Érik a műtrágya-krízis: bármikor beüthet a hiány Európában

Érik a műtrágya-krízis: bármikor beüthet a hiány Európában

agrarszektor.hu
Az életben maradásért küzdenek az európai műtrágyagyártók, miután az elszabadult földgázárak több gyártót is az előállítás visszafogására, vagy épp leállítására kényszerítettek. Az uniós szereplőket tömörítő érdekképviselet, a Fertilisers Europe keményen bírálta az Európai Uniót az energiaválságot előidéző politikája és az Oroszországgal szembeni szankciók miatt. A gyártók arra figyelmeztetnek: ha a helyzet nem változik, az nemcsak a növénytermesztésre, de sörgyártásra is drasztikus következményekkel járhat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Uniós szintű válságkezelést sürgetnek az európai műtrágyaipar szereplői. Meglátásuk szerint az orosz-ukrán háború és az Oroszországgal szemben hozott szankciók tovább súlyosbították az energiaválságot, és a régóta tartósan magas, és várhatóan tovább emelkedő földgázárak miatt jelentős versenyhátrányba került az európai műtrágyaipar - közölte a Fertilisers Europe. Az ágazatot képviselő európai szövetség rámutatott, hogy példátlan válsággal néz szembe a műtrágyapiac, mivel egy év alatt több mint 1000%-kal emelkedett az ágazat számára legfőbb energiahordozó, a földgáz ára, a műtrágya-előállítás során termelési költségek 90%-át pedig ez adja - írta meg a Világgazdaság.

Az energiahordozóért az európai szereplőknek több mint tízszer többet kell fizetniük, mint az Egyesült Államokban. Ez a piaci versenyben jelentős hátrányt okoz és veszélybe sodorja az élelmiszer-biztonságot is. Az európai ágazati érdekképviselet arra figyelmeztette az uniós döntéshozókat, hogy az Oroszországból érkező földgáz importját, így a kontinens energiafüggőségét nem lehet a műtrágyagyártás tönkretételével csökkenteni.

A Fertilisers Europe arra figyelmeztetett, hogy az Európai Uniónak sürgősen felül kell vizsgálnia energia- és földgázpolitikáját annak érdekében, hogy az európai mezőgazdasági termelés biztonságát fent lehessen tartani és a gyártók ne a kontinensen kívül folytassák működésüket.

A leállások jelzik, mekkora a baj valójában

A szövetség arra is felhívta a figyelmet, hogy több üzem leállásra, vagy a termelés jelentős visszafogására kényszerül az energiaválság miatt. Ezekről a leállásokról és termeléscsökkentésekről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Veszélyben a sörgyártás?

Az üzemek leállása az iparág melléktermékét, a szén-dioxid hozzáférhetőségét is korlátozza, aminek tovagyűrűző hatása más iparágakban is komoly gyártási nehézségekhez vezet. A sörgyártók is jelezték: az energiaválság műtrágyaiparra gyakorolt katasztrofális hatásainak ők is áldozataivá válnak. Félő, hogy a szénsavas italokhoz szükséges, kevés ideig tárolható, így azonnali felhasználást igénylő szén-dioxid-előállítás a műtrágya gyártásának visszafogásával azonnali ágazati katasztrófához vezethet a söriparban is.

A brit kocsmatulajdonosok, a lengyel sörgyártók és a kisüzemi sörfőzdék a műtrágyapiaci feszültségek hírére szabályosan pánikba estek. A gyárak mellett a vendéglátást is érzékenyen érintené egy komolyabb piaci krízis - állapította meg a Politico.

Összességében elmondható, hogy - hacsak nem csökken a földgáz ára, vagy az ágazat nem kap uniós mentőövet az ágazat, gyakorlatilag hozzáférhetetlenné válhatnak a világ legnagyobb részén a műtrágya. A Fertilisers Europe a szankciós és energiapolitika azonnali megváltoztatását látja az egyetlen megoldásnak. A műtrágya ugyanis nélkülözhetetlen a mezőgazdaságban, a növénytermesztésben, alkalmazása nélkül a jelenlegi terméshozamoknak csak a töredékét tudnák betakarítani a gazdálkodók. Ráadásul a szer használatára, kedvező hatásának kifejtésére csak nagyon korlátozott időszak áll rendelkezésre. A világ legnagyobb műtrágya-előállítója Oroszország, ám szintén a szankciós politika miatt az orosz műtrágya korlátozottan értékesíthető a világpiacon, ráadásul a szállítás is jelentős nehézségekbe ütközik. A legutolsó hírek szerint már zajlanak a tárgyalások az oroszok, az ukránok és a NATO között a török műtrágyák tengeri exportját illetően.

 

A szakértők szerint a globális műtrágyahiány önmagában árfelhajtó hatású, vagyis a piaci krízis tartósan magas szinten tarthatja az alapanyagok, és gyakorlatilag minden élelmiszer árát. Ráadásul a legszegényebb országokban jelentősen nő az éhezők száma, de a fejlett gazdaságokban is terhet jelent a dráguló élelem, immár a közepes keresetű háztartásokban is. A műtrágyapiaci válság egyelőre nem érződik az árakban, de a következő hónapokban minden bizonnyal megjelenik a fogyasztóknál is. Szintén a következő hónapokban épülhet be a fogyasztói árakba az egész Európát sújtó aszály, illetve annak következményei.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?