Tragikus a helyzet Olaszországban: rengeteg gazda végleg feladhatja a harcot

Tragikus a helyzet Olaszországban: rengeteg gazda végleg feladhatja a harcot

agrarszektor.hu
A legnépesebb olasz gazdaszervezet, a Coldiretti szerint azonnali intézkedések szükségesek az agrár-élelmiszeripari szektor számára. A gazdaságok egyhetede kritikus, bezárás közeli állapotban van, minden harmadik vállalkozás pedig veszteségesen üzemel.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Felettébb riasztó képet festett nyilatkozatában a Coldiretti az olasz agrár-élelmiszeripari ellátási lánc szereplőinek állapotáról - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A legnagyobb olasz gazdaszervezet megbeszélésre hívta Daniele Franco gazdasági minisztert és Giancarlo Giorgetti gazdaságfejlesztési minisztert, az ülésen pedig az alábbi helyzetet vázolta: az előttünk álló hónapok különösen kockázatosak, mivel a tipikus olasz élelmiszerek - egyebek mellett a zöldségkészítmények, szószok, gyümölcslevek, borok, étolajfélék, paradicsompüré - gyártása és feldolgozása ebben az időszakra koncentrálódik.

Az elszálló költségek súlyosan érintik az ágazatot, olyannyira, hogy a gazdaságok 13%-a kritikus, bezárás közeli állapotban van, 34%-uk pedig veszteségesen üzemel. Ez nem is csoda olyan gazdasági körülmények között, ahol a műtrágyák ára 170%-kal, a takarmányok átlagosan 90%-kal, a dízel 129%-kal, az öntözéssel kapcsolatos költségek 300%-kal emelkedtek. A feldolgozóipar sem örülhet, itt az üveg ára a tavalyihoz képest 30%-kal, a tetrapack csomagolásé 15%-kal, a címkék 35%-kal, a kartonpapír 45%-kal, a konzervdobozoké 60%-kal, a műanyagoké pedig átlagosan 70%-kal emelkedett. A teljes élelmiszeripart sújtó árnövekedés összege 575 milliárd euró körüli, ami teljes olasz GDP negyede, és csaknem 70 ezer agrár-élelmiszeripari vállalat 4 millió munkavállalóját érinti valamilyen mértékben.

Az őszig tapasztalható áremelkedések miatt 2,6 millió olasz polgár jelezte, hogy gondot fog jelenteni számára az élelmezés, és az olaszok több mint fele, mintegy 51% csökkentette vásárlásai összegét, míg 18% adott lejjebb a megvásárolt áruk minőségéből. Egyelőre még a lakosság 31%-a vallja azt, hogy vásárlásai során nem változtatott eddigi szokásain.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?