Ott rohadhat a belga gyümölcs a fákon: mi lesz így sokak kedvencével?

Ott rohadhat a belga gyümölcs a fákon: mi lesz így sokak kedvencével?

agrarszektor.hu
Szakértők szerint pillanatnyilag nem éri meg leszedni az almát Belgiumban, ami egyrészt a költségek emelkedésének, másrészt az alacsony piaci áraknak tulajdonítható. Éppen ezért könnyen lehet, hogy az alma termőterülete tovább csökken majd Belgiumban - ez az aggasztó trend már több mint tíz éve tart.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Néhány hete a helyi gazdaszövetség, a Boerenbond nem csak a fogyasztók, hanem a flamand szupermarketek körében is kampányt indított a helyben megtermelt gyümölcsök vásárlásáért, mondván, ezzel átsegíthetik a helyi gazdákat a nehéz időszakon. Különösen az almatermesztők vannak nehéz helyzetben, mivel átlagos termést várnak ugyan az idén, de az olcsó lengyel alma előtt a szankciók miatt bezárult az orosz piac, így ezzel a belga termelők nem tudnak versenyezni - írja a FruitVeB. Egy flamand termelő ismertette a jelenlegi árviszonyokat: a termelők augusztus elseje óta 42 eurócentet kaptak az étkezési almáért, és 10 centet az ipari almáért, miközben csak a szedés költsége 8-10 eurócent között mozog (tárolás és válogatás nélkül).

EZ IS ÉRDEKELHET

Jelenleg az áruházakban 38 eurócent körül már lehet almát vásárolni. Az árak így is alacsonyak, ehhez jön még a költségek növekedése: ez a flamand gazda a teljes 2020-as évben 30 ezer eurót fizetett energiaszámlákra, most augusztusban két hetet kellett hűteni a tárolóban, és ez 12 ezer euróba került. Ráadásul sok gazda a tárolási költségek lefaragása miatt elkezdte fa alól árulni a termést, így a kereskedők óriási fölényben vannak, és nem hajlandók jó árakat ajánlani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?