2023. október 1. vasárnap Malvin
Döbbenetes hírek érkeztek: durva, ami a műtrágyapiacon zajlik Európában

Döbbenetes hírek érkeztek: durva, ami a műtrágyapiacon zajlik Európában

2022 nyarán és őszén komoly aggodalmakat okozott a mezőgazdasági ágazat szereplőinek, hogy az elszálló földgáz- és energiaárak miatt több európai műtrágyagyártó is leállította az üzemeit, vagy - a teljes leállás elkerülése végett - minimálisra csökkentette a gyártást. Emiatt azonban többen attól tartottak, hogy a következő szezonra nem áll majd elegendő műtrágya a termelők rendelkezésére, ami pedig lesz, azt az egyébként is brutális árakhoz képest is még drágábban lehet majd beszerezni. Végül azonban lett elég import műtrágya az Európai Unión kívüli országokból, Észak-Afrikából, az Egyesült Államokból és Oroszországból, ugyanakkor az európai termelés még nem állt teljesen talpra. Az Agrárszektor ezért arról kérdezte az ágazat szereplőit, hogy mit kell tudni a hamarosan elkezdődő szezont illetően, valamint hogy mi várható a közeljövőben.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Bár a földgáz és a villamos energia ára már 2021 őszén elkezdett emelkedni, az árak elszállásának a végső lökést a tavaly februárban kitört orosz-ukrán háború adta meg. A nyár elejére azonban már egyre nagyobb gondot okoztak az európai műtrágyagyártóknál az egy évvel korábbihoz képest többszörösére emelkedett árak, és egyre több gyár termelése állt le teljesen, vagy esett vissza annyira, hogy még épp ne kelljen kikapcsolni a gépeket. Ezzel együtt pedig fokozatosan jelentek meg az aggályok, hogy vajon lesz-e elég műtrágya az európai piacokon a következő szezonban, és ha igen, milyen gyártmányú és mennyiért?

A bizonytalan nyár és ősz után viszont egy kedvezőbb időszak jött, az év végére jelentős csökkenést lehetett megfigyelni a földgáz és a villamos energia árában. Ezzel együtt pedig a műtrágyagyárakban is újra elindult a termelés. De mi várható a hamarosan elkezdődő tavaszi szezonban? Mennyiért tudják majd beszerezni a termelők azt a műtrágyát, ami tavaly az egy évvel korábbi ár duplájába került? Az Agrárszektor erről kérdezte az ágazat szereplőit.

Az európai műtrágyagyártás helyzete a tavaly nyári-őszi megtorpanás után most rendeződni látszik, beindultak a környéken levő gyárak - jelentette ki Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. közép-kelet-európai vezetője. A szakember elmondta, hogy az osztrák gyárban nem állt meg a termelés, a szlovákiai üzemben pedig volt ugyan leállás, de karbantartás miatt. A tavalyi év során a Nitrogénművek is leállt néhány hónapra, de azóta már ott is újraindult a termelés. A horvátországi gyár még nem indult újra, amit a nemrég bejelentett tulajdonosváltás is befolyásol, ami pedig Romániát illeti, az ottani gyár nem indult még el, és valószínűleg nem is fog már ebben a szezonban.

Balássy Ákos szerint nem kell attól tartani, hogy a mostani szezonra nem lenne elég műtrágya, ugyanis az Európán kívülről érkező import pótolni fogja a kieső kapacitásokat, ami viszont továbbra sem jelenti, hogy minden pillanatban mindenhol a megfelelő készlet rendelkezésre fog állni. Ha csak a régióban elhelyezkedő gyárakat nézzük, ezek termelése is el tudná látni a helyi piacokat - emelte ki a szakember, hozzátéve, hogy 2022-es nyári-őszi leállások miatt és az import árának jelentős előnye miatt soha nem látott mértékben pörgött fel a műtrágyaimport. A saját gázzal rendelkező harmadik országok sokkal olcsóbban tudják előállítani a műtrágyákat, így velük szemben az európai gyártók egyszerűen nem tudnak gazdaságosan gyártani. A műtrágyák árában már érvényesülnek a megnövekedett előállítási költségek, ezek hajtották fel az import termékek árát is, de ahogy Balássy Ákos rámutatott, pillanatnyilag a piacokon egy erős visszarendeződés látható a Nitrogén műtrágyák árait illetően. Ez a felhasználás kezdetével rövidesen megáll, vagy újra emelkedésnek fog indulni.

Éri Ferenc, a Yara International értékesítési vezetője kevésbé volt optimista az európai műtrágya-előállítást illetően. Mint mondta, nem indult még be a termelés, és az európai nitrogéngyárak vagy állnak, vagy technikai minimumon vannak, azaz olyan szinten termelnek, hogy ne kelljen leállítani az üzemet. A szakember ugyanakkor megerősítette, hogy Magyarországon lesz elég műtrágya, bár ennek az egyik oka az, hogy eléggé erősen lecsökkent a kereslet a termelők részéről. Emellett az is jelentős faktor, hogy átalakult a szántóföldi kultúrák aránya: a kalászosok részaránya nőtt, a repcéé pedig lecsökkent.

Éri Ferenc emellett beszélt arról is, hogy bár a magyarországi műtrágyagyártásban komoly, 400 ezer tonnás kiesést okozott az, hogy a Nitrogénművek 3-4 hónapra leálltak, ezt a felpörgő import tudta ellensúlyozni, így összességében elmondható, hogy nem lesz hiány a piacon. A megnövekedett előállítási költségek azonban nem érvényesülnek a kész termékek áraiban, mi több, komoly csökkenés tapasztalható ezen a téren. A szakember elmondta, hogy amíg tavaly októberben 1 tonna pétisó 400 ezer forint volt, mostanra már 200 ezer alatti áron is hozzá lehet jutni ehhez a műtrágyához.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 1. 18:09