Meglepő hírek érkeztek: durva, mi történhet idén az almaterméssel az EU-ban

Meglepő hírek érkeztek: durva, mi történhet idén az almaterméssel az EU-ban

agrarszektor.hu
Szakértői becslések szerint idén 5,7 millió tonna kerül a feldolgozókba, 5,8 millió tonna pedig frisspiaci fogyasztásra. Ez azt jelenti, hogy az idei termés közel fele fog majd a feldolgozókba kerülni.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A DG Agri elemzése szerint a termelési és tárolási költségek emelkedése komoly hatással van az Unió almapiacára: kevesebb alma került a tárolókba, és rekord mennyiséget dolgoztak fel lének és sűrítménynek. A DG Agri becslései szerint az EU almatermése a 2022/23-as idényben 12,2 millió tonna körül alakul, tekintettel arra, hogy a legnagyobb kieső tételt, a szokásosnál kisebb francia termést kompenzálta a lengyeleknél és az olaszoknál betakarított nagyobb volumen - olvasható a FruitVeB oldalán.

Az idei termés körülbelül fele kerül feldolgozásra, és ez a trend nem csak Lengyelországra igaz, hanem abból ered, hogy a szokásosnál nagyobb arányt képvisel a friss piacon eladhatatlan alma. Szakértői becslés szerint idén 5,8 millió tonna alma kerül frisspiaci értékesítésre, míg 5,7 millió tonna feldolgozásra megy. Az ipari feldolgozásra alkalmas gyümölcs bővebb kínálata és az almalésűrítmény-gyártás volumenének felpörgése azt is jelenti, hogy az EU pozitív külkereskedelmi mérleggel zár majd az almalésűrítmény és az almalé termékkategóriákban, valamint idén rekord szintet érhet el a feldolgozott almatermékek fejenkénti fogyasztása is, ami 11,5 kg/fő/év-re emelkedhet. Az uniós export üteme a következő hónapokban várhatóan lassulni fog, mert késő tavasszal és nyáron már korlátozottabb az étkezési alma kínálata, ugyanakkor az import növekedése várható a déli félteke országaiból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?