Aggasztó hírek érkeztek az európai feldolgozóiparból: érik a krízis?

Aggasztó hírek érkeztek az európai feldolgozóiparból: érik a krízis?

agrarszektor.hu
Tisztességtelen versenytől tartanak a holland zöldségfeldolgozók. Éppen ezért az ország zöldség- és gyümölcsfeldolgozók szövetsége az ágazatnak adott támogatások tagállami koordinációját vetette fel az unfair piaci helyzet elkerülése érdekében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A holland zöldség- és gyümölcsfeldolgozók szövetsége, a Vigef (Vereniging van de Nederlandse Groente- en Fruitverwerkende Industrie) szerint unfair piaci viszonyokat eredményezhet, ha az energiakrízisre adott válaszul az egyes uniós tagállamok különböző mértékben támogatják feldolgozóipari vállalataikat. Álláspontjuk szerint ez hátrányos helyzetbe hozhatja a holland feldolgozóipart, ezért legalább a környező országokkal koordinálni kellene az ágazatnak adott támogatások mértékét - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

Míg az előző években a zöldség- és gyümölcsfeldolgozó iparban a feldolgozási tevékenységen belül az energiaköltségek részaránya 5% körüli volt, ez az energiaárak emelkedésével az idei évben már 25-35% közé kúszott fel. A konzervgyárak vannak a legnagyobb bajban, mert náluk az energiaárak emelkedése miatt a konzervdobozok alapanyagai és az üveg is jelentősen drágult, de az alapanyag is egyre többe kerül a műtrágyák és egyéb inputok áremelkedése miatt. Az egyik legnagyobb holland feldolgozóvállalat, a HAK igazgatója, Timo Hoogeboom már be is jelentette, hogy az elsősorban borsó és bab feldolgozásával, valamint almalé gyártásával foglalkozó cég januárban hat hétre le fog állni, mert nem fogja tudni kigazdálkodni az energiaköltségeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13