Ez nem vicc: hamarosan ilyen gépek tarolhatják le a magyar földeket

Ez nem vicc: hamarosan ilyen gépek tarolhatják le a magyar földeket

agrarszektor.hu
A felgyorsult technikai-technológiai fejlődés közepette létfontosságúvá vált a hazai agrárpiaci szereplők számára, hogy naprakészen kövessék az agrárgazdasági innovációs eredményeket. Az új termékek és gazdálkodási-üzemeltetési eljárások átvétele és alkalmazása garanciát nyújthat arra, hogy az agrárvállalkozások hatékonyabban és piacképesebben működhessenek a modern kor követelményei között. A Portfolio Agrárszektor 2023 Konferencia külön szekcióban foglalkozott azzal, tízperces előadások keretében, hogy a kiemelkedő és példamutató hazai agrárinnovációs fejlesztéseket bemutassa. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Robotok a mezőgazdaságban - Ma létező technológiák és koncepciók

A mezőgazdasági termelési folyamatokban egyre nagyabb teret nyernek az autonóm gépek és berendezések, ennek pedig erős hajtóereje, hogy az egyre minőségibb elvárásokkal rendelkező élelmiszeripart meg kell támogatni erről az oldalról is - emelte ki az Agrárszektor 2023 Konferencián Szabó István, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Műszaki Intézet egyetemi tanára, intézetigazgatója. Hozzátette, nagyon komoly figyelem irányul az emissziós kérdésekre minden technológia esetében, a tervezők a talaj, a víz problematikájával foglalkoznak. Emellett fontos, hogyan tudjuk az adatokat generálni, elemezni annak érdekében, hogy jelentős hatékonyságnövelés álljon elő. Nincs ugyanis olyan előrejelzés, amely nem azt mutatná, hogy nagy mértékben növekedni fog az a piac, ahol a mezőgazdasági gépek megjelennek, lévén, hogy sokkal több alapanyagok kell előállítanunk - hangsúlyozta a szakember.

De mit is nevezünk robotoknak? Robot alatt azt a berendezést (általánosabban ágenst) értjük, amely a dinamikus környezeti változókat képes érzékelni, értelmezni és működését ennek megfelelően alakítani. A robotok egy bizonyos szinten képessé válnak arra, hogy érzékeljék a környezetüket, és ezek mentén változtassák a viselkedésüket. Azért is alkalmazzuk őket, mert nincs munkaerő, vagy ami van, az nem tudná elvégezni az adott feladatot. Merre tartunk a robotizációban? Ma már olyan traktorokat terveznek, amelyek tele vannak pakolva okos megoldásokkal azért, hogy azok a vezetők is tudják őket kezelni, akik nem 30 éves traktorosok, így elegendő a magas tudás, de nem kell, hogy nagy tapasztalat legyen mögötte. Szabó István azt is kiemelte, ahhoz, hogy ez a technológia teret hódítson, tudással kell, hogy rendelkezzen az egyén és a vállalat is.

Szabó István
Szabó István

Robotizáció és digitalizáció az élelmiszeriparban

Szakos Péter, a Siemens Zrt. F&B account manager-e előadásában áttekintette az élelmiszeripari automatizálás és digitalizáció lépéseit, illetve szükségességét. Mint mondta, hagyományosan az élelmiszeriparban a kiszámíthatatlanság az amivel valamit kezdeni kell, ezért is vonódik be például a mesterséges intelligencia az iparba, amely segíthet abban is, hogy a megfelelő terményeket elkülönítsük a számunkra nem ideálistól. A robotizációra jó példa az a Szingapúrban létrehozott offshore haltenyésztő-rendszer, ahol szenzorok segítségével mérik a vízminőséget, videókamerákkal figyelik a halak állapotát, és az is látszik, ha éhesek, emellett meg lehet becsülni azt az állománymennyiséget, ami az adott tankban található - mesélte a szakember.

Szakos Péter
Szakos Péter

Automatikus adatgyűjtéssel a kártevők ellen - Digitális kártevő megfigyelés és döntéstámogatás a biztosabb termésért

A gazdáknak számtalan kihívással, kiszámíthatatlan és extrém körülményekkel kell megküzdeniük. A klímaváltozás a kártevők életmódjára is hatással van, egyre több jelenik meg, és egyre nehezebb tervezni velük, és felkészülni a kártételükre. A SMAPPLAB megoldása korai riasztásokat nyújt a kártevőkről, így a termelők időben megtehetik a szükséges intézkedéseket. Csökkenthet a növényvédőszer-felhasználás és biztosabbá válhat a termés - tudatta a konferencián Bereczki Anna, a SMAPPLAB Kft. társalapító-agrárvezetője

A digitális kártevő-megfigyelő rendszerünknek köszönhetően Magyarországon már országos lefedettségünk van, amit bővíteni szeretnénk annak érdekében, hogy egyre több adatunk legyen. Így a partnerek megfelelő időben értesülnek arról, hogy mikor is kell az adott kártevők ellen védekezni. A rendszer alapja a digitális rovarcsapdánk, amellyel naprakészen friss adatokhoz juthatunk a kártevőkről. A cél az, hogy egy adatvezérelt döntéstámogatással tudjunk hozzájárulni egy fenntarthatóbb és biztosabb mezőgazdasághoz

- emelte ki. 

Bereczki Anna
Bereczki Anna

Innovatív mikrobiológiai megoldások - Digitális méréssel igazolt hozamhatás

Az Indigo Ag egy bostoni székhelyű, 2013-ban alapított technológiai startup vállalat. Célja Magyarországon, hogy olyan innovatív megoldásokat juttasson el a termelőkhöz, amelyek jelentős terméshozam- és talajegészségügyi javulást eredményeznek, így növelik a jövedelmezőséget - közölte Szanka Nikoletta, az Indigo Agriculture Hungary Kft. kereskedelmi vezetője. A cég 2020 júliusa óta eltelt több mint három évben bevezette a magyar termelők számára a globális piacon is innovatív fejlesztést jelentő, a vetőmag felületére por formában a vetéssel egyidőben kijuttatható mikrobiológiai termékeit, amelyekkel a szárazság és tápanyaghiány okozta stresszben növényspecifikusan hozamnövekedés érhető el.

A Indigo Ag működésével kapcsolatban a szakértő elárulta, a jelentős tőkebefektetéssel bíró cégek megbízzák őket, hogy keressenek olyan fenntartható megoldásokat a világban, amelyek a mezőgazdaságban új technológiát jelentenek, innovatívak, és amelyekkel a gazdálkodók jövedelmezőbbé tehetik a működésüket. A készítmények hatóanyagait a növényektől származó mikrobák adják, amelyeket a stressznek kitett területekről gyűjtenek be. 

Szanka Nikoletta
Szanka Nikoletta

Mezőgazdasági takarólabda: innovatív megoldás a vízgazdálkodásban

A mezőgazdaságban az öntözés akkor valós és helyes megoldás, ha fenntartható vízgazdálkodáson alapul. Az EURO-MATIC mezőgazdasági takarólabdájával az öntözéshez tárolt víz párolgási vesztesége akár 90 százalékkal csökkenthető, egyszeri telepítéssel, a vízminőség megőrzése mellett, gondozásmentes „üzemeltetéssel” évtizedeken át. A terméket már régóta sikerrel alkalmazzák a nyugat-európai gazdaságok, amelyek így már rövid távon is jelentős megtakarításokat realizálnak - tájékoztatott előadásában Biró Marcell, az Euro-Matic Kft. üzletfejlesztője. Hozzátette, a termék öntözővíz-tározóknál, állattartásnál, hígtrágya-tározóknál vagy itatóknál, magtáraknál is használható azok lefedésére. 

A párolgás nagyon nagy problémát okoz, ugyanis, ha be is tudjuk gyűjteni a vizet egy csapadékos időszak után, fontos annak megtartása is. Ezekkel a labdákkal le lehet fedni a vízfelszínt, ezáltal megtartva a vizet, ráadásul például egy hígtrágya-tározónál a szagokat is fel lehet fogni vele. Magyarországon sajnos nincs nagy keletje ennek a terméknek, pedig itt is fel kell ismerni, hogy a fenntartható vízgazdálkodás egy ilyen egyszerű megoldással kezdődik, ami 25 évig folyamatos biztonságot adhat a gazdálkodóknak

- hangsúlyozta a szakember. 

Biró Marcell
Biró Marcell

Adatalapú mezőgazdasági innováció a kis és közepes gazdálkodók számára

Gödri Bulcsu, az INTEQ Ipari és Agrár Integrátor Zrt. ágazat igazgatója előadásában bemutatta azt az integrációs platformot, amelyet kifejezetten a kis- és a közepes gazdálkodók számára fejlesztettek ki. A fejlesztés segítségével a legfontosabb talaj- és a környezeti adatokat IT-üzemeltetési nehézségek nélkül, központi felhő infrastruktúrában, központi skálázható és személyre szabható keretrendszerbe lehet integrálni. Hiszen ahogy mondta, a legtöbb fejlesztésnek az a nagy problémája, hogy tőkeproblémás, és a befektetést igényel a gazdától. 

A kis és közepes gazda találkozik a nagy gyártói megoldásokkal, amelyek sok esetben nem a termelő logikájára, speciális igényeire, folyamataira vannak kitalálva. Ott vannak a startupok is, amelyek különleges megoldásokat kínálnak ugyan, de mind specifikus gyógymódok, egy specifikus problémára. Mi olyan integrációs platformot hoztunk létre, amely képes bármilyen szakrendszerrel együttműködni, és nem köti meg a gazda kezét

- közölte.

Gödri Bulcsu
Gödri Bulcsu

A Portfolio Agrárszektor 2023 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Kapcsolódó cikkeink:

Képek forrása: Agrárszektor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?