Súlyos gondok vannak az európai almával: ezt jobb, ha mindenki tudja

Súlyos gondok vannak az európai almával: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A WAPA 90 ezer tonnával csökkentette az idei európai almatermésre vonatkozó prognózisát a munkaerőhiány és a magas költségek miatt. Ezek a tényezők komoly problémát jelentenek a termelés és a termelők versenyképessége szempontjából, és egyes országokban akár az ágazat túlélését is veszélyeztetik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A WAPA 90 ezer tonnával lefelé módosította augusztusban kiadott európai almatermés prognózisát, így 12,076 millió tonnás termést jelez előre a korábbi 12,168 millió tonna helyett. Ennek oka, hogy Lengyelország és Csehország kivételével a legtöbb európai ország, köztük Franciaország, Olaszország és Spanyolország is lefelé módosította augusztusban becsült számait. (Az USA szintén lefelé korrigált: becsült mennyiség 4,6 millió tonna.) - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Az idénymunkások hiánya az egyik olyan probléma, amely már a koronavírus-járvány kezdete óta fennáll, és amely még inkább aktuálissá vált azok számára, akik ukrán idénymunkásokkal dolgoztatnak, mint például Lengyelország. Egy másik, később jelentkező probléma az égbe szökő villamosenergia-árak, amelyek a tároló létesítmények költségeit olyan szintre emelnék, amelyet a termelők nem tudnának elviselni. Egyes termelők arra kényszerülhetnek, hogy ne takarítsák be termésük egy részét, hogy elkerüljék a tárolási költségekből eredő veszteséget.

Ezek a tényezők komoly problémát jelentenek a termelés és a termelők versenyképessége szempontjából, és egyes országokban akár az ágazat túlélését is veszélyeztetik. A termelők számára a befektetések korlátozott megtérülése mellett a friss alma és körte mérete is problémát jelent. Az augusztusban tapasztalt intenzív időjárási körülmények (hőhullámok és egyes régiókban aszály) negatívan befolyásolták a gyümölcsök egy részének méretét és színeződését is, ami valószínűleg azt fogja eredményezni, hogy a termés nagyobb hányada kerül feldolgozásra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?