Fordulat a piacon: elképesztő, mennyi műtrágyát vettek nyáron a magyar gazdák

Fordulat a piacon: elképesztő, mennyi műtrágyát vettek nyáron a magyar gazdák

agrarszektor.hu
2023 harmadik negyedévében tehát az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 66 százalékkal több műtrágya és két és félszer több növényvédő szer került a gazdákhoz. A műtrágyák esetében az értékesítési átlagárak 50 százalékkal mérséklődtek, ezzel szemben a növényvédő szereké 3-68 százalékkal emelkedett a 2022-es árszinthez képest. A műtrágyák tekintetében a mészammon-salétrom forgalma háromszorosára nőtt, a karbamidé felére csökkent. A gombaölők és a gyomirtók forgalma a csapadékos időjárásból kifolyólag nőtt, a rovarölőké viszont több mint 50 százalékkal esett vissza.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2023 júliusában az egy hónappal korábbihoz képest a felével kevesebb műtrágyát értékesítettek a kereskedők a megfigyelt termékekből, ugyanakkor a 2022-es év július havi értékesítéséhez viszonyítva pedig megközelítőleg azonos volumen fogyott a vizsgált műtrágyákból - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Agrárstatisztikai Információs Rendszerének (ASIR) legfrissebb adatai alapján készült kiadványából. A tárgyhónapban a legkeresettebb műtrágya továbbra is a mészammon-salétrom (MAS), illetve a Nitrosol, DAM voltak. A teljes havi értékesítés 82%-át a MAS és a Nitrosol, DAM forgalma adta. A MAP forgalma is ebben az évben július hónapban volt a legmagasabb, a legtöbbet ebből az összetett műtrágyából a harmadik negyedévben értékesítik. A MAS és a Nitrosol, DAM tárgyhavi eladott mennyisége 33%-kal haladta meg az előző év azonos időszakának volumenét. Az AN aránya a tárgyhónapban 1:5 volt a karbamidhoz képest. Az előző év azonos időszakában ez az arány még 1:2 volt. Az értékesítési árak a vizsgált hónapban - az ammónium-nitrát 9,5%-os növekedésének kivételével - egyhangúlag csökkentek 2023 júniusához képest. A MAS, a Nitrosol, DAM és a karbamid ára 6-8%-kal mérséklődött, a többi megfigyelt termék ára több mint 30%-kal esett vissza a tárgyhónapban az előző hónap áraihoz viszonyítva. A legtöbb termék értékesítési ára közel a felére csökkent az elmúlt év júliusához mérten a közölhető adatok alapján, a szuperfoszfát ára azonban 1,4%-kal magasabb lett.

EZ IS ÉRDEKELHET

2023 augusztusában az egy hónappal korábbihoz képest ötször több műtrágyát értékesítettek a kereskedők a megfigyelt termékekből. Az előző év azonos hónapját nézve pedig közel háromszoros volumen fogyott a vizsgált műtrágyákból. A tárgyhónapban a legkeresettebb műtrágya továbbra is a mészammon-salétrom (MAS), illetve a Nitrosol, DAM voltak. A teljes havi értékesítés 82%-át a MAS és a Nitrosol, DAM forgalma adta, ezekből majdnem hatszor annyit adtak el, mint egy évvel korábban. A kálium-klorid forgalma is erősödött a vizsgált hónapban, az értékesítés volumene megegyezett a tavaly augusztusival. A korábbi években a kálisó iránt viszont másfél-kétszer nagyobb volt az érdeklődés. Az ammónium-nitrát (AN) aránya a tárgyhónapban 1:3 volt a karbamidhoz képest. Az előző év azonos időszakában ez az arány 1:12 volt. Az értékesítési árak a vizsgált hónapban a legtöbb termék esetében 1-20%-kal nőttek 2023 júliusához képest, a MAS-é a legnagyobb mértékben, amelyet elsősorban a kereslet növekedése generált. Az AN és a Nitrosol, DAM ára ezzel szemben csökkent, előbbié 12%-kal, utóbbié pedig 2%-kal. A megfigyelt termékek értékesítési ára a múlt év augusztusához mérten közel a felére esett a közölhető adatok alapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

Idén szeptemberben az egy hónappal korábbihoz képest 40%-kal kevesebb műtrágyát értékesítettek a kereskedők a megfigyelt termékekből, ugyanakkor az elmúlt év azonos havi értékesítésével szemben közel 20%-kal több fogyott a vizsgált műtrágyákból. A tárgyhónapban a legkeresettebb műtrágya a mészammon-salétrom (MAS), illetve az NPK 15-15-15 voltak. A teljes havi értékesítés 73%-át a MAS és az NPK 15-15-15 forgalma adta, az előző év szeptemberéhez viszonyítva pedig a MAS iránti kereslet 30%-kal, míg a NPK 15-15-15-é 60%-kal emelkedett. A kálium-klorid forgalma 2022-ben és 2023-ban is a harmadik negyedévben - a korábbi évekhez képest - kevesebb mint a felére esett vissza: a korábbi években ugyanebben az időszakban 20-25 ezer tonna fogyott belőle, míg idén és tavaly mindössze 10-11 ezer tonna. Az ammónium-nitrát (AN) aránya a tárgyhónapban 1:2 volt a karbamidhoz képest. Az előző év azonos időszakában ez az arány 1:30 volt. Az értékesítési árak a vizsgált hónapban vegyesen mozogtak. 2023 augusztusához képest a szuperfoszfát ára csökkent a legnagyobb mértékben, 15%-kal, míg a karbamidé csaknem ennyivel, 12%-kal nőtt. A megfigyelt termékek értékesítési ára a múlt év szeptemberéhez mérten legalább a felére vagy az alá esett. A legnagyobb mértékben, 68%-kal, a MAS ára csökkent.

A növényvédő szerek tekintetében is az augusztus volt a legerősebb hónap

2023 júliusában a megfigyelt szerek értékesített volumene 40%-kal maradt el az egy hónappal korábbi növényvédőszer-forgalomhoz képest. A gombaölők és a gyomirtók iránti kereslet a kétharmadára esett vissza, míg a rovarölőké a negyedére apadt. A gombakárosítók és a gyomok a hűvösebb, csapadékosabb időjárás miatt nagyobb mértékben voltak jelen a megfigyelt időszakban. A tárgyhavi növényvédőszer-eladások volumenben 44%-kal haladták meg az előző évi júliusi forgalmat. Ezen belül a múlt év júliusában a megfigyelt gombaölők és gyomirtók forgalma közel 60%-kal, illetve 50%-kal növekedett, míg a rovarölőké 23 százalékkal kisebb lett. A tárgyhavi értékesítési árak az egy hónappal korábbihoz képest ismét vegyesen mozogtak. Volt olyan termék, amelynek az ára 27%-kal nőtt, de olyan is, amelyé 15%-kal csökkent. A 2022. júliusi árakhoz képest a megfigyelt termékek értékesítési árai jóval, akár 59%-kal is magasabbak voltak, néhány termék kivételével, amelyek ára 29-50%-kal is csökkent.

Idén augusztusban a megfigyelt szerek értékesített volumene közel a háromszorosára emelkedett az egy hónappal korábbi növényvédőszer-forgalomhoz képest. A rovarölők iránti kereslet a kétszeresére, míg a gyomirtóké a négyszeresére nőtt. A gombaölőkből a kereskedők az előző havi mennyiségnek a harmadát értékesítették. A tárgyhavi összes növényvédőszer-eladás volumenben viszont 4,5-szer haladta meg az előző évi augusztusi értékesítést. A tárgyhavi értékesítési árak az egy hónappal korábbihoz képest ismét vegyesen mozogtak, volt olyan termék, amelynek 16%-kal emelkedett az ára, másé 27%-kal visszaesett. Az egy évvel korábbihoz képest augusztusban az értékesítési árak jellemzően jóval, akár 150%-kal magasabbak voltak, de olyan termék is volt, amelynek az ára 50%-kal csökkent.

2023 szeptemberében a megfigyelt szerek értékesített volumene a felére esett az egy hónappal korábbi növényvédőszer-forgalomhoz képest. A rovarölők és a gyomirtók iránti kereslet közel 50%-kal csökkent, míg gombaölőkből a kereskedők az előző havi mennyiségnek az ötödét értékesítették. A talajfertőtlenítő szerek között volt olyan, amelyből egyáltalán nem történt értékesítés. A tárgyhavi összes növényvédőszereladás 20%-kal maradt alatta az előző évi szeptemberi volumennek. A szeptemberi értékesítési árak az egy hónappal korábbihoz képest ismét vegyesen mozogtak, volt olyan termék, amelynek 38,2%-kal nőtt az ára, más növényvédő szeré ugyanakkor 21,3%-kal csökkent. A vizsgált hónapban az értékesítési árak jóval, 10-56%-kal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, néhány termék kivételével, amelynek a felére csökkent az ára.

Jóval több műtrágyát és növényvédő szert vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban

2023 harmadik negyedévében tehát az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 66%-kal több műtrágya került a gazdákhoz. A termékkörön belül a mészammon-salétrom forgalma élénkült a leginkább, amely közel a háromszorosára nőtt. Ezzel szemben a karbamid iránti kereslet a felére apadt. Az előző tárgyidőszak áraihoz mérten a mészammon-salétrom ára csökkent a legnagyobb mértékben a megfigyelt időszakban. A legtöbb termék esetében átlagosan 50% körül alakult az árak mérséklődése.

A növényvédő szerek esetében 2023-ban a július-szeptember havi adatok alapján megállapítható, hogy a megfigyelt termékekből közel két és félszer többet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. A gombaölők értékesített volumene 6%-kal nőtt 2022 harmadik negyedévéhez mérten a csapadékosabb tavaszi-nyári időjárásnak köszönhetően. Ezzel szemben a rovarölők forgalma 56%-kal kevesebb, míg a gyomirtóké 3,5-ször több lett. A vizsgált termékek értékesítési átlagára egy-két termék kivételével egyhangúan, 3-68%-kal nőtt a tárgyidőszakban az előző év harmadik negyedévéhez képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?