Meglepő hír érkezett a lengyel almáról: ennek nem sok termelő örülhet

Meglepő hír érkezett a lengyel almáról: ennek nem sok termelő örülhet

agrarszektor.hu
Jelenleg átlagosan 0,33 PLN/kg (28,5 Ft/kg) körül fizetnek a léalmáért a lengyel gyűjtőpontokon, ennél egy-két kivételes esetben magasabb az ár pár groszyval. Az idei szezon áralakulása azonban jelentősen eltér a tavalyi, tipikusnak tekinthető idény trendjeitől. Évek óta először fordul elő, hogy a felvásárlási ár nem csökkent számottevően a betakarítás csúcspontjának idejében (ezt a tavalyi évben a kék vonal október második fele és november közötti mélypontja jelzi).

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ebben az évben az árszint a szüret tetőpontján is szinte teljesen változatlan maradt, ami azt jelenti, hogy a szezon elejétől november 10-éig számolt átlagár 0,30 PLN/kg (25 Ft/kg) volt az előző évben, míg 0,37 PLN/kg (32 Ft/kg) az idén. Bár ez első látásra jó hírnek tűnhet, a termelési költségek emelkedését is figyelembe véve már korántsem ennyire rózsás a kép: az inputok, a munkaerő és az üzemanyagok költségeinek emelkedését a 0,07 PLN/kg-os árnövekedés egészen biztosan nem kompenzálja. Ezért nagy kérdés, hogy az elmúlt több évben tapasztalt november közepi áremelkedés bekövetkezik-e - most kezdenek majd beszállítani azok a termelők, akik legalább részben képesek voltak eltárolni a termést. Tavaly november második felére az átlagos léalmaár csaknem 100%-ot emelkedett. Ha idén ekkora ugrás nem is várható, az igen biztató sűrítménypiaci kilátások mindenképpen indokolhatóvá tennének egy árnövekedést - írja a FruitVeB.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?