Valami készül: komoly együttműködést köthetnek a mezőgazdaságban

Valami készül: komoly együttműködést köthetnek a mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
A belga BelOrta és a holland The Greenery június 21-én szándéknyilatkozatot írt alá a két hatalmas termelői szervezet (TÉSZ) együttműködéséről. A szándéknyilatkozat (Memorandum of Understanding, MOU) egy már formális, írásbeli, de még nem kötelező érvényű állásfoglalás a két szervezet részéről. Ez egy erős jelzés a partnerek, befektetők, bankok felé arról, hogy az aláírók komolyan gondolják a tavaly megkezdett stratégiai partnerségi egyeztetéseket.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A BelOrta Belgium legnagyobb zöldség-gyümölcs TÉSZ-e (FVPO; Fruit and Vegetable Producer Organisation), amely több mint 1200 termelőjével 626 millió euró értékű forgalmat bonyolít le elsősorban az üvegházi és a termesztett zöldségek, valamint a gyümölcsök piacán. A The Greenery Hollandia egyik legnagyobb FVPO-ja 150 termelővel és 743 millió eurós forgalommal. Szoros együttműködésük (akár összeolvadásuk) azt jelentené, hogy az EU zöldség-gyümölcs piacán egy évi 550 milliárd Ft-nak megfelelő forgalmú szereplő jelenne meg. Összehasonlításképp: Magyarország zöldség-gyümölcs ágazatának teljes bruttó kibocsátása némi jóindulattal évi 400 milliárd Ft körül alakul - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem ez lenne az első példa holland és belga zöldség-gyümölcspiaci szereplők között együttműködésre: korábban már beszámoltunk a belga Coöperatie Hoogstraten és a holland Royal FruitMasters menedzsmentje közötti tárgyalásokról. A BelOrta és a The Greenery a szándéknyilatkozatban rögzítették, hogy egy olyan ernyőszervezetet szeretnének létrehozni, ami a TÉSZ-ek szövetsége (Union of Producer Organisations; UPO) lenne, melynek célja, hogy a hosszú távon biztosítsák a termékek elérhetőségét az európai piacokon egy egymást kiegészítő termékpalettával és együttműködő logisztikai rendszerrel - egyben a lehető legjobb értékesítési árakat érjék el az uniós kiskereskedelmi láncoknál.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az együttműködés nem csak kifejezetten kereskedelmi, értékesítési és logisztikai területeken valósulna meg: a nagyobb árualapból befolyó árbevételből biztosítanák tagjaik számára például új piacok elérését, a beszerzés területén előnyös pozíciók kialakítását, innovációs tevékenységet új fajták és technológiák kidolgozásával, a digitalizáció és a fenntarthatóság fejlesztésével, valamint a piaci változásokra adott rugalmasabb válaszokkal. A szándéknyilatkozat szerint a végső cél egy erős, vezető szereplő létrehozása a Benelux régióban. David Markowski, a The Greenery Board elnöke így nyilatkozott:

Úgy gondoljuk, hogy szervezeteink és a piac készen állnak erre az együttműködésre, és nagy lelkesedéssel várjuk a partnerség kialakítását és megvalósítását.

Marc Smets, a BelOrta elnöke kifejtette:

Ez az együttműködés számos lehetőséget kínál a termesztés és a piacra jutási feltételek javítására, beleértve az európai piacokra való szélesebb körű belépést. A kooperáció a tudásmegosztás és a működési hatékonyság szempontjából is előnyökkel jár.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?