Sok magyar gazda került nehéz helyzetbe: ez az oka a bajoknak

Sok magyar gazda került nehéz helyzetbe: ez az oka a bajoknak

agrarszektor.hu
A húsmarhatartók jobb felvásárlási árakra számítottak, de a dús legelőknek viszont örülhettek. A támogatási kérelmek nagy arányú visszautasítása és a kirótt szankciók ugyanakkor túl sokaknak okoztak súlyos bevétel kiesést. Félő, hogy az ígéretekkel ellentétben folyton növekvő adminisztrációs teher és az új támogatási rendszer hibái miatt még több kistermelő adja fel a marhatartást. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A mögöttünk hagyott év bebizonyította, mennyire fontos a gazdák tájékoztatása - mondta el a MÁSZ-nak Kovács-Mesterházy Zoltán. A Magyartarka Tenyésztők Egyesületének igazgatója szerint jobb kommnikációval és az élethez jobban alkalmazkodó szakigazgatási rendszerrel, illetve eljárásrenddel, elkerülhető lett volna az a nagymértékű támogatásmegvonás és szankció, amit a késve jelentések miatt rótt ki az Államkincstár a gazdákra. A támogatási kérelmek visszautasítása a kérelmezett egyedek több mint 10 százalékát érintette. A hízóalapanyag és a vágómarha árak 5-10 százalékkal csökkentek év végére, ugyanakkor a tenyészállatok iránt kisebb hullámzásokkal, de lényegében stabil volt a kereslet - elemezte a húsmarha piacot Dr. Szűcs Márton, a Limousin és Blonde d'Aquitaine Tenyésztők Egyesületének igazgatója.

EZ IS ÉRDEKELHET

A legtöbb esetben lehetőség adódott az őszi legeltetés megnyújtására, és sikerült elegendő szénát betárolni a téli időszakra. A hízóállatpiacon kismértékű csökkenés, a tenyészüsző értékesítés terén enyhe javulás volt érzékelhető. A fiatal tenyészbika-beállítás 5-10%-kal csökkent, ami a létszámcsökkenés tükrében nem meglepő - vázolta az idei évet Mihalecz András a Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója. A Limousin és Blonde d'Aquitaine Tenyésztők Egyesületénél (LBTE) a tehénlétszám tovább növekedett néhány százalékkal, de más fajtáknál előforul az 5-6 százalékos csökkenés is - mondta el Csomai Géza a LBTE elnöke. Összességében a hazai szarvasmarha állomány 3 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Nagyon pozitív az idei évben, hogy a tenyészállatpiac jónak volt mondható, a tenyészbikákat- és üszőket jó áron el lehetett adni. 

Év vége felé élénkülni kezdett a tenyészállat piac, főként török, román, szerb és horvát vizsonylatban. A hízóalapanyag és vágómraha felvásárlási ára nemcsak Magyarországon, hanem Európa szerte csökken. Mivel az abraktakarmány árak jelentősen csökkentek, így a hízlalás jövedelmezősége javult. A gyepen tartott tehenektől választott borjak súlya, a legelőfű, valamint a tömegtakarmányok mennyisége is nagyobb volt 2023-ban mint az előző évben Európa szerte. Aki tehette bevásárolt és betárolt az olcsó takarmányból. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Nehezen érkeztek a támogatások idén

A tenyészbika de minimisz támogatások kifizetése a szokásonál vontatottabb volt idén. Ez sajnos más támogatási jogcímekre is igaz volt. A nagyobb gazdaságok december végén kapták meg azt az előleget, amit október második felétől ki lehetett volna nekik fizetni. A húsmarha állományok nagy része a jó időjárásnak köszönhetően november végén még  legelőn volt. A behajtásra decemberben került sor. Onnantól a betárolt takarmányok etetése is végérvényesen elindul.

EHD: terjed kelet felé a fertőző vérzékenység

Az országos főállatorvos állásfoglalása szerint a fertőzéssel érintett orszgágokból (Spanyolország, Portugália, Franciaország) csak akkor szállíthatnak kérődzőket, ha egyebek mellett az állatok olyan létesítményből származnak, amely körül legalább 150 km-es körzetben az indulást megelőző 2 évben nem volt járványos vérzéses betegség. Kockázatos továbá Hollandiából, Belgiumból és Németország északi részéből kérődzőket vásárolni, ugyanis ebben a régióban egyre több megbetegedést és sajnos elhullást is okoz a kéknyelv vírus 3-as törzse, amire egyelőre nincsen vakcina! 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?