a szarvasmarha vágása élősúlyban kifejezve csaknem 10%-kal csökkent Magyarországon az előző év hasonló időszakához képest. Az összes vágás több mint kétharmadát adó tehenek vágása 10%-kal, a bikáké 12%-kal volt kevesebb, az üszőké 5%-kal nőtt ugyanebben az összehasonlításban - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentéséből. A KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja 2023 január-októberében 14%-kal maradt el a 2022 azonos időszakitól. A főbb partnerek Horvátország, Ausztria, Koszovó, Törökország és Olaszország voltak. Magyarország élőmarha-importja 29%-kal nőtt. Az élő szarvasmarha több mint fele Dániából, Ausztriából és Németországból származott. A marhahúsexport mennyisége 17%-kal, értéke pedig 19%-kal csökkent, ugyanakkor a marhahúsimport volumene 13%-kal, értéke pedig 5%-kal esett vissza a megfigyelt periódusban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tavaly a hazai szarvasmarha állomány 3%-kal csökkent az előző évhez képest. Tovább nehezíti az ágazat helyzetét, hogy a húsmarhatartóknál a támogatási kérelmek nagy arányú visszautasítása és a kirótt szankciók ugyanakkor túl sokaknak okoztak súlyos bevétel kiesést. A folyton növekvő adminisztrációs teher és az új támogatási rendszer hibái miatt azonban attól lehet tartani, hogy még több kistermelő fogja feladni a marhatartást. 

Hol tartanak az árak Magyarországon?

Az AKI PÁIR adatai szerint a fiatal bika termelői ára 758 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2023 novemberében, vagyis 3%-kal mérséklődött 2022 azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágóüsző ára 6%-kal, a vágótehéné 24%-kal csökkent a vizsgált időszakban. A KSH adatai szerint a marharostélyos fogyasztói ára 9%-kal (4570 forint/kilogramm) haladta meg 2023 decemberében az egy évvel korábbi árat. Magyarországon ugyanakkor az egy főre eső éves marhahúsfogyasztás rendkívül alacsony, 3 kilogramm körül van. Ez az egy főre eső éves sertéshúsfogyasztásnak körülbelül az egytizede.

EZ IS ÉRDEKELHET

Világszerte csökken a marhahúsfogyasztás, de a vágások is

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) decemberi kimutatása szerint az USA marhahústermelése 2,4%-kal csökkenhet 2024 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Az USDA szakértői a hízóbika termelői árának 23%-os és a vágótehén árának 21%-os emelkedésére számítanak ugyanekkor. A belső fogyasztás 3%-kal, a marhahúsexport csaknem 8%-kal csökkenhet, míg a marhahúsimport 2%-kal növekedhet. Az USDA adatai szerint az Egyesült Államok marhahústermelése 5%-kal, borjúhústermelése pedig 11%-kal csökkent 2023 január-novemberében az előző év első 11 hónapjához képest viszonyítva.

A szarvasmarhák vágása 4,3%-kal mérséklődött, ugyanakkor a vágóállatok élősúlya nem változott számottevően. Az Egyesült Államokban a bika ára 6,1 dollár (USD)/kilogramm hasított hideg súly volt 2023 decemberében, ami mintegy 10%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Az USA marha- és borjúhúskivitele 15%-kal maradt el 2023 január-novemberében az egy évvel korábbi szinttől. Az élő szarvasmarha exportja is 15%-kal csökkent a vizsgált időszakban, a fő célpiacra, Kanadába 4%-kal kevesebb élő állat került. Az USA marha- és borjúhús-behozatala 9%-kal, az élőszarvasmarha-importja 25%-kal nőtt ezzel egy időben.

Brazíliában a szarvasmarha ára brazil reálban kifejezve közel 15%-kal esett vissza 2023 decemberében az előző év azonos hónapjának átlagárához képest. A Brazil Marhahúsexportőrök Szövetségének (ABIEC) adatai szerint Brazília marhahúskivitele 2 millió 290 ezer tonna volt 2023-ban, ami 1,2%-os emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Kínába 1 millió 196 ezer tonna brazil marhahús került, ami 3,4%-kal kevesebb a 2022-ben szállított volumennél.

Az Európai Unióban a fiatal bika „R3” kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára 4,95 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2023 decemberében, 4%-kal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. A tehén „O3” ára 10%-kal, az üsző „R3” ára 3%-kal csökkent a vizsgált időszakban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?