Eláraszthatja a piacot az ukrán alma: megdöbbentő, miért ilyen olcsó

Eláraszthatja a piacot az ukrán alma: megdöbbentő, miért ilyen olcsó

agrarszektor.hu
A török, iráni és szerb áru miatti verseny várhatóan jelentősen csökkenti majd az Ukrajnából exportált alma árát. A háború sújtotta ország a logisztikai költségek területén is hátrányban van.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Volodimir Gurzsi, az Európába, Ázsiába és a Közel-Keletre is exportáló USPA Fruit elnöke szerint a tavalyinál lényegesen alacsonyabb árszintre számíthatnak az ukrán exportőrök - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A szakember szerint az alacsonyabb árak irányába mutató tényezők között az előző évinél nagyobb európai, és különösen lengyel termés, valamint a várhatóan rekordszintet elérő török és iráni almaexport szerepel, de az USPA piacain a jó szerb almatermés is konkurenciát jelent. Ukrajna a logisztikai költségek területén is hátrányban van: a kelet-európai országokkal szemben konténerenként csaknem kétszeres áron, 3-5 ezer dollárral drágábban tud szállítani a keleti piacokra, attól függően, hogy az ország melyik részéből indítják a szállítmányt. Az sem jó hír, hogy Lengyelország az áram megdrágulása miatt a lehető legnagyobb mennyiségben igyekszik almát exportálni, hogy minél kisebb volument kelljen betárolni.

A kedvezőtlen hírek ellenére hiszek abban, hogy folytatni kell az exportot az új idényben is, Istenben, no és a fegyveres erőkben bízva

- mondta Volodimir Gurzsi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13