Rengeteg állattartó örülhet itthon: hamarosan milliárdokat osztanak szét

Rengeteg állattartó örülhet itthon: hamarosan milliárdokat osztanak szét

agrarszektor.hu
A KAP ST agrár- és vidékfejlesztési pályázatainak ütemterve szerint áprilisban meghirdetik és várhatóan május elejétől lesz pályázható a húsmarha állatjóléti támogatás. Az állattartóknak három kötelező előírást kell teljesíteniük, emellett további négy választható elemmel bővíthetik a támogatott vállalásaikat.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A támogatás célja a húsmarhaállományok jólétének, tartási, takarmányozási és higiéniai körülményeinek javítása. A felhívás mellékletében felsorolt húsmarhafajtákhoz tartozó, 7 hónapnál idősebb, nőivarú egyedekre vehető igénybe jelentős mértékű (50-100 ezer forint/egyed/év) támogatás. A nagyobb adminisztrációs munkáért és a többletvállalásokért cserébe a húsmarhatartók jelentős összegű támogatáshoz tudnak jutni - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ).

Ki igényelheti a támogatást?

A támogatást olyan húsmarhatartók vehetik igénybe, akik naprakészen vezetik a telepi és a központi nyilvántartásukat, emellett megfelelnek az állatjóléti előírásoknak. A pályázóknak rendelkezniük kell FELIR-azonosítóval, a TIR-ben az állatok tartójaként kell szerepelniük, valamint a jelölési és nyilvántartási szabályokat be kell tartaniuk. Az ENAR-, TIR-nyilvántartások ellenőrizhetők online otthonról és bárhonnan, amit a támogatás benyújtása előtt célszerű megtenni. A jelentési határidők betartása nemcsak a húsmarha állatjóléti, de más állatalapú támogatások alapfeltétele is.

5 évre vonatkoznak a vállalások

A támogatási kérelmeket elektronikusan 2024 májusában lehet majd benyújtani. A kötelezettségvállalás 5 évre szól (2024. május 1. és 2029. április 30. között). Az állattartóknak a teljes időszak alatt be kell tartaniuk valamennyi vállalt kötelezettséget, és legalább a támogatói okiratban jóváhagyott állatlétszámot kell folyamatosan tartaniuk!

Támogatási összegek

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 10 milliárd forint. Az Agrárminisztérium 4000 húsmarhatartó támogatását tervezi, ami ha megvalósul, akkor annak a forrásigénye a betervezett 10 milliárd forintnál jóval nagyobb lesz.

A cikk forrása: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 16. 13:37