2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Most lehull a lepel: brutális, mennyi műtrágyát vettek idén a magyar gazdák

Most lehull a lepel: brutális, mennyi műtrágyát vettek idén a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Az idei első negyedévben a tavalyi év azonos időszakában forgalmazott volumenhez képest közel háromnegyedével több műtrágya került a magyar gazdákhoz. A mészammon-salétromból (MAS) fogyott a legtöbb a megfigyelt időszakban, az egy évvel korábbi azonos időszakhoz mérten pedig megduplázódott a termék iránti kereslet. A szuperfoszfát kivételével valamennyi megfigyelt termék esetében nőtt a forgalom 2024 első három hónapjában 2023 első negyedévéhez képest, a MAP értékesített volumene a tízszeresére nőtt, az NPK 15-15-15-é pedig a duplája lett. A növényvédő szerek esetében az első negyedévi adatok alapján a megfigyelt termékekből egyötödével kevesebbet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban ugyanekkor. A gombaölők értékesített volumene érezhetően nőtt, míg a gyomirtóké hasonló mértékben csökkent, a rovarölőknél pedig több mint egynegyedével esett vissza a forgalom a 2023-as év első negyedévéhez mérten. A növényvédelem, a műtrágyázás és az inputanyag-felhasználás fenntarthatósági trendjeivel is foglalkozunk az Agrofuture 2024 konferenciánkon, amelyre még nem késő jelentkezni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2024 I-III. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 73%-kal több műtrágya került a gazdákhoz. A termékkörön belül mészammon-salétromból (MAS) fogyott a legtöbb a megfigyelt időszakban, az egy évvel korábbi azonos időszakhoz mérten pedig megduplázódott az ez iránti kereslet, és a tárgyidőszaki értékesítés 67%-át a MAS adta - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentéséből. Minden megfigyelt termék esetében nőtt a forgalom 2024 első három hónapjában 2023 első negyedévéhez képest, a szuperfoszfát kivételével. A MAP értékesített volumene a tízszeresére nőtt, az NPK 15-15-15-é pedig a duplája lett. Ugyanezt a két időszakot összehasonlítva az értékesítési árak a bázisidőszakhoz képest jócskán mérséklődtek, akár 18-54%-kal is. A legnagyobb mértékben a MAS, az ammónium-nitrát (AN) és a Nitrosol, DAM műtrágyák ára esett vissza.

EZ IS ÉRDEKELHET

A 2024. első negyedévi értékesítési átlagárakat a 2023. negyedik negyedévihez viszonyítva akkor azok további 7-13%-os mérséklődése állapítható meg, ezzel szemben a MAP és az NPK 15-15-15 ára 10%-kal, illetve 2%-kal emelkedett. A 2021-es év elején mért árakhoz képest azonban a tárgyidőszakban még mindig a legtöbb megfigyelt termék a háromnegyedével került többe, illetve közel kétszer annyit kellett érte fizetni, a Nitrosol, DAM-ért pedig még ezeknél is többet (2,2-szer). Az ammónium-nitrát és a karbamid iránti kereslet aránya 2023 első negyedévében 1:7 volt, amely egy évvel később 1:8-ra módosult.

A növényvédő szerek iránti kereslet is érezhetően visszaesett

A növényvédő szerek esetében a 2024-es első negyedévi adatok alapján a megfigyelt termékekből 20%-kal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban ugyanekkor. A gombaölők értékesített volumene 5%-kal nőtt, míg a gyomirtóké 6%-kal, illetve a rovarölőké 28%-kal esett vissza 2023 első negyedévéhez mérten. A növényvédők közül három termék tette ki az összes értékesítés 71%-át a 2024 első három hónapjában. Ezek közül egy fungicid és egy inszekticid végzett 2023 első negyedévében is az első helyen az értékesített volumen alapján. A vizsgált termékek értékesítési átlagára néhány termék kivételével egyhangúan 5-50%-kal mérséklődött a tárgyidőszakban az előző év első negyedévéhez képest, másoké 6-25%-kal emelkedett, és voltak olyanok is, amelyeké nem változott. A 2023 negyedik negyedévéhez hasonlítva is jellemzően csökkentek az értékesítési árak a megfigyelt időszakban, a legnagyobb mértékű csökkenés 37%-os volt. Más termékeknél azonban 2-33%-os áremelekedés volt megfigyelhető.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31