Véget ér egy korszak: sok gépnek leáldozott, változások jönnek a földeken

Véget ér egy korszak: sok gépnek leáldozott, változások jönnek a földeken

agrarszektor.hu
Ahol az innováció megjelenik, ott lesz generációváltás is - hangzott el a Portfolio AgroFuture 2024 Konferencián, Kecskeméten. A szakemberek szerint a robotizáció, a digitalizáció és a mesterséges intelligenciák használata számos lehetőséget nyújthat a mezőgazdasági termelőknek, de az ezek megfelelő működéséhez szükséges adatok integrációja még nem indult be igazán itthon. Az innovációt és az új technológiák megismerését, megértését pedig egészen fiatal korban kellene elkezdeni, hogy a felnövő új generációk már természetszerűleg használják ezeket. Az oktatás mellett azonban a digitalizációt elősegítő pályázatokra is nagy szüksége van az ágazatnak - állapították meg a szakértők.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Barabási Antal, a Robotic Management ügyvezetője szerint Magyarországot és Romániát nem lehet összehasonlítani robotizáció szempontjából, mivel a magyar gazdaságok jóval nagyobbak. A szakember elmondta, hogy Romániában az elmúlt 6 évben több mint 100 fejőrobot lett a tejágazatban, ennek a 80%-a Székelyföldön található. A beruházások számának ilyen mértékű megugrásában komoly szerepet játszott, hogy jelentős állami támogatás járt a beruházásra, valamint annak is, hogy a kivándorlások miatt óriási munkaerőhiány volt az ágazatban, illetve annak, hogy a hagyományos módon működő istállók már nem tudnak olyan profitot termelni, hogy megérje folytatni a tevékenységet. Barabási Antal elmondta, hogy ezeknél a robotizált istállóknál a beruházás után bő egy évvel 35-45%-os jövedelemnövekedést lehetett regisztrálni. A szakember kitért arra is, hogy ezeknél az istállóknál nemcsak a fejést, de a takarmányozást, a higiéniát és már a feldolgozást is lehet robotizálni.

Ne mindig azt nézzük, mi történik az USA-ban, hanem azt, hogy mi történik az országunkban, vagy a Kárpát-medencében

- hívta fel rá a figyelmet Barabási Antal.

Barabási AntalBarabási Antal

Hogy dől el az innováció iránya?

Balla Zoltán, a Magyar Innovációs Szövetség Agrár Innovációs Tagozatának elnöke elmondta, hogy a fejlesztések és pályázatok sokszor olyan végeredményeket hoznak, amelyek ténylegesen nem használhatóak. Az innovációs díjaknál az a fő cél, hogy az adott terméknek, vagy megoldásnak mérhető, pénzben kimutatható eredménye legyen. Stündl László, a Debreceni Egyetem MÉK dékánja rámutatott, hogy az egyetemek önállóan a prototípusok előállításáig tudnak eljutni az innováció folyamatában, de a koncepció teszteléséhez és az ezt követő lépésekhez már kellenek a partnerek. A szakember beszélt arról is, hogy a robotizáció lényege a kézi munkaerő műszaki, digitális és mesterséges intelligencia alapú megoldásokkal történő kiváltása. Szabó István, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Műszaki Intézetének intézményvezetője szerint az egyetemeknek kitüntetett szerepe van az innovációs folyamatokban. Korábban az egyetemek pénzből tudást csináltak, mostanra azonban ez a folyamat megfordult, és az innovációk révén az egyetemek tudásból állítanak elő pénzt. Az intézményvezető szerint mostanra az egyetemek legfontosabb erőforrása már nem is a tudományos stáb, hanem a hallgatók. A MATE-nál erősen megjelent a hallgatói kapacitások felhasználása, különösen a informatika, digitalizáció, robotika terén.

Balla ZoltánBalla Zoltán

Milyen szerepe lesz a jövőben a digitalizációnak, robotizációnak a mezőgazdaságban?

Szabó Levente, a 4iG projektigazgatója elmondta, hogy a robotokat két fő csoportra lehet osztani: hardver és szoftver robotokra, amelyek mindkét esetben az emberi munkaerő kiváltására. Erre alapvetően két okból van szükség: vagy nincs emberi munkaerő arra a feladatra, vagy pedig a robot pontosabban vagy hatékonyabban tudja elvégezni azt. A szakember szerint közeljövő minden gazdasági területen, de főleg a mezőgazdaságban a robotizációé lesz.

Eljutunk oda, hogy egy gazdaságirányításnak már nem lehet a központja egy laptop, vagy egy asztali gép. Már most is egyre inkább a felhőszolgáltatások irányába tolódik a mezőgazdaság

- mondta Szabó Levente.

Szabó LeventeSzabó Levente

A programigazgató rámutatott, hogy a felhőszolgáltatások mellett a másik fontos kulcsfogalom a konnektivitás lesz. A jövőben kiemelt szerepe lesz a hálózatoknak, a hálózatosodásnak. Szabó István szerint a robotok és a mesterséges intelligencia fontos eszköz lesz a fenntarthatóság szempontjából, például az élelmiszer-előállításban. A megművelhető földterületek növelése nem lehetséges, a fogyasztási színvonal nem fog lejjebb menni, ezért a hatékonyság növelésére kell nagyobb figyelmet fordítani.

A robotok és a mesterséges intelligenciák nem kiemelkedően, hanem a mindenkori emberi átlagnál fognak tudni jobban teljesíteni

- emelte ki Szabó István.

Szabó IstvánSzabó István

Balla Zoltán szerint fontos, hogy használható innovációk legyenek, de nemcsak az agráriumban, hanem a gazdaság más területein is. A szakember kiemelte, hogy ahol az innováció megjelenik, ott lesz generációváltás is. Balla Zoltán arra is rámutatott, hogy az innovációs pályázatok gyakran már bevált módszereket is tartalmaznak, amelyek bizonyítottan pénzt hoznak a konyhára.

A gépek az egyébként kedvezőtlen körülmények között is pontosan tudnak dolgozni. A neurális hálózatok tudnak tanulni, ám mivel ezeknek nincsenek morális szempontjaik, ezért kellenek az emberek a rendszerbe

- hívta fel rá a figyelmet Stündl László.

Stündl LászlóStündl László

Lassú és nehézkes még az adatok integrációja itthon

Barabás Antal elmondta, hogy a robotizáció jelentősen lecsökkenti a telepek működtetéséhez szükséges emberi munkások számát. Az már csak bónusz, hogy ezzel együtt egy teljesítménynövekedést is el lehet érni ezekkel a megoldásokkal. És hogy mi a hátránya? Kevesen lesznek az évzáró céges eseményeken. Szabó Levente szerint ugyanakkor adatok nélkül nincs adatalapú gazdálkodás, nem működik a mesterséges intelligencia, és nem lehet a robotokat vezérelni. Megfelelő mennyiségű és minőségű adatokra helyszíni adatgyűjtéssel, valamint állami működésből, fejlesztésből és kutatásokból keletkező alapadatokkal lehet szert tenni, de Magyarországon egyelőre még nagyon lassan halad az adatok integrációja. A szakember szerint egy mezőgazdasági adatteret kellene létrehozni, megteremtve ennek a jogi, informatikai és bizalmi feltételeit, illetve egy olyan technológiai platformot, ahol az egyébként már most is létező megoldások és technológiák által gyűjtött és generált adatok egy rendszerbe integrálhatóak.

Arra a kérdésre, hogy hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a fejlődést, Barabási Antal elmondta, hogy szerinte a pályázati lehetőségek segítik a digitalizáció fejlődését, így minél több ilyenre lenne szükség. Stündl László szerint innovatív gazdákra és gazdaságokra lenne szükség, Szabó István pedig az edukációban látja a megoldást. Mint mondta, másképp kellene átadni az ezzel kapcsolatos tudást, és az idősebb generációnak is meg kell barátkoznia azzal a gondolattal, hogy nekik is szükségük lesz ezekre a technológiákra. Szabó Levente szerint nem szabad félni az újtól, Balla Zoltán pedig úgy fogalmazott, hogy a középiskolákból induló innovációs programokra lenne szükség.

Ha valaki már fiatalként innovátor, akkor felhasználóként különösen az lesz

- mondta Balla Zoltán.

A Portfolio AgroFuture 2024 Konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Címlapkép forrása: Berecz Valter
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?