Eláraszthatja a piacot az ukrán alma: megdöbbentő, miért ilyen olcsó

agrarszektor.hu
A török, iráni és szerb áru miatti verseny várhatóan jelentősen csökkenti majd az Ukrajnából exportált alma árát. A háború sújtotta ország a logisztikai költségek területén is hátrányban van.

Volodimir Gurzsi, az Európába, Ázsiába és a Közel-Keletre is exportáló USPA Fruit elnöke szerint a tavalyinál lényegesen alacsonyabb árszintre számíthatnak az ukrán exportőrök - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A szakember szerint az alacsonyabb árak irányába mutató tényezők között az előző évinél nagyobb európai, és különösen lengyel termés, valamint a várhatóan rekordszintet elérő török és iráni almaexport szerepel, de az USPA piacain a jó szerb almatermés is konkurenciát jelent. Ukrajna a logisztikai költségek területén is hátrányban van: a kelet-európai országokkal szemben konténerenként csaknem kétszeres áron, 3-5 ezer dollárral drágábban tud szállítani a keleti piacokra, attól függően, hogy az ország melyik részéből indítják a szállítmányt. Az sem jó hír, hogy Lengyelország az áram megdrágulása miatt a lehető legnagyobb mennyiségben igyekszik almát exportálni, hogy minél kisebb volument kelljen betárolni.

A kedvezőtlen hírek ellenére hiszek abban, hogy folytatni kell az exportot az új idényben is, Istenben, no és a fegyveres erőkben bízva

- mondta Volodimir Gurzsi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?