Egész Európát letarolhatja a lengyel almalé: dömpingszerűen áraszthat el mindent

Egész Európát letarolhatja a lengyel almalé: dömpingszerűen áraszthat el mindent

agrarszektor.hu
A nem sűrített (NFC) almalé exportjának bővülését vetítik előre az elszabaduló energiaárak Lengyelországban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az utóbbi években a direkt préselésű, azaz nem sűrítmény felhasználásával készült NFC (not from concentrate) almalevek fogyasztása egyre növekvő népszerűségnek örvendett Európában - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Piaci részesedésük a gyümölcslevek között egyre nőtt, és a mostani piaci helyzet is ennek a terméknek kedvez a sűrítménnyel (AJC; apple juice concentrate) szemben, így ágazati szakértők szerint a lengyel NFC export további növekedése prognosztizálható. Több tényező is ebbe az irányba mutat:

  • a kifejezetten nagy, mintegy 4,5 millió tonna körüli almatermés, ezen belül is a feldolgozóipari felhasználásra kerülő alma volumene (a lengyeleknek nincs annyi piacuk, hogy az összes étkezési almájukat fel tudnák venni),
  • az euróval és dollárral szemben gyenge złoty,
  • az NFC almalé népszerűségének európai növekedése
  • a termék előállításának alacsonyabb költsége az AJC-vel szemben

Feldolgozóipari oldalról közelítve a kérdést, az NFC almalé előállítása az AJC-hez képest lényegesen gyorsabb és olcsóbb. Az NFC gyártása során a héjat és a magházat távolítják el, majd kipréselik a gyümölcsök levét, és ezzel a termék gyakorlatilag elkészült, míg az AJC ugyanezeket a lépéseket igényli, ám ezt követően még hátra van az óriási energiaigényű besűrítés, ahol 6-8-szoros töménységű almalésűrítmény keletkezik.

Az utóbbi néhány év trendjeit figyelve már észlelhető volt, hogy az NFC almalé termelése a lengyel feldolgozóipari ágazatban egyre inkább kezdett teret nyerni az AJC rovására, de a gázárak robbanásszerű növekedése felgyorsíthatja ezt a folyamatot. Becslések szerint az idei lengyel NFC almalé export 300 ezer tonna körül alakulhat, (júniusig máris 140 ezer tonnás mennyiséget ért el a kivitel), ami nagyjából 500 ezer tonnás alapanyag-szükségletet jelent. Ezzel folytatódik a lengyel NFC almalé kivitelének 10 éve tartó igen látványos bővülése az európai piacokon (nem feledve azt, hogy az kínai terméskiesés miatt a lengyel AJC exportra is igencsak rózsás kilátások vonatkoznának (az USA piacán mindenképpen) – ebbe azonban az energia-, és a szállítási költségek belerondíthatnak).

Tavaly a lengyel NFC exportjának volumene a Lengyel Statisztikai Hivatal adatai szerint 223,3 ezer tonna volt, ami 11%-os bővülés a 2020-as 201 ezer tonnához képest (hozzátesszük, hogy 2011-ben még csak 34 ezer tonna NFC-t exportáltak a derék lengyelek, azóta folyamatos a növekedés). A lengyel NFC messze legnagyobb felvevő piaca Németország, kis túlzással a teljes kivitel felét ezen a piacon értékesítik (2021: 86,7 ezer tonna), a második helyet Hollandia foglalja el (30,4 ezer tonna), a dobogó legalsó fokán pedig az Egyesült Királyság található (28,4 ezer tonna), de jelentős partner még Ausztria (18,8 ezer tonna), az USA (12,4 ezer tonna), valamint Franciaország is (9,6 ezer tonna) és Spanyolország is (4,8 ezer tonna).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02