Most lehull a lepel: brutális, mennyi műtrágyát vettek idén a magyar gazdák

Most lehull a lepel: brutális, mennyi műtrágyát vettek idén a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Az idei első negyedévben a tavalyi év azonos időszakában forgalmazott volumenhez képest közel háromnegyedével több műtrágya került a magyar gazdákhoz. A mészammon-salétromból (MAS) fogyott a legtöbb a megfigyelt időszakban, az egy évvel korábbi azonos időszakhoz mérten pedig megduplázódott a termék iránti kereslet. A szuperfoszfát kivételével valamennyi megfigyelt termék esetében nőtt a forgalom 2024 első három hónapjában 2023 első negyedévéhez képest, a MAP értékesített volumene a tízszeresére nőtt, az NPK 15-15-15-é pedig a duplája lett. A növényvédő szerek esetében az első negyedévi adatok alapján a megfigyelt termékekből egyötödével kevesebbet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban ugyanekkor. A gombaölők értékesített volumene érezhetően nőtt, míg a gyomirtóké hasonló mértékben csökkent, a rovarölőknél pedig több mint egynegyedével esett vissza a forgalom a 2023-as év első negyedévéhez mérten. A növényvédelem, a műtrágyázás és az inputanyag-felhasználás fenntarthatósági trendjeivel is foglalkozunk az Agrofuture 2024 konferenciánkon, amelyre még nem késő jelentkezni.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

2024 I-III. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 73%-kal több műtrágya került a gazdákhoz. A termékkörön belül mészammon-salétromból (MAS) fogyott a legtöbb a megfigyelt időszakban, az egy évvel korábbi azonos időszakhoz mérten pedig megduplázódott az ez iránti kereslet, és a tárgyidőszaki értékesítés 67%-át a MAS adta - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentéséből. Minden megfigyelt termék esetében nőtt a forgalom 2024 első három hónapjában 2023 első negyedévéhez képest, a szuperfoszfát kivételével. A MAP értékesített volumene a tízszeresére nőtt, az NPK 15-15-15-é pedig a duplája lett. Ugyanezt a két időszakot összehasonlítva az értékesítési árak a bázisidőszakhoz képest jócskán mérséklődtek, akár 18-54%-kal is. A legnagyobb mértékben a MAS, az ammónium-nitrát (AN) és a Nitrosol, DAM műtrágyák ára esett vissza.

EZ IS ÉRDEKELHET

A 2024. első negyedévi értékesítési átlagárakat a 2023. negyedik negyedévihez viszonyítva akkor azok további 7-13%-os mérséklődése állapítható meg, ezzel szemben a MAP és az NPK 15-15-15 ára 10%-kal, illetve 2%-kal emelkedett. A 2021-es év elején mért árakhoz képest azonban a tárgyidőszakban még mindig a legtöbb megfigyelt termék a háromnegyedével került többe, illetve közel kétszer annyit kellett érte fizetni, a Nitrosol, DAM-ért pedig még ezeknél is többet (2,2-szer). Az ammónium-nitrát és a karbamid iránti kereslet aránya 2023 első negyedévében 1:7 volt, amely egy évvel később 1:8-ra módosult.

A növényvédő szerek iránti kereslet is érezhetően visszaesett

A növényvédő szerek esetében a 2024-es első negyedévi adatok alapján a megfigyelt termékekből 20%-kal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban ugyanekkor. A gombaölők értékesített volumene 5%-kal nőtt, míg a gyomirtóké 6%-kal, illetve a rovarölőké 28%-kal esett vissza 2023 első negyedévéhez mérten. A növényvédők közül három termék tette ki az összes értékesítés 71%-át a 2024 első három hónapjában. Ezek közül egy fungicid és egy inszekticid végzett 2023 első negyedévében is az első helyen az értékesített volumen alapján. A vizsgált termékek értékesítési átlagára néhány termék kivételével egyhangúan 5-50%-kal mérséklődött a tárgyidőszakban az előző év első negyedévéhez képest, másoké 6-25%-kal emelkedett, és voltak olyanok is, amelyeké nem változott. A 2023 negyedik negyedévéhez hasonlítva is jellemzően csökkentek az értékesítési árak a megfigyelt időszakban, a legnagyobb mértékű csökkenés 37%-os volt. Más termékeknél azonban 2-33%-os áremelekedés volt megfigyelhető.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?