Ez durva: ennyibe kerül most az alma Lengyelországban

Ez durva: ennyibe kerül most az alma Lengyelországban

agrarszektor.hu
Enyhén nőttek a száraz feldolgozásra szánt és a fajtánkénti almaárak Lengyelországban. Árnyalja azonban a képet, hogy a léalma ára továbbra sem mozdult meg.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az előző hét vége az ipari alma felvásárlási árának emelkedését hozta Lengyelországban, azonban van néhány körülmény, ami árnyalja a képet: az emelés egyrészt nem mindenhol történt meg, és mindenekelőtt nem a teljes választékra vonatkozik, csak a száraz ipari feldolgozásra kerülő és a fajtánként vásárolt alma ára emelkedett - olvasható a FruitVeB oldalán. A feldolgozóipari almapiac ezen szegmenseiben az elmúlt napokban a feldolgozók keresletének egyértelmű növekedése volt tapasztalható. Ezzel szemben a közönséges ipari alma árai változatlanok, az elmúlt években tapasztaltakhoz képest - szokatlan módon - október eleje óta nem mozdultak. Mi több, úgy tűnik, hogy a gyümölcstermesztők ebben a szegmensben nem számíthatnak gyors javulásra, bár az ilyen remények egészen a közelmúltig még határozottan éltek.

A léalmát változatlanul 0,30-0,34 PLN/kg (26-30 Ft/kg) áron vásárolják fel, attól függően, hogy a felvásárló melyik feldolgozó számára szerzi be az alapanyagot. A piacról érkező információk alapján úgy tűnik, hogy az ilyen almából a rekordtermés miatt még mindig viszonylag nagy a kínálat, így nehéz hamarosan bekövetkező árnövekedést vizionálni (még olyan mértékben sem, mint ahogy az előző években láthattuk). A léalma felvásárlási átlagára jelenleg 0,32 zloty/kg (27-28 Ft/kg), egy évvel ezelőtt azonban ilyenkor már 0,38 zloty/kg (33 Ft/kg) volt, és az emelkedő tendencia majdnem december közepéig ki is tartott. Jelenleg az az uralkodó vélemény, hogy ha léalmaárak esetleg erősödnének is, az leghamarabb csak januárban következhetne be.

Ezzel szemben a száraz feldolgozásra szánt alma ára jelenleg 0,37 PLN/kg-tól (32 Ft/kg) indul, és a speciális fajták felvásárlása esetén egyes felvásárlóknál elérheti a 0,50 PLN/kg-ot (43 Ft/kg). Ez átlagosan 0,44 PLN/kg-os (38 Ft/kg) szintet jelent, ami megegyezik a tavalyi év azonos időszakával. Tavaly az emelkedő tendencia december közepe körül megállt, és az átlagár elérte a 0,49 PLN/kg-ot (42 Ft/kg). Úgy tűnik, hogy ezt a felső határt az idei évben is el lehet érni. Pillanatnyilag a legnagyobb kereslet és a legmagasabb árak (0,50 PLN/kg [43 Ft/kg]) a Szampion és a Golden esetében tapasztalhatók. Az Idaredet 0,45 PLN/kg (39 Ft/kg) áron vásárolják, hasonlóan a zöld almákhoz.

A következő hetekben a különbség ezen árak és a léalma felvásárlási árai között valószínűleg még tovább fog nőni. A feldolgozók számára egyre nagyobb jelentőséggel bír majd a száraz feldolgozás, de talán reményt adhat, hogy a préselt gyümölcslevek iránti belföldi és külföldi kereslet egyaránt jónak mondható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?