Meglepő, ami a lengyel almával történt: erre sokan nem számítottak

Meglepő, ami a lengyel almával történt: erre sokan nem számítottak

agrarszektor.hu
Valamivel kisebb lehet az idei lengyel almatermés a várt rekordközeli mennyiségnél. A Stryjno-Sad csoport elnöke szerint az almahozamok elmaradnak az előre jelzett szinttől. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A SadyOgrody lengyel lapnak nyilatkozó Zbigniew Chołyk, a Lublin régióban üzemelő Stryjno-Sad csoport elnöke szerint egyre több olyan információ jut el hozzá, miszerint a gyümölcsösökben jelentős elmaradás tapasztalható a korábban prognosztizált hozamokhoz képest - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Saját ültetvényük példája is alátámasztja ezt, amit egyébként nem is furcsáll, mivel véleménye szerint mind a szerbiai Prognosfruit konferencián kiadott (4,5 millió tonna), mind pedig a lengyel statisztikai hivatal (GUS) által végzett előrejelzés (4,2 millió tonna) igen magas hozamokkal számolt. Főleg ahhoz képest, hogy 2018. után immár egymást követő negyedik évben egyre magasabb terméseredményeket hoztak a lengyel ültetvények, márpedig valamikor a fáknak is pihenésre van szüksége.

A szakember elmondta, hogy már négy éve minden évben egyre több alma termett a gyümölcsösükben, így logikus módon várt is némi visszaesést. Ettől függetlenül, jelenleg a betakarítás közepe felé járva még őt is meglepték az eddig mért hozamok, amelyek minden általuk termesztett fajta esetében elmaradtak a tavalyiaktól: Gala esetében 16%-kal, Szampionnál 32%-kal, Ligolnál 47%-kal, de még a Jonaprince hozama is csökkent 12%-kal. Egyedül a Golden tartja a lépést a tavalyi termésátlaggal, de már most látszik, hogy jóval kevesebb almájuk lesz az egy évvel korábbinál, és nem csak ő tapasztalta ezt, hanem egyre több ilyen véleményt hallott a régióban tevékenykedő gazdáktól is.

Ennek oka elsősorban az aszály lehet, de jégverés és egyéb időjárási anomáliák is sújtották a lengyel ültetvényeket. A jósolt rekord közeli mennyiségnél kevesebb alma már önmagában is csökkentheti a lengyel piacra nehezedő túlkínálati nyomást, de van itt még egy tényező is. Ez pedig az, hogy a tapasztalatok szerint igen sok a rossz minőségű, kis méretű, nem megfelelően színeződött alma az idén. Amennyiben ezeket nem sikerül a feldolgozóüzemekben értékesíteni, nem valószínű, hogy sokan megkockáztatnák az ilyen tételek jövő tavaszig történő betárolását, különösen a mai energiaárak mellett

- mondta Zbigniew Chołyk.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?