Hihetetlen, de igaz: ennyiért veszik most az almát a termelőktől Lengyelországban

Hihetetlen, de igaz: ennyiért veszik most az almát a termelőktől Lengyelországban

agrarszektor.hu
Továbbra is nagyon alacsony az alma felvásárlási ára Lengyelországban. Az ottani források szerint 28-29 Ft/kg körül vannak az árak a helyi feldolgozóüzemekben. 

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A lengyel almapiacon az előző hét sem hozott számottevő változásokat, továbbra is 0,33-0,34 PLN/kg (28-29 Ft/kg) közötti felvásárlási árakkal találkozhatnak a termelők a feldolgozóüzemeknél, és a köztes felvásárlók is csak elvétve fizetnek 0,35-0,36 PLN/kg (30-31 Ft/kg) árat az ültetvényben - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A legjobb ára még a pürének való Szampionnak van, ami 0,4-0,42 PLN (34-36 Ft/kg) környékén vesznek át, de a megemelkedett munkaerő-költségeket figyelembe véve ez sem számít bomba üzletnek. Néhány helyen a gazdák elégedetlensége tettekben fejeződött ki, például a Lengyelország délkeleti részén elhelyezkedő Szentkereszt vajdasági (Świętokrzyskie) Agrárkamara intervenciós ár bevezetésének lehetőségéről érdeklődött a mezőgazdasági minisztériumnál. A Minisztérium válaszlevelében az alábbiak olvashatók:

A 2022. évi belföldi almatermés a Statisztikai Hivatal (GUS) előrejelzései szerint jóval nagyobb lesz a 2020-as és 2021-es években betakarított mennyiségnél, jelenleg 4,2 millió tonna körüli volumennel lehet számolni. Ilyen hatalmas kínálat komoly piaci zavarokat okozhat a hazai piacon, többek között az ipari és az étkezési alma felvásárlási árának drasztikus csökkenését eredményezheti. Hangsúlyozandó, hogy a lengyel almatermés 50-70%-a feldolgozásra kerül, főleg almalésűrítmény (AJC) és almalé (NFC) készül belőle, amelynek nagy része exportra kerül. Ezért az almapiaci helyzet nagy mértékben függ attól, hogy milyen viszonyok uralkodnak a feldolgozott termékek uniós- és világpiacán. A Mezőgazdasági és Élelmiszer-gazdasági Kutatóintézet adatai szerint idén augusztus elejétől kezdve az ipari feldolgozásra kerülő alma átvételi ára 0,35-0,44 PLN/kg EXW (30-38 Ft/kg) között alakult, ami jóval magasabb, mint a 2021-es év azonos időszakában regisztrált 0,31-0,37 PLN/kg (26-32 Ft/kg) közötti EXW ár. Az átvevőpontok vagy feldolgozóüzemek üzleti működését illetően fontos hangsúlyozni, hogy a lengyel állami hatóságok nem vesznek részt a mezőgazdasági termékek árának meghatározásában. Mindazonáltal a Mezőgazdasági Minisztérium folyamatos párbeszédet folytat mind a termelőkkel, mind a feldolgozókkal, a gyümölcskereskedelemben az árak kialakításának mechanizmusairól, és erőfeszítéseket tesz e piaci szereplők kapcsolatainak javítására. 

A minisztérium azt is bejelentette, hogy évek óta ösztönzi a zöldség- és gyümölcstermelőket a termelői szervezetek (TÉSZ-ek) létrehozására. Ezek erős piaci szereplőként pozitív hatással vannak a gyümölcs- és zöldségtermelők jövedelmi szintjére (mind a szervezetekhez kapcsolódó, mind a szervezeteken kívüli termelők esetében).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?