Letarolta Csehországot az import alma: ki nem találnád, honnan érkezett

Letarolta Csehországot az import alma: ki nem találnád, honnan érkezett

agrarszektor.hu
Óriásit esett az alma ára novemberben Csehországban. A boltokban főleg lengyel importból származó gyümölcsök kaphatóak, amelyek negatívan befolyásolják a cseh termelők jövőbeli terveit. A helyi almatermesztők ugyanis az alacsony árak és a veszteséges termesztés miatt már a termőterület további csökkentését tervezik.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A cseh piacra zúduló lengyel importalma miatt az áruházak olcsón kínálják a gyümölcsöt, így az alma nem tart lépést az élelmiszerárak drasztikus emelkedésével. Az alacsony árak és a veszteséges termesztés miatt a cseh gazdák pedig a termőterület további csökkentését tervezik. Csehországban idén az almatermés várhatóan meghaladja a 130 ezer tonnát, ami az előző négy év legjobb termésének számít, de már most vannak olyan hangok, hogy a hazai termelők inkább a fákon hagyják a gyümölcsöt - írta meg a FruitVeB.

Ez nem csak azért probléma, mert az alma a legnépszerűbb gyümölcs Csehországban, hanem azért is, mert míg októberben még átlagosan 35,4 korona (600 Ft/kg) körül volt a fogyasztói ár (már ez is 2%-kal alacsonyabb a tavaly októberi átlagárnál, és 10%-kal alacsonyabb a 2020-as októberi átlagnál), november elejétől-közepétől 15-20 korona (250-340 Ft/kg) közötti áron kínálják a pultokon az árut a vásárlóknak. Csehországban a Statisztikai Hivatal hivatalos adatai szerint az októberi infláció 15,1% volt, de az élelmiszer-infláció sokkal magasabb, 25,1% volt - ehhez képest az alma fogyasztói ára bő 50%-kal csökkent.

Martin Ludvik, a Cseh Gyümölcstermesztők Szövetségének elnöke szerint az orosz piac 2014-es lezárása már egy figyelmeztető jel volt, de igazából az ukrán háború kitörése óta zárultak le a keleti piacok Lengyelország előtt, így a belorusz szállítások is leálltak. A szakember szerint innentől datálható, hogy a korábban keletre tartó lengyel alma az európai piacon ragadt, amit a kiskereskedelmi láncok árnyomásként alkalmaznak a hazai termelőkkel szemben. Ezért a láncok nem hajlandók olyan árat fizetni a cseh gyümölcstermesztőknek, ami ténylegesen fedezné a megemelkedett termelési költségeket, olyan helyzetben biztos nem, amikor almafelesleg van a piacon. De a Cseh Gyümölcstermesztők Szövetségének elnökének meglátása szerint ebben az a szomorú, hogy igazából ez csak Kelet-Európára igaz.

Nincs egységes uniós piac, mert a nyugat-európai országok egyszerűen nem engedik be a lengyel almát a saját piacaikra

- mondta Martin Ludvik

A cseh gyümölcstermesztőket hatalmas veszteségek fenyegetik az alacsony árak és a tároláshoz szükséges energia drágulása miatt. A bizonytalan kilátások miatt már az idei szüret során is előfordult, hogy sokan le se szedték az almát, hiába kaptak idén az év elején összesen 100 millió korona állami támogatást a 2021-ben betakarított gyümölcsök tárolására (ez hektáronként 18 ezer koronának, azaz 305 ezer Ft-nak felelt meg). Ludvik szerint tavaly még 13 ezer hektár intenzív gyümölcsültetvényt tartottak nyilván Csehországban, az idén ez már 6%-kal, 12225 hektárra csökkent, és ha a jelenlegi trendek folytatódnak, nem lepődne meg, ha ezen a télen kivágnák a még művelt ültetvények tizedét. Ez azt jelenti, hogy jövőre 11 ezer hektárnyi cseh ültetvényterülettel lehet számolni, míg 1989-ben még 23 ezer hektáron folyt gyümölcstermesztés az országban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?