Komoly támogatást kaphatnak most ezek a gazdák: erre megéri lecsapni

Komoly támogatást kaphatnak most ezek a gazdák: erre megéri lecsapni

agrarszektor.hu
A húsmarha ágazat az uniós csatlakozást követően egy sikeres pályára állt, az állomány töretlenül emelkedett egészen 2020-ig. Az elmúlt néhány évben a covid pandémia, az évszázados aszály, a termelési költségek drasztikus emelkedése, a marhahús iránti európai kereslet csökkenése, és az adminisztrációs terhek növekedése az anyatehén tartási kedvet visszavetette - jelentette ki Wagenhoffer Zsombor Keszthelyen a Húsmarhatenyésztési Tanácskozáson. A Magyar Állattenyésztők Szövetsége ügyvezető igazgatója bemutatta az ENAR nyilvántartásából lekérdezett létszámadatokat, amelyekből kiderült, hogy 2020 óta 8 százalékkal csökkent a húsmarhák száma hazánkban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ezek a legkedveltebb húsmarha fajták

A fajták szerinti megoszlást vizsgálva az derül ki, hogy a limousin és a magyartarka húshasznú (nem fejt) típusa nagyjából azonos létszámban van jelen a hazai húsmarha populációban. Őket a charolais követi, majd a magyar szürke és az angus. A hazai húsmarha állomány döntő részét (kb. 90%-át) ez az öt fajta vagy ezek keresztezett egyedei teszik ki. Az elmúlt 4 évben a magyartarka (-10%), a magyar szürke (-18%) és a hereford (-15%) üszők és tehenek számában figyelhető meg csökkenés, a többi fajta populációja kisebb vagy nagyobb mértékben tudott növekedni - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ).

A versenyképes termeléshez kiváló tenyészállatokra van szükség

A piaci helyzet változása miatt az eddigieknél is jobban előtérbe kerül a hatékony és minőségi termelés. Ennek egyik legfontosabb eleme a szelekció, a lehető legjobb tenyészállatok előállítása. Ebben a tenyésztőszervezeteknek kulcs szerepük van - hívta fel a figyelmet Wagenhoffer Zsombor. Az egyesületek munkájára és végsősoron a húsmarhatenyésztők sikeres működésére komoly hatással vannak a tenyésztési támogatások, amelyek segítségével a törzskönyvezés, a teljesítményvizsgálatok és a tenyészértékbecslés költségeinek jelentős hányada alól mentesültek az állattartók. Ez a könnyített helyzet azonban idéntől megváltozhat, amennyiben a szaktárca nem tudja az éves keret feletti igényeket kiegészíteni - figyelmeztetett a MÁSZ ügyvezető igazgatója.

Meg kellene emelni a tenyésztési támogatások éves keretét

Nehéz helyzetbe kerülhetnek idén a tenyésztőszervezetek, mivel úgy néz ki, hogy az Agrárminisztérium nem fogja tudni az 1,3 milliárd forintos éves keretet a korábbi évekhez hasonlóan kiegészíteni. 2023-ban összesen 1,9 milliárd forintot fizetett ki a tárca tenyésztési támogatásokra. A MÁSZ évek óta kéri az Agrárminisztériumtól, hogy a tenyésztésszervezési feladatok megemelkedett költségeihez igazítva, emelje meg 2 milliárd forintra az éves keretet, de mivel ehhez a Pénzügyminisztérium nem biztosít plusz forrást, a tárca az év közben felszabaduló pénzekkel tudta kiegészíteni ezt a keretet. A minisztérium szerint a jövőben minimális esély van arra, hogy év közben szabad forrást „találnak”, ezért vagy el kell érni, hogy az éves keretet megemeljék, vagy ki kell dolgozni egy olyan rendszert, ami kezelni tudja a túligénylést (pl. mindenkinek a túligényléssel arányosan csökken a támogatása). A kevesebb tenyésztési támogatás azt jelentené, hogy a törzskönyvezés és a teljesítményvizsgálatok díjait az egyesületek kénytelenek lennének megemelni - mondta Wagenhoffer Zsombor.

Májustól lehet a húsmarha állatjóléti támogatásra pályázni

Jó hír a húsmarhatartók számára, hogy idén májustól lehetőségük lesz állatjóléti támogatást igényelni. Az új támogatási jogcímet a MÁSZ kezdeményezésére és szakmai segítségével dolgozta ki az Agrárminisztérium - tájékoztatta a rendezvény résztvevőit Wagenhoffer Zsombor. Összesen három kötelező és négy választható jogcímre kell, ill. lehet pályázni. Kötelező előírás a több gondozói felügyelet biztosítása, valamint a külső- és a belső élősködők elleni védekezés. Ezek mellett még lehet választani ásványianyag kiegészítést, csülökápolást, többlet almozást és nagyobb élettér biztosítását. Az előírások betartása több munkával és főleg több adminisztrációval jár, de ezek a megszerezhető támogatáshoz képest megtérülő vállalást jelentenek. Támogatásra a 7 hónaposnál idősebb nőivarú egyedek jogosultak.

A támogatás 5 éves kerete 10 milliárd forint, ami, attól függően, hogy mennyi előírás betartását vállalják az állattartók, mintegy 20-40 ezer állat támogatására lesz elegendő. Ez a létszám a potenciálisan támogatható állomány mindössze 10-20 százalékát teszi ki, ami azt jelenti, hogy komoly túligénylés várható - hívta fel a figyelmet a MÁSZ ügyvezető igazgatója, aki hozzátette: azon vagyunk, hogy a tárca megemelje a rendelkezésre álló keretet, de ehhez arra van szükség első körben, hogy sokan pályázzanak és tegyenek vállalást az előírások betartására.

Cikk forrása: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?