Akkora gond van most a műtrágyapiacon, amilyen évtizedek óta nem volt

Akkora gond van most a műtrágyapiacon, amilyen évtizedek óta nem volt

agrarszektor.hu
Továbbra is sok a kérdés, például az is, hogy leváljunk-e az orosz gázról, vagy ne. Ez a jövőben kulcsfontosságú kérdés lehet. Emellett növelni kell a hatékonyságot, ez elkerülhetetlen - hangzott el a Portfolio Agrárium 2024 Konferencián, Kecskeméten. Az előadás során többek között szó volt arról is, hogy milyen hullámzó éveket tudhat maga mögött a műtrágyapiac, valamint arról, hogy ilyen nagymértékű felhasználás-csökkenés a rendszerváltás óta nem volt megfigylehető. 

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Varga Csaba, a Nitrogénművek Zrt. szaktanácsadó és fejlesztési főmunkatársa előadása során arról beszélt, hogy 2022-t és 2023-at összehasonlítva azt látni, hogy körülbelül 20%-os a különbség az összes értékesített műtrágyában. Az N-műtrágyák esetében 17%-os volt a csökkenés, a foszfornál már 30% feletti, ennyivel vásároltak kevesebbet a termelők.

Mindennek gyenge termés, finanszírozási és technológiai okai is vannak. Ezekből a csökkenő számokból egyértelműen kiderül, hogy a felhasználás is csökkent. Ezt jól mutatja, hogy 2020-21-ben nagyságrendileg 533 ezer tonna volt a felhasznált hatóanyag mennyisége, 2022-ben ez 355 ezer tonna volt, míg 2023-ban már csak 278 ezer tonna. Azt lehet mondani, hogy ezekhez hasonló csökkenés rendszerváltás környékén volt utoljára

A szakember hozzátette, hogy a termelők nem az inputok csökkentésével tudnának spórolni, hanem azzal, hogy okosan, hatékonyan gazdálkodnak úgy, hogy ne veszítsenek a termésátlagukból sem.

Hullámvasúton az árak

Varga Csaba kiemelte, hogy, a gáz ára elképesztő ütemben kezdett el emelkedni 2022-ben, ami miatt a műtrágya is drágulni kezdett, nem is kicsit. Jó hír viszont, hogy műtrágya ára az elmúlt bő 1 évben -30%-kal esett vissza. A növényvédő szerek és a vetőmagok ára azonban nőtt, előbbi 24%-kal, utóbbi 18%-kal.

Továbbra is sok a kérdés, például az is, hogy leváljunk-e az orosz gázról, vagy ne. Ez a jövőben kulcsfontosságú kérdés lehet. Emellett növelni kell a hatékonyságot, ez elkerülhetetlen!

A Portfolio Agrárium 2024 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Címlapkép forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?