Hiába van bőven, nem kell a lengyeleknek ez a gyümölcs: mi történik itt?

Hiába van bőven, nem kell a lengyeleknek ez a gyümölcs: mi történik itt?

MTI
Bajban van a lengyel ültetvények legnagyobb területen termesztett almafajtája, a Red Jonaprince. Hiába taszította le idén az Idared-et a trónról, nehéz piacot találni a lengyelek új kedvencének, és étkezési helyett ipari áron értékesülhet az idei szezonban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Red Jonaprince fajta az idén letaszította a trónról az Idared-et, és a lengyel ültetvények legnagyobb területen termesztett almafajtájává vált. Először 2013-ban jelent meg a lengyel termesztésben, de csak 2018-tól robbant be igazán - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Népszerűségét annak köszönhette, hogy viszonylag könnyű volt neki exportpiacokat találni, és a hazai értékesítés is jól futott. Mindezeknek köszönhetően általában a nagykereskedelmi ára is magasabb volt, mint a hagyományos piros héjú fajtáké. A tavalyi szezonban azonban elkezdtek gyülekezni a viharfelhők: a kereslet csökkent, és az árak is közel kerültek a többi piros fajtáéhoz, ráadásul, bár a lengyel export tavaly dinamikusan nőtt, a Red Jonaprince iránti kereslet mégsem növekedett. Az idei helyzet még nehezebb, mivel az export ugyan tovább bővült, ám a lengyel étkezési alma iránt kereslet korlátozott maradt, ami az árakban is megjelent (különösen, hogy az idén rekordtermést takarítottak be Lengyelországban).

Az októberi mélypontot követően a 70+-os kaliberű Red Jonaprince ára elérte a tavaly jellemző 0,80-0,90 PLN/kg (68-78 Ft/kg) árszintet, de ez még mindig jócskán elmarad a tavalyelőtti, 1,4 PLN/kg (120 Ft/kg) szinttől. Ez nem sok vigaszt jelent a termelők számára, mivel ez az ár csak a 70+-os átmérőjű gyümölcsre vonatkozik, a kisebb almák sokkal alacsonyabb áron értékesülnek, ráadásul az irántuk való kereslet a nullához közelít az étkezési piacon. Közben a termelés költségek jelentősen nőttek, ahogy a tárolás is várhatóan sokkal drágább lesz, ezért a tavaszi almapiac roppant bizonytalannak tűnik. Pont ezért az idei évben várhatóan nem sok Red Jonaprince kerül betárolásra (ez a fajta ráadásul nehezen tárolható), így könnyen előfordulhat, hogy a korábban a piacokon keresett étkezési fajta ebben a szezonban a feldolgozóüzemekbe kerül.

A címlapkép illusztráció. (Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?