Takácsatka

A közönséges takácsatka egyike a világ számos növénnyel táplálkozó atkáinak. Néhány nap alatt el tudnak szaporodni, és komoly károkat is okozhatnak a kiskertekben.

A takácsatka jellemzői

A takácsatka a takácsatkafélék vagy szövőatkák családjának legismertebb tagja. A teljes DNS kódját 2011-ben térképezték fel a pókszabásúak közül elsőként. A közönséges takácsatka eredetileg csak Eurázsiában volt őshonos, de mára kozmopolita lett

A takácsatkák a pókszabásúak közé tartoznak, és lényegében szinte minden kiskertben előfordulnak valamilyen formában. Minél nagyobb egy terület, annál több atkaféle fordulhat elő a kertben. Az atkák általában akkor szaporodnak fel, ha száraz, meleg az idő, az idei időjárás pedig tökéletesen megfelelő volt számukra. Tavasszal, amikor nem esett az eső, akkor nagyon sok atka volt a kertekben, majd mikor most véget ért a hűvös, esős periódus, akkor újra megjelentek. A fóliasátrakban és az üvegházakban gyakrabban jelennek meg az atkák, mert nincs eső, ami a leveleket lemosná, így ha figyelünk rá, hogy frissítő permetet juttatunk a növényekre, akkor nem csak a növények egészségét, de a kondíciójukat is erősíteni tudjuk.

Honnan ismerhető fel, hogy takácsatkával van dolgunk?

A takácsatkát onnan ismerhetjük fel, hogy egyik napról a másikra szárazak és barnás színűek lesznek a növényeink levelei, a fonákon pedig bronzszínű szövedéket hagy maga után. A takácsatka nem válogat, bárhol felbukkanhat, a dísznövényektől a zöldségeken át, tényleg bárhol.

Hogyan védekezhetünk a takácsatkák ellen?

Az atkák száraz, meleg körülmények között érzik jól magukat. Vegyszer nélkül is lehet gyéríteni az atkákat, például vízzel spriccelve a levelek hátoldalát naponta többször. Hatékonyabb, ha spriccelés előtt a levelek át vannak törölve nedves ruhával és le vannak zuhanyozva, mert ezzel eltávolítható a szövedék és az atkák nagy része. Lakásban növényi olaj hatóanyagú szerek alkalmasak a védekezésre, melyek vékony olajréteget képeznek a leveleken.

Szabadban vegyszeres permetezés is alkalmazható a takácsatkák ellen melyet 8-10 napos időközzel legalább egyszer meg kell ismételni. Arra mindig figyeljünk, hogy kizárólag engedélyezett szereket használjunk, de érdemes természetes módszereket is választani, mint például a szakboltokban megvásárolható ragadozó atkákat, illetve ragadozó poloskákat is.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!