Meglepő hír érkezett a lengyel almáról: ennek nem sok termelő örülhet

Meglepő hír érkezett a lengyel almáról: ennek nem sok termelő örülhet

agrarszektor.hu
Jelenleg átlagosan 0,33 PLN/kg (28,5 Ft/kg) körül fizetnek a léalmáért a lengyel gyűjtőpontokon, ennél egy-két kivételes esetben magasabb az ár pár groszyval. Az idei szezon áralakulása azonban jelentősen eltér a tavalyi, tipikusnak tekinthető idény trendjeitől. Évek óta először fordul elő, hogy a felvásárlási ár nem csökkent számottevően a betakarítás csúcspontjának idejében (ezt a tavalyi évben a kék vonal október második fele és november közötti mélypontja jelzi).

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ebben az évben az árszint a szüret tetőpontján is szinte teljesen változatlan maradt, ami azt jelenti, hogy a szezon elejétől november 10-éig számolt átlagár 0,30 PLN/kg (25 Ft/kg) volt az előző évben, míg 0,37 PLN/kg (32 Ft/kg) az idén. Bár ez első látásra jó hírnek tűnhet, a termelési költségek emelkedését is figyelembe véve már korántsem ennyire rózsás a kép: az inputok, a munkaerő és az üzemanyagok költségeinek emelkedését a 0,07 PLN/kg-os árnövekedés egészen biztosan nem kompenzálja. Ezért nagy kérdés, hogy az elmúlt több évben tapasztalt november közepi áremelkedés bekövetkezik-e - most kezdenek majd beszállítani azok a termelők, akik legalább részben képesek voltak eltárolni a termést. Tavaly november második felére az átlagos léalmaár csaknem 100%-ot emelkedett. Ha idén ekkora ugrás nem is várható, az igen biztató sűrítménypiaci kilátások mindenképpen indokolhatóvá tennének egy árnövekedést - írja a FruitVeB.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?