Letarolhatja ezeket az országokat a lengyel alma: nincs mese, eláraszthat mindent

Letarolhatja ezeket az országokat a lengyel alma: nincs mese, eláraszthat mindent

agrarszektor.hu
A Közel-Kelet és Ázsia országai lehetnek az idei szezonban a lengyel alma legnagyobb növekedést mutató exportpiacai. A gyümölcs szállításához szükséges hűtőkonténerek azonban nem mindig állnak rendelkezésre, ami problémát jelenthet a szerződések teljesítése során.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A lengyel Ewa-Bis almaexportőr cég értékesítési igazgatója, Adam Malengiewicz szerint az idei lengyel almaszezon eddig leginkább egy hullámvasútra hasonlított. Mint fogalmazott, a 2022-es idényt alapvetően az Ukrajnában parázsló háború határozta meg. Ez már a szezonális betakarító munkásaink számát is jelentősen befolyásolta, melynek következtében elhúzódott a szüret, de a másik hatás, az energiaárak robbanása talán még jelentősebb - olvasható a FruitVeB oldalán.

A szakember elmondta, hogy alma értékesítése a Gala fajtával kezdődött meg, és az eddigi exportjuk 90%-a a Közel-Keletre irányult. Ez a piac ma már nem csak Egyiptomot jelenti, ami jó hír, mert az idén 6%-kal nagyobb termést kell levezetniük a piacról. A Közel-Kelet több országa is jelentősen növelte igényét, ami pedig azért jött különösen jól, mert az egyiptomi hatóságok és bankok még mindig adminisztratív akadályokat gördítenek eléjük: gyakorlatilag a lehetetlennel határos teljesen szabályszerűen értékesíteni a gyümölcsöt a fáraók földjén.

Nem csak a Közel-Kelet, hanem Ázsia is új lehetőségeket kínál számunkra: jelentősen nőtt a kereslet, rengeteg megkeresést kaptunk. Érdekes piac lehet ez számunkra, és az idei évben megpróbáljuk megfelelően kiépíteni, valószínűleg érdemes is lesz. Problémát leginkább abban látok, hogy folyamatosan késnek a hűtőkonténerek. Sajnos ennek rajtunk kívül álló okai vannak, annyit tudunk tenni, hogy a legmegbízhatóbb szállítmányozókkal szerződünk, akik megértik kéréseinket. Amennyire csak lehet, próbálunk az ázsiai piac specifikációinak, igényeinek megfelelő almákat szállítani

- közölte Adam Malengiewicz.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?