Aranyáron mérik idén a magyarok egyik kedvencét karácsonykor: mi történik itt?

Aranyáron mérik idén a magyarok egyik kedvencét karácsonykor: mi történik itt?

agrarszektor.hu
Komolyan a zsebébe kell nyúlnia a magyaroknak, ha idén karácsonykor is bejglit szeretnének enni. A hagyományos karácsonyi édességek akár 3-5 ezer forintba is kerülhetnek az idén a boltokban és a cukrászdákban. A Magyar Cukrász Ipartestület szerint az „ipari” termékek ugyan olcsóbbak lesznek, mint a cukrászdában kaphatók, ám ezeknek a minősége jóval gyengébb.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2022-ben a jó minőségű bejglik ára általában nagyjából 3 ezer forintról fog indulni, és megközelítőleg 4,5-5 ezer forint magasságában fog megállni - jelezte a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, Erdélyi Balázs. A szakember szerint biztosra vehető, hogy idén is megjelennek majd a piacon az ipari bejglik, amelyek a cukrászdában készült süteményeknél jóval olcsóbbak lesznek, de ezeknek általában a minősége is lényegesen rosszabb, a többségük valójában csak „bejglire hasonlító” termék - olvasható a Világgazdaság oldalán.

Erdélyi Balázs a 3-5 ezer forintos árakkal kapcsolatban megjegyezte, bár egyesek számára kissé nagynak tűnhet ez az árintervallum, de sajnos már a bejgli áránál is figyelembe kell venni azt a tényezőt, hogy ki mennyiért kapja a szolgáltatójától az energiát. Emellett az alapanyagárak is a duplájukra emelkedtek, 
ám ez nagyjából mindenkire egységesen érvényes, leszámítva azokat, akik egyszerre nagyobb mennyiséget tudnak megrendelni, hiszen ők általában jobb áron juthatnak hozzá az alapanyagokhoz - magyarázta a szakember. A Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke kitért arra is, hogy az energiaárak növekedése nem egyszerre jelentkezik a piacon, hiszen vannak szerencsésebbek, akiknek lekötött és még érvényben lévő szerződésük van. Nekik nem kell mindenképpen hatalmasat emelniük az áraikon. Akinek viszont lejárt a szerződése, vagy a szolgáltató egyoldalúan felmondta, azok most tízszeres áron tudnak csak újraszerződni. Ráadásul sok esetben két hónapot előre ki kell fizetniük a szolgáltatónak, szemben az eddigi gyakorlattal, amikor a fogyasztás után, tehát utólagosan rendezték a számlát. 

A jelentősen megnövekedett költségek miatt sajnos a többségnek drasztikusabban kell idén emelni az árakon, ha továbbra is minőségi termékeket és hagyományos technológiával készített bejgliket szeretnének kínálni a vendégeknek

- hangsúlyozta Erdélyi Balázs.

Otthon sem lesz olcsó mulatság a bejglisütés idén

Aki azonban úgy döntene, maga süti meg az ünnepi finomságot, annak is mélyen a zsebébe kell nyúlnia idén. A diós bejgli kedvelőinek például annak azzal kell számolnia, hogy a tölteléknek valót körülbelül 20%-kal drágábban kell megvennie, mint tavaly. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, míg 2021 októberében 4860 forint volt egy kiló tisztított dió átlagára, addig egy évvel később már 5750 forintot kértek érte. 

Tovább drágítja a sütést, hogy mind a tésztához, mind a töltelékhez szükség van vajra vagy margarinra, ezek ára pedig majdhogynem a duplájára nőtt egy esztendő alatt. Bár a tojás, a liszt és a cukor hatósági áras, ezek a termékek egyre többször hiányoznak a boltok polcairól, ami szintén okozhat problémákat az otthoni sütés során.

A karácsonyi szezon másik nagy kedvencénél, a szaloncukroknál is megfigyelhető a drágulás. Bár a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérése alapján egy magyar háztartás évente átlagosan 1 kilónyi szaloncukrot vásárol, az alapanyagok és az energia árának emelkedése ezek előállítási költségeit is jelentősen megnövelte, így idén jóval magasabb árakra kell felkészülnie a szaloncukrok kedvelőinek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06