Őrület, ami a piacokon zajlik: ennyiért árulják a magyar diót itthon

agrarszektor.hu
A hazánkban 2011 őszén azonosított dióburok fúrólegyek az elmúlt évekhez hasonlóan idén sem tétlenkednek. Ezen rovarok kártékony hatása évek óta komoly fejtörést okoz a kerttulajdonosoknak, hiszen a fúrólegyek nem csak a fák egészségét veszélyeztetik, de az általuk okozott károk miatt egyre kevesebb a minőségi csonthéjas termés, mely a kiskereskedelmi árképzésre is kihat.

Magyarországon először 2011-ben azonosították ezt a légyfajt, ám annak okán, hogy „inváziós” faj, gyorsan elterjedt hazánk számos területén, így jelenleg az ország minden jelentősebb diótermelő körzetében jelen van. A légy egynemzedékes, báb alakban telel. A nőstények a petéket a dió termésének friss zöld burkába helyezik el. A peterakás helyén 10-12 nap múlva kisebb sötét elszíneződés lesz, majd ahogy a lárvák táplálkoznak, besüppedő foltok jelennek meg a dióburkon. Ilyenkor a dió rothadásnak indul és rászáradhat a dióra. A dióbél ilyenkor használhatatlan lesz, összezsugorodik, megfeketedik, megpenészedik - írja a HelloVidék.

Magyarországon a nyugati dióburok-fúrólégy júliustól október közepéig rajzik. Ez a hosszú, elhúzódó rajzás komoly problémát okoz, és kihívás elé állítja a szakembereket. A légy lárvái a termés 90-95%-át is tönkre tudják tenni, ami azt jelenti, hogy szinte alig találunk majd a piacokon magyar dióbelet, azt is igen borsos áron.

A HellóVidék felkereste a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát (NAK), hogy megtudjuk, milyen károkozások figyelhetők meg a fúrólegyek nyomán az idei évben. Kérdésünkre Pécsek Imre, a NAK kommunikációs munkatársa figyelmünkbe ajánlotta a NAK hetente megjelenő kutatását az aktuális kártevők egyedszámáról, melynek a dióburok-fúrólégy nyomon követése is része. Az adatokból kiderül, hogy a dióburok fúrólégy egyedszáma igen változó képet mutat az ország területén, míg Maroslele és Siklós előrejelző pontokon nem fogtak imágókat.

A dió árának emelkedésében nagy szerepe van a tavaszi fagyok miatti terméskieséseknek, a kártevők munkájának és az ellenük való védekezésnek, valamint az élőmunka gyorsan növekvő költségeinek is. Bár a NAK arra még nem tudott egyértelmű választ adni az idén várható terméskiesésről, illetve a 2022-es év végi várható árakról, a KSH adataiból egyértelműen látszik, hogy az elmúlt években nagyon megugrott: 2019-ben a tisztított dió éves fogyasztói ára 4130 forint volt, míg 2020-ban 4330 forint, 2021-ben pedig 4630 forintra rúgott. Amennyiben a tendencia tovább folytatódik és a dióburok fúrólegyek rongálása is számottevő lesz, az idei diótermést igencsak horror áron fogjuk tudni beszerezni. A Budapesti Nagybani Piac legutóbbi - 2022. szeptember 1-jei - kínálati árlistája szerint a dióbél kilója jelenleg 3300-3800 forint között mozog. 

Az interneten keresgélve azonban ennél drámaibb árakat is találhatunk, több webshop 4990 és 5990 forint közötti áron adja a dióbél kilóját. Tekintettel arra, hogy egy rúd karácsonyi bejglihez legalább 25-30 dkg dióbélre van szükség, az ünnepi süteményekhez reális a minimum egy kilogramm dió beszerzése, így igencsak drága mulatság lesz idén az ünnepi kedvenc.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?