Óvatosak a műtrágyapiac szereplői, de így is megégethetik magukat

Óvatosak a műtrágyapiac szereplői, de így is megégethetik magukat

Bár még csak augusztus közepén vagyunk, már most egy "rendkívül izgalmas" év áll a műtrágyagyártók és -kereskedők mögött. A tavalyi brutális drágulások után 2023 elején egy erős visszaesés volt megfigyelhető az árakban, amelyet aztán mind a termelők, mind kereskedők, mind a gyártók megéreztek. Az Agrárszektor által megkérdezett szakemberek szerint az elmúlt időszak veszteségei mindenkit óvatosságra intettek, és a gyártástól a forgalmazáson át a vásárlásokig mindenütt a kivárás jellemző. Ha pedig a piac nem mozdul időben, annak komoly következményei lehetnek a jövőre nézve.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Roppant izgalmas volt az idei év a műtrágyagyártók számára. Míg 2022-ben az esetleges leállások ellenére is maradt a gyártás-eladás rutin, idén nagyon sok kereskedőnél okoztak problémát a beragadt, magas árú készletek. Ebből kifolyólag sokan nem is mertek új készleteket vásárolni – mondta el az Agrárszektor kérdésére Balássy Ákos, az EuroChem Agro Hungary Kft. magyarországi vezetője. A szakember rámutatott, hogy a műtrágya egy olyan jellegű tömegáru, amelynél a beszállítási lánc minden egyes szereplőjének előre kell gondolkodnia és terveznie. Idén azonban senki nem mert vásárolni, mivel a kereskedőknek az előző szezonból komoly készleteik maradtak, ezek tárolása pedig egyre többe kerül. Csak a készletfinanszírozási „drágulás” jelenleg havi 1-2%-os, vagyis ha a kereskedők ennél kisebb áremeléseket alkalmaznak, akkor már veszteségük keletkezik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Balássy Ákos beszélt arról is, hogy a 2023-as évben a termelők se nagyon vásároltak műtrágyákat, sokan úgy gondolkodtak, hogy lesz még olcsóbb, vagy hogy most nincs rá akkora szükségük, de a kedvezőtlen terményárak se lendítették fel a vásárlási kedvet. Ami az elmúlt hetek történéseit illeti, a szakember elmondta, hogy a piac felszippantotta az NPK műtrágyákat, a hazai gyártók pedig foszfor- és káliumhiánnyal küszködnek. A gondokat tetézi, hogy az importőröknek sincs ezekből a termékekből.

Ez a helyzet azért alakulhatott ki, mert a termelők túl sokáig vártak, a kereskedők és az ellátási lánc pedig rájuk várt túl sokáig

- jelentette ki Balássy Ákos.

Az EuroChem Agro Hungary Kft. magyarországi vezetője elmondta, hogy a nitrogénnél a hazai és nyugat-európai gyártók elkezdték emelni az árakat, mivel a német kereskedők elkezdtek vásárolni, és erre mindenki reagált. De nemcsak a MAS-nál, a karbamidnál is emelkednek az árak. Hogy ezek hol fognak megállni, azt még nem lehet tudni, a tényleges felhasználásukig még sok minden történhet - közölte a szakember.

Arra a kérdésre, hogy várható-e valamiféle megnyugvás a piacokon, Balássy Ákos kifejtette, hogy jelenleg sokan szereptévesztésben vannak, vagy pozíciójuk, ismeretüket és képességiek rosszul mérik fel. A terményárak olyan hektikusan alakulnak, hogy a termelők kétszer meggondolják, mikor adják el, ami viszont könnyen átválthat spekulálásba. A műtrágya-kereskedőknél pedig hasonló folyamatok tudnak lejátszódni. A szakember kiemelte, hogy

idén tavasszal az árcsökkenés sok kereskedőnek veszteséget hozott. Ez az emlék még friss, a „fájdalom” jelentős ezért nem mernek nagyobb pozíciókat kötni. Ami termelői igény van, azt beszerzik, de nem készleteznek előre.

Balássy Ákos beszélt arról is, hogy a műtrágya-előállítás folyamatos a gyártóknál. A Nitrogénművek, az Agrofert és a Borealis is gyártanak, igaz a szlovák gyár épp tervezett leállásra készül, de például a horvát Petrokemijánál nemrég tulajdonosváltás volt, és a gyár azóta nem sem indult be, az új tulajdonos pedig a tervezett importot sem kezdte meg. Hasonló a helyzet Romániában, az ottani üzem is áll. Ukrajna felől - érthető okokból - nem nagyon fog áru érkezni Magyarországra, Lengyelországból pedig minimális tételekre lehet számítani, mivel a lengyelek nem engedik be az orosz importot, ami lehetővé tette a helyben gyártott áru exportját. A Litván kormány szankciókhoz való hozzáállása miatt a Európa legnagyobb foszforműtrágya gyára a Lifosa is áll. A tulajdonos Eurochem bejelentette, hogy amennyiben a litván kormány továbbra is blokkolja a tevékenységet, úgy októberben megkezdi a 900 főt foglalkoztató gyár bezárását. Összességében azt lehet elmondani, hogy kisebb lett a kínálat.

A szakember szerint jövőre nézve az a legfontosabb kérdés, hogy a gyártók meddig tudják finanszírozni magukat a gyártást és a készletezést illetően, és meddig tudják raktározni a legyártott árut. A tárolás és finanszírozás egyre drágább, ráadásul a raktárkapacitások is végesek. Látni kell, hogy a gyártóknak se korlátlanok a lehetőségeik. Ami a termelőket illeti, esetükben pedig az a kérdés, hogy mikor kezdenek el vásárolni. Amit biztosan tudunk: a növényeknek szükségük van tápanyagra ahhoz, hogy mennyiséget és minőséget is és ez által hasznot tudjanak termelni. Ahogy megtapasztaltuk a termelők az alacsony terményárak ellenére sem mondtak le az NPK műtrágyák használatáról, tavasszal pedig garantáltan nem tudnak lemondani a nitrogén műtrágyákról. A kérdés csak az, a termelők várnak tovább a vásárlásaikkal - kockáztatva ezzel a ellátást - vagy a gyártók engednek az árból hamarabb, elősegítve ezzel az értékesítést. Ha nem mozdul meg időben a piac, annak komoly következményei lehetnek a következő időszakra nézve, ahogy ezt a jelenlegi NPK helyzeten megtapasztalhattuk.

Hasonlóan látja a helyzetet a Sprinter Agroport Kft. ügyvezetője is. Szabó Lehel kérdésünkre elmondta, hogy az idei év eléggé változatos volt mostanáig. A 2022-es évet nagyban meghatározta a műtrágya árak elszállása, amire az áruhiány és a gázárak korábban nem látott mértékű emelkedése is hatással voltak. Emiatt sok gyár le is állt, vagy legalábbis csökkentett kapacitással működött. A szakember szerint tavaly nagyon sokan bevásároltak műtrágyából, a termelők és a kereskedők egyaránt.

A pétisó tavaly november-december környékén 330-400 ezer forintba került tonnánként, nem számolva az áfát. Ez idén februárra visszaesett 100 ezer forintra, amit mindenki veszteségként élt meg. A vásárlási kedv megcsappant tavaszra, sok termelő kihagyta a műtrágyázást, vagy csak kevesebbet juttatott ki

- közölte Szabó Lehel.

A szakember szerint most augusztusban kezdett csak el élénkülni a vásárlási kedv, és 1-2 hónap alatt megint mintegy 50%-kal emelkedtek az árak. A jövőt illetően Szabó Lehel szerint arra lehet számítani, hogy megint spórolás lesz, és mindenki meghúzza kicsit a nadrágszíjat. A termelők és a kereskedők kétszer is meg fogják gondolni, hogy mikor vásároljanak, és senki se fog nagyobb mennyiségeket venni. A termelők pontosan annyi műtrágyát fognak vásárolni, amennyire szükségük lesz, a kisebb- és közepes méretű kereskedők pedig csak minimálisan fognak betárazni a műtrágyákból, kizárólag abban az esetben fognak csak nagyobb mennyiségeket vásárolni, ha lesz rá határozott megrendelés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?