Komoly gondok vannak az európai almával: már a termelők is tehetetlenek

agrarszektor.hu
Az európai almapiac egyáltalán nem működik zökkenőmentesen, számos probléma jelentkezik az idei szezonban. A termelési költségek 100 kg-ra vetítve átlagosan 10 euróval növekedtek a tavalyi szinthez képest, az Európai Unió almatermése nagyobb a vártnál, a fogyasztók pedig az inflációs környezet miatt kevesebbet vásárolnak, és sokkal ártudatosabbak, mint korábban.

A végleges adatokkal még nem feltöltött november 1-jei készletjelentés azonban a tavalyinál némileg kedvezőbb képet mutat: a belga és a lengyel adatok még nem kerültek be a rendszerbe, de a 3,18 millió tonnás raktárkészlet körülbelül 100 ezer tonnával alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A belga készletek volumene semmiképp sem lehet jelentős, a lengyel rekordtermés adataiból pedig nem lehet a jövőben alakuló készletszintekre következtetést levonni egyrészt azért, mert a cider alapanyagként történő beszállítás fellendült, másrészt a betakarítatlan gyümölcsök aránya vélhetően emelkedni fog a munkaerőhiány és a magas tárolási költségektől való félelem miatt. A drága tárolás olyan félelmeket gerjeszt, hogy elemzők szerint a tavalyinál 500 ezer tonnával kisebb eltárolt készletre lehet számítani, ez pedig 2023. februárjától kezdve stabilabb piacot eredményez majd - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az energiaárak miatt elszálló, magasnak prognosztizált tárolási költségek már az európai almapiac jelenlegi dinamikáit is befolyásolják: elsősorban olyan almák árasztják el a piacot, amelyek hosszabb távú tárolása érettségi állapotuk miatt kockázatos, ami elsősorban a Dél-Európából származó Gala és Elstar fajtákra jellemző. Nem meglepő hát, hogy a tavalyi szinttől az átlagárak 10-15 euró/100 kg-mal maradnak el, mivel fenti fajták árletörő hatása a többi fajtát is érinti. A fentiekben említett 10 euró/100 kg-os termelésiköltség-emelkedéssel együtt ez már egy olyan árszínvonal, amely súlyosan veszélyezteti az almatermelő ültetvények gazdaságos működését.

Az alacsony fogyasztói kereslet és a fokozott ártudatosság azonnal meglátszik a szupermarketek forgalmán is: az értékesítés üteme lanyha, ha mégis tapasztalhatók élénkülés, arról általában kiderül, hogy valamilyen akció következménye - ez pedig közvetve a termelőknek fizetett árakra is kihat. Ahhoz, hogy a jövőben elfogadható árszínvonalat lehessen elérni, az Unió almatermelését szakértők szerint legalább 1,5 millió tonnával kellene csökkenteni. Németországban számos ültetvény kivágásáról vitáznak, és itt leginkább az évek óta csökkenő forgalmú Jonagold/Red Jonaprince fajták kerülnek említésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?