Nem pörög a műtrágyabiznisz Magyarországon: sok inputról mondanak le a gazdák

Nem pörög a műtrágyabiznisz Magyarországon: sok inputról mondanak le a gazdák

agrarszektor.hu
Az elmúlt bő egy év a műtrágyák és a növényvédő szerek piacát is nagyban átalakította. Előbbi árai 10-40 százalékkal haladták meg a tavalyi szintet 2023 első három hónapjában, de a karbamid alig drágább, mint egy éve, a szuperfoszfát pedig kicsivel még olcsóbb is. A műtrágya-értékesítés 2023 I-III. hónapjaiban pedig az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 39 százalékkal csökkent. Ráadásul a tavalyi rendkívül száraz év ismeretében a gazdák megfontoltabban készülnek a következő idényre a beszerzéseket illetően.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Igen hullámzó a műtrágyapiac és a növényvédőszer-piac Magyarországon. Tavaly elképesztő módon lőttek ki az árak az inputanyagok esetében is. 2023 azonban változást hozott el ezen a területen is: az AKI adataiból kiderült, hogy idén januárban az egy hónappal korábbihoz képest közel 27 százalékkal esett vissza az értékesített műtrágya mennyisége a megfigyelt termékekből. A legkeresettebb műtrágya a mészammon-salétrom (MAS) volt, amit a karbamid követett. Ezt jól mutatja az is, hogy a teljes havi értékesítés 88 százalékát a MAS és a karbamid forgalma adta. Beszédes adat az is, hogy 2022. januári kereslethez viszonyítva a műtrágyaforgalom 60 százalékkal maradt el a vizsgált hónapban. Ugyanebben az összehasonlításban a MAS eladott mennyisége 60 százalékkal, míg a karbamidé 35 százalékkal esett vissza.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ammónium-nitrát (AN) iránti kereslet azonban már közel az ötödére esett vissza. A legnagyobb árcsökkenés az AN esetében történt (-17 százalék) és a legjelentősebben a Nitrosol, DAM ára nőtt (+15 százalék) az egy hónappal korábbihoz mérten. Az ammónium-nitrát ára a 2022. júliusi árszintre esett. A megfigyelt műtrágyák értékesítési árai az elmúlt év januárjához viszonyítva, mintegy 1,3–2,3-szer lettek magasabbak. Amennyiben 2021 januárjához hasonlítjuk az árakat, akkor 3,5-6,8-szeresére módosultak a tárgyhónapban

- írja az AKI.

Megfontoltabbak lettek a gazdák növényvédelmi fronton

2023 januárjában, az egy hónappal korábbihoz mérten növényvédő szerekből volumenben három és félszer többet adtak el a forgalmazók. A gombaölők forgalma az 1,4-szeresére, a gyomirtóké 1,3-szeresére, míg a rovarölőké öt és félszeresére nőtt a bázishónaphoz képest - ez elsősorban a talajfertőtlenítő szereknek köszönhető. A tárgyhavi eladások, az előző év januárjához viszonyítva, 33 százalékkal nagyobbak voltak, ezen belül is a rovarölőké az 1,6-szeresére, míg a gombaölőké és a gyomirtóké valamivel kevesebb mint a felével esett vissza. A növényvédő szerek iránti kereslet ebben az időszakban elsősorban a talajfertőtlenítésekről szól, a tavalyi rendkívül száraz év ismeretében a gazdák megfontoltabban készülnek a következő idényre a beszerzéseket illetően.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogyan az Agrárszektor is megírta, a korábbi jelentős drágulás, valamint az ellátási gondok a keresletet szintén visszavetették, a belföldi értékesítés 39 százalékkal mérséklődött egy év alatt. A kereslet változását okozta az is, hogy az EU a talaj és a természetes vizek nitrogén- és a foszforszintjének visszaszorítására törekszik, ezért a termelők új megoldásokat keresnek. Egyre keresettebb például a szerves trágya, de tápanyagpótlás mellett a talajélet fenntartása, a nedvességtartalom biztosítása is felértékelődött. Hozzátették, hogy a növényvédőszerek értékesítése hasonló mértékben, 37 százalékkal esett vissza éves összevetésben. Egyedül a gombaölők eladása nem változott, miközben a rovarölőké és a gyomirtóké jelentősen csökkent, és a termékek árai is szinte kivétel nélkül nagy mértékben, akár 50 százalék felett drágultak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Komoly csökkenések az idei első negyedévben

A műtrágya-értékesítés 2023 I-III. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 39 százalékkal csökkent. Bár az értékesítési átlagárak 2023 első negyedévében folyamatosan mérséklődtek, a műtrágyák iránti kereslet jóval elmaradt az időszakra jellemző forgalomtól. Nemcsak ez EU szabályozása (elsődlegesen a talajokban és a vizekben a nitrogén és a foszfor többszörös jelenléte elleni intézkedések), hanem az elmúlt másfél-két év hatalmas árrobbanása és ellátási bizonytalansága miatt a gazdák más, alternatív megoldásokat kellett, hogy keressenek a biztos termés érdekében. Nemcsak a talajok tápanyagának állandó pótlása biztosítja az eredményes gazdálkodást, hanem a talajélet fenntartása, a talaj minőségének és nedvességtartalmának folyamatos megléte. Ezen felül előtérbe került a no-till technológia, a fejtrágyázás, a biostimulátorok és a szerves trágya használata. A tárgyidőszaki árak az előző év ugyanazon időszakához képest még mindig 10-40 százalékkal magasabbak voltak, bár egy-két termék ára a tavalyi szintre mérséklődött (szuperfoszfát, karbamid).

A növényvédő szerek esetében a 2023. I-III. havi adatok alapján megállapítható, hogy a megfigyelt termékekből 37 százalékkal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. A különböző kategóriák közül a gombaölők értékesített volumene nem változott 2022 első negyedévéhez mérten, ezzel szemben a rovarölőké 35, míg a gyomirtóké 37 százalékkal csökkent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03