Tragikus a helyzet Olaszországban: rengeteg gazda végleg feladhatja a harcot

Tragikus a helyzet Olaszországban: rengeteg gazda végleg feladhatja a harcot

agrarszektor.hu
A legnépesebb olasz gazdaszervezet, a Coldiretti szerint azonnali intézkedések szükségesek az agrár-élelmiszeripari szektor számára. A gazdaságok egyhetede kritikus, bezárás közeli állapotban van, minden harmadik vállalkozás pedig veszteségesen üzemel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Felettébb riasztó képet festett nyilatkozatában a Coldiretti az olasz agrár-élelmiszeripari ellátási lánc szereplőinek állapotáról - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A legnagyobb olasz gazdaszervezet megbeszélésre hívta Daniele Franco gazdasági minisztert és Giancarlo Giorgetti gazdaságfejlesztési minisztert, az ülésen pedig az alábbi helyzetet vázolta: az előttünk álló hónapok különösen kockázatosak, mivel a tipikus olasz élelmiszerek - egyebek mellett a zöldségkészítmények, szószok, gyümölcslevek, borok, étolajfélék, paradicsompüré - gyártása és feldolgozása ebben az időszakra koncentrálódik.

Az elszálló költségek súlyosan érintik az ágazatot, olyannyira, hogy a gazdaságok 13%-a kritikus, bezárás közeli állapotban van, 34%-uk pedig veszteségesen üzemel. Ez nem is csoda olyan gazdasági körülmények között, ahol a műtrágyák ára 170%-kal, a takarmányok átlagosan 90%-kal, a dízel 129%-kal, az öntözéssel kapcsolatos költségek 300%-kal emelkedtek. A feldolgozóipar sem örülhet, itt az üveg ára a tavalyihoz képest 30%-kal, a tetrapack csomagolásé 15%-kal, a címkék 35%-kal, a kartonpapír 45%-kal, a konzervdobozoké 60%-kal, a műanyagoké pedig átlagosan 70%-kal emelkedett. A teljes élelmiszeripart sújtó árnövekedés összege 575 milliárd euró körüli, ami teljes olasz GDP negyede, és csaknem 70 ezer agrár-élelmiszeripari vállalat 4 millió munkavállalóját érinti valamilyen mértékben.

Az őszig tapasztalható áremelkedések miatt 2,6 millió olasz polgár jelezte, hogy gondot fog jelenteni számára az élelmezés, és az olaszok több mint fele, mintegy 51% csökkentette vásárlásai összegét, míg 18% adott lejjebb a megvásárolt áruk minőségéből. Egyelőre még a lakosság 31%-a vallja azt, hogy vásárlásai során nem változtatott eddigi szokásain.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?