Végleg búcsúzhatunk ettől az élelmiszertől? Eltűnhet a boltokból sokak nagy kedvence

Végleg búcsúzhatunk ettől az élelmiszertől? Eltűnhet a boltokból sokak nagy kedvence

agrarszektor.hu
Óriási bajban vannak az olasz gazdaságok: a megugró költségek miatt sokuknak nagy nehézséget okoz a termés feldolgozása. Emiatt attól lehet tartani, hogy eltűnhetnek a boltokból az olasz ételkülönlegességek. Az energiaválság miatt kialakult költségnövekedés egyébként a magyar konzerviparnak is komoly kihívást jelent, az aszály miatt kiesett termés pedig tovább rontja a feldolgozók piaci helyzetét.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Rendkívül nagy bajban vannak az olasz gazdák, de a feldolgozóipar szereplőinek sem rózsás a helyzete. A legnagyobb olasz gazdaszervezet, a Coldiretti szerint azonnali intézkedésekre van szükség az agrár-élelmiszeripar megmentéséhez - olvasható a Magyar Nemzet oldalán. A Coldiretti ezért rendkívüli megbeszélésre invitálta Daniele Franco gazdasági minisztert és Giancarlo Giorgetti gazdaságfejlesztési minisztert, ahol felhívták a politikusok figyelmét arra, hogy ha nem lépnek időben, a termelők és feldolgozók jelentős része kénytelen lesz csődöt mondani. Az egész Európát sújtó energiaválság súlyos terhet ró az ágazat szereplőire, az elszálló költségek miatt az olasz gazdaságok 13%-a már kritikus, bezárásközeli állapotban van, minden harmadik pedig veszteségesen üzemel, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

A szervezet szerint ez nem is csoda olyan gazdasági körülmények között, ahol a műtrágya ára 170%-kal, a takarmány átlagosan 90%-kal, a dízel 129%-kal, az öntözéssel kapcsolatos költségek pedig mintegy 300%-kal emelkedtek az elmúlt hónapokban. A feldolgozóiparnak is komoly érvágást jelent az áremelkedés. Az üvegek ugyanis a tavalyihoz képest 30%-kal, a konzervdobozok 60%-kal, a műanyag csomagolóanyagok pedig 70%-kal drágultak, de nőttek a tetrapack csomagolással, a címkékkel és a kartonpapírokkal kapcsolatos kiadások is. A Coldiretti becslése szerint a teljes élelmiszeripart sújtó árnövekedés összege 575 milliárd euró körüli, ami a teljes olasz GDP negyede, és csaknem 70 ezer agrár-élelmiszeripari vállalat négymillió munkavállalóját érinti valamilyen mértékben.

A helyzet az előttünk álló hónapokban tovább romolhat, s előfordulhat az is, hogy az európai háztartásoknak nélkülözniük kell a legkedveltebb olasz élelmiszereket, ugyanis erre az időszakra koncentrálódik a tipikus olasz élelmiszerek gyártása, feldolgozása, a gazdálkodók helyzete pedig bizonytalanná teszi a termékek piacra kerülését. Emiatt könnyen megeshet, hogy a különböző zöldségkészítményekből, szószokból, gyümölcslevekből, étolajakból, paradicsompüréből és borból is kevesebb készülhet idén a déli országban, a termékek ára pedig meredek emelkedésnek indulhat.

Az energiaválság miatti költségnövekedés a hazai konzervipari szereplőknek is komoly kihívást jelent, az idei aszály miatt pedig a feldolgozandó termés mennyisége is jócskán elmaradt a megszokottól. A terméskiesés miatt annyi kapacitás maradt kihasználatlanul az ágazatban, ami már az üzemek eredményes működését veszélyezteti.

A háború okozta bespájzolási kényszer érezhetően fokozza a keresletet, az aszály miatt azonban sajnos nem tudunk élni ezzel a lehetőséggel

- mondta el korábban Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke.

A szakember szerint az áremelések hazánkban is elkerülhetetlenek, a drágulás várhatóan a keresletet is visszafogja majd. A kereslet csökkenése már az olasz piacon is érzékelhető, egy korábbi felmérés tanulsága szerint az olasz vásárlók 51%-a számít arra, hogy a következő hónapokban vissza kell fognia az élelmiszerre fordítandó kiadásait, 18%-uk pedig inkább rosszabb minőségű, olcsóbb árut választana a megszokott termékek helyett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03