Mi lesz így a lengyel almával? Sok a kérdés az árak körül

Mi lesz így a lengyel almával? Sok a kérdés az árak körül

agrarszektor.hu
A korábbi évek piaci tendenciái alapján az ipari alma árának emelkedése lenne várható november elején, kérdés, hogy így lesz-e vajon az idén is. A válasz az, hogy mivel a következő hónapokban a kínai termelés jelentős visszaesése miatt a sűrítmény árának növekedésére és az exportpiacok bővülésére lehet számítani, ezért a léalma ára is felfelé fog nőni. Ráadásul a szezonban a betakarítás csúcspontján sem esett le olyan durván az ár, mint az előző években.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A korábbi évek nyersanyag-felvásárlási árait elemezve szabályszerű mintázatot vehetünk észre: novemberben szinte minden évben emelkedni szokott az ipari alma felvásárlási ára - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Érthető módon a szüreti időszak csúcsán szokott a mélypontra kerülni a felvásárlási ár, amit egy dráguló szakasz követ - ilyenkor érkeznek az üzemekbe azok a tételek, amelyek termelői raktárakból érkeznek. Idén is adódik a kérdés, vajon számíthatnak-e a lengyel termelők a felvásárlási árak növekedésére?

Az ipari alma ára gyakorlatilag egy hónapja változatlanul 0,30 és 0,34 zloty között mozog kilogrammonként. Elmondható, hogy a lengyel piac realitásait figyelembe véve ez egy kivételesen stabil időszak volt a piacon. Az ár azonban a költségeket és a nemzetközi piaci helyzetet figyelembe véve rendkívül alacsony. Tavaly november folyamán a kilogrammonkénti ár 0,22 zloty-ról 0,40 zloty-ra, azaz majdnem 100%-kal emelkedett. Idén a sűrítménypiaci helyzet hasonló mértékű emelkedést tesz lehetővé, 0,33-0,34-ről 0,70 PLN/kg-ra. Az, hogy az árak mikor és mennyire emelkednek, a feldolgozóipartól függ, amely ebben a szezonban április végéig folyamatos szállításokra számít. Ez egyrészt a (viszonylag alacsony) nyersanyagár stabilizálódását, másrészt az étkezési alma árának befagyását jelenti. Másrészt viszont a következő hónapokban a kínai termelés jelentős visszaesése miatt a sűrítmény árának növekedésére és az exportpiacok bővülésére lehet számítani, ami felfelé hajthatja a léalma felvásárlási árát. Kuriózumként érdemes hozzátenni, hogy ebben a szezonban az ár nem esett drasztikusan a betakarítás csúcspontján, mint az előző években.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 18. 13:32