Valami készül: komoly együttműködést köthetnek a mezőgazdaságban

Valami készül: komoly együttműködést köthetnek a mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
A belga BelOrta és a holland The Greenery június 21-én szándéknyilatkozatot írt alá a két hatalmas termelői szervezet (TÉSZ) együttműködéséről. A szándéknyilatkozat (Memorandum of Understanding, MOU) egy már formális, írásbeli, de még nem kötelező érvényű állásfoglalás a két szervezet részéről. Ez egy erős jelzés a partnerek, befektetők, bankok felé arról, hogy az aláírók komolyan gondolják a tavaly megkezdett stratégiai partnerségi egyeztetéseket.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A BelOrta Belgium legnagyobb zöldség-gyümölcs TÉSZ-e (FVPO; Fruit and Vegetable Producer Organisation), amely több mint 1200 termelőjével 626 millió euró értékű forgalmat bonyolít le elsősorban az üvegházi és a termesztett zöldségek, valamint a gyümölcsök piacán. A The Greenery Hollandia egyik legnagyobb FVPO-ja 150 termelővel és 743 millió eurós forgalommal. Szoros együttműködésük (akár összeolvadásuk) azt jelentené, hogy az EU zöldség-gyümölcs piacán egy évi 550 milliárd Ft-nak megfelelő forgalmú szereplő jelenne meg. Összehasonlításképp: Magyarország zöldség-gyümölcs ágazatának teljes bruttó kibocsátása némi jóindulattal évi 400 milliárd Ft körül alakul - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem ez lenne az első példa holland és belga zöldség-gyümölcspiaci szereplők között együttműködésre: korábban már beszámoltunk a belga Coöperatie Hoogstraten és a holland Royal FruitMasters menedzsmentje közötti tárgyalásokról. A BelOrta és a The Greenery a szándéknyilatkozatban rögzítették, hogy egy olyan ernyőszervezetet szeretnének létrehozni, ami a TÉSZ-ek szövetsége (Union of Producer Organisations; UPO) lenne, melynek célja, hogy a hosszú távon biztosítsák a termékek elérhetőségét az európai piacokon egy egymást kiegészítő termékpalettával és együttműködő logisztikai rendszerrel - egyben a lehető legjobb értékesítési árakat érjék el az uniós kiskereskedelmi láncoknál.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az együttműködés nem csak kifejezetten kereskedelmi, értékesítési és logisztikai területeken valósulna meg: a nagyobb árualapból befolyó árbevételből biztosítanák tagjaik számára például új piacok elérését, a beszerzés területén előnyös pozíciók kialakítását, innovációs tevékenységet új fajták és technológiák kidolgozásával, a digitalizáció és a fenntarthatóság fejlesztésével, valamint a piaci változásokra adott rugalmasabb válaszokkal. A szándéknyilatkozat szerint a végső cél egy erős, vezető szereplő létrehozása a Benelux régióban. David Markowski, a The Greenery Board elnöke így nyilatkozott:

Úgy gondoljuk, hogy szervezeteink és a piac készen állnak erre az együttműködésre, és nagy lelkesedéssel várjuk a partnerség kialakítását és megvalósítását.

Marc Smets, a BelOrta elnöke kifejtette:

Ez az együttműködés számos lehetőséget kínál a termesztés és a piacra jutási feltételek javítására, beleértve az európai piacokra való szélesebb körű belépést. A kooperáció a tudásmegosztás és a működési hatékonyság szempontjából is előnyökkel jár.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?