Tömegesen vágják ki az ültetvényeket ezek a termelők: mégis mi történik itt?

Tömegesen vágják ki az ültetvényeket ezek a termelők: mégis mi történik itt?

agrarszektor.hu
A flandriai almatermesztők az alacsony árak miatt kivágják az almaültetvényeket - állítja Luc Vanoirbeek a Belga Kertészeti Szövetkezetek Szövetségének (VBT, Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties) főtitkára. A szakember a Vilt szakmai portálnak adott interjújában arról beszélt, hogy a termelők tehetetlenségükben már ennyire drasztikus lépésekre kényszerülnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ezek többnyire olyan parcellák, amelyeken még nem szedték le a gyümölcsöket. A betakarítás elmaradása a terület 15%-át, mintegy 800 hektárt érintene. Ahogy a szakember fogalmazott, az orosz piac teljesen el van zárva az európai alma elől, így Európában túlkínálat van - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Ezt súlyosbítja, hogy további behozatal érkezik olyan országokból is, mint Törökország. A megzavart értékesítési piac és a túlkínálat mellett a termelőknek a magas energiaárak miatt meredeken emelkedő tárolási költségekkel is meg kell küzdeniük - tette hozzá Luc Vanoirbeek.

A flamand almatermesztők idei termése 238 ezer tonnával, mintegy 24%-kal magasabb az ötéves átlagnál. A belgiumi almaültetvények területét 5 234 hektárra becsülik, szemben a tavalyi 5 348 hektárral. Ez 114 hektárral kevesebb, de még mindig nem tartalmazza a jelenlegi kivágás hatásait. A belga körte esetében a kilátások nem ilyen rosszak. Ebben a szezonban a termés 346 ezer tonna volt. Ez 0,2%-kal haladja meg az 5 éves átlagot. Luc Vanoirbeek szerint az idei egy normális körteév.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?