Valami nem stimmel az olaszoknál: durva, ami a zöldség-gyümölcságazatban történik

Valami nem stimmel az olaszoknál: durva, ami a zöldség-gyümölcságazatban történik

agrarszektor.hu
A Fruitimprese adatai szerint mennyiségben 8%-os, értékben pedig 3%-os visszaesést mutat az idei olasz zöldség-gyümölcs kivitel. A 2021-es rekordévet követően, amikor a teljes zöldség-gyümölcs export értéke elérte az 5,2 milliárd eurót, a Fruitimprese legújabb jelentésében jelentős lassulásról számolt be. Az idei adatok azt mutatják, hogy értékben 3%-kal, volumenben pedig 8,1%-kal esett vissza a kivitel a tavalyi azonos időszakhoz képest. A csökkenés néhány kivétellel minden termékcsoportot érint, de különösen a friss gyümölcsöt (-6,8%) és a citrusféléket (-5,9%).

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Pozitívan alakult viszont a zöldségek és hüvelyesek (+5,9%) valamint a trópusi gyümölcsök (+27,5%) értékesítése. Egyes kategóriákban a mennyiséget tekintve az import ismét felülmúlta a kivitelt, a citrusfélék (+30,6%), a hüvelyesek és zöldségek (+31,5%), a friss gyümölcsök (+12%) és a szárított gyümölcsök (+33,8%) esetében kétszámjegyű növekedési rátával. Ez a kereskedelmi mérlegben is tükröződik: a 2021 első négy hónapjában regisztrált 564 millió eurós kereskedelmi többlet 2022 január-áprilisára 207 millió euróra (-63,2%) zsugorodott - írja a FruitVeB.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?