2023. május 28. vasárnap Emil, Csanád

Mi lesz így a lengyel almával? Sok a kérdés az árak körül

agrarszektor.hu
A korábbi évek piaci tendenciái alapján az ipari alma árának emelkedése lenne várható november elején, kérdés, hogy így lesz-e vajon az idén is. A válasz az, hogy mivel a következő hónapokban a kínai termelés jelentős visszaesése miatt a sűrítmény árának növekedésére és az exportpiacok bővülésére lehet számítani, ezért a léalma ára is felfelé fog nőni. Ráadásul a szezonban a betakarítás csúcspontján sem esett le olyan durván az ár, mint az előző években.

A korábbi évek nyersanyag-felvásárlási árait elemezve szabályszerű mintázatot vehetünk észre: novemberben szinte minden évben emelkedni szokott az ipari alma felvásárlási ára - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Érthető módon a szüreti időszak csúcsán szokott a mélypontra kerülni a felvásárlási ár, amit egy dráguló szakasz követ - ilyenkor érkeznek az üzemekbe azok a tételek, amelyek termelői raktárakból érkeznek. Idén is adódik a kérdés, vajon számíthatnak-e a lengyel termelők a felvásárlási árak növekedésére?

Az ipari alma ára gyakorlatilag egy hónapja változatlanul 0,30 és 0,34 zloty között mozog kilogrammonként. Elmondható, hogy a lengyel piac realitásait figyelembe véve ez egy kivételesen stabil időszak volt a piacon. Az ár azonban a költségeket és a nemzetközi piaci helyzetet figyelembe véve rendkívül alacsony. Tavaly november folyamán a kilogrammonkénti ár 0,22 zloty-ról 0,40 zloty-ra, azaz majdnem 100%-kal emelkedett. Idén a sűrítménypiaci helyzet hasonló mértékű emelkedést tesz lehetővé, 0,33-0,34-ről 0,70 PLN/kg-ra. Az, hogy az árak mikor és mennyire emelkednek, a feldolgozóipartól függ, amely ebben a szezonban április végéig folyamatos szállításokra számít. Ez egyrészt a (viszonylag alacsony) nyersanyagár stabilizálódását, másrészt az étkezési alma árának befagyását jelenti. Másrészt viszont a következő hónapokban a kínai termelés jelentős visszaesése miatt a sűrítmény árának növekedésére és az exportpiacok bővülésére lehet számítani, ami felfelé hajthatja a léalma felvásárlási árát. Kuriózumként érdemes hozzátenni, hogy ebben a szezonban az ár nem esett drasztikusan a betakarítás csúcspontján, mint az előző években.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?