Örülhetnek a lengyelek: őrület, mennyi alma teremhet idén az országban

Örülhetnek a lengyelek: őrület, mennyi alma teremhet idén az országban

agrarszektor.hu
Jók a lengyelek kilátásai az almalé koncentrátum piacán. 2022-ben a teljes lengyel almatermés 70-72 százaléka kerül a feldolgozóüzemekbe.

A Belgrádban megrendezett Prognosfruit konferencián a WAPA (World Apple and Pear Association) összesen 4,495 millió tonnás lengyel almatermést jósolt a 2022-es évre (míg a Lengyel Statisztikai Hivatal korábbi előrejelzésében 4,2 milliós termést valószínűsített). A szervezet becslései szerint ebből 3,2 millió tonna kerül majd feldolgozásra, amivel Lengyelország továbbra is messze-messze az Európai Unió vezető országa lesz. Az EU-ban a 2022. évben várható 12,168 millió tonnás termés körülbelül 35%-a (4,3 millió tonna) kerül majd feldolgozásra, ami 1%-kal kevesebb, mint tavaly - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

A jelenlegi piaci helyzet kifejezetten kedvező a termelők szempontjából: az almalé koncentrátum (AJC) és a nem sűrített (NFC) almalé készletek mennyisége az előző évek átlaga alatti, ezért valószínűleg az értékesítéssel nem lesznek problémák. Tovább javítja a helyzetet, hogy Kínában a tavalyinál 22%-kal kisebb almatermés várható a tavaszi fagy- és jégkárok miatt, ezért az Egyesült Államokba irányuló lengyel AJC export valószínűleg jelentős fellendülést mutat majd. Ugyanakkor a feldolgozóipar kemény kihívásokkal szembesül az idén, mivel a gázárak emelkedése miatt 50-60%-kal drágul a feldolgozás, és egyelőre úgy tűnik, hogy a kínai feldolgozókat ilyen hatás nem éri, tehát bár valószínűleg kevesebb kínai áru jelenik meg a világpiacon, az ára minden bizonnyal nagyon vonzóvá teszi a felvásárlók körében.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?