Tömegesen vágják ki az ültetvényeket ezek a termelők: mégis mi történik itt?

agrarszektor.hu
A flandriai almatermesztők az alacsony árak miatt kivágják az almaültetvényeket - állítja Luc Vanoirbeek a Belga Kertészeti Szövetkezetek Szövetségének (VBT, Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties) főtitkára. A szakember a Vilt szakmai portálnak adott interjújában arról beszélt, hogy a termelők tehetetlenségükben már ennyire drasztikus lépésekre kényszerülnek.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Ezek többnyire olyan parcellák, amelyeken még nem szedték le a gyümölcsöket. A betakarítás elmaradása a terület 15%-át, mintegy 800 hektárt érintene. Ahogy a szakember fogalmazott, az orosz piac teljesen el van zárva az európai alma elől, így Európában túlkínálat van - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Ezt súlyosbítja, hogy további behozatal érkezik olyan országokból is, mint Törökország. A megzavart értékesítési piac és a túlkínálat mellett a termelőknek a magas energiaárak miatt meredeken emelkedő tárolási költségekkel is meg kell küzdeniük - tette hozzá Luc Vanoirbeek.

A flamand almatermesztők idei termése 238 ezer tonnával, mintegy 24%-kal magasabb az ötéves átlagnál. A belgiumi almaültetvények területét 5 234 hektárra becsülik, szemben a tavalyi 5 348 hektárral. Ez 114 hektárral kevesebb, de még mindig nem tartalmazza a jelenlegi kivágás hatásait. A belga körte esetében a kilátások nem ilyen rosszak. Ebben a szezonban a termés 346 ezer tonna volt. Ez 0,2%-kal haladja meg az 5 éves átlagot. Luc Vanoirbeek szerint az idei egy normális körteév.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?